Светлана Тилкова-Алена. Снимка Андрей Тилков

В Покана за пътуване на 12 май 2019 г. от 18 до 19 часа по програма Христо Ботев на БНР

Алена: Ретроградният Меркурий и Сатурновата дупка не пречат на пътешествието

22797 | 12 май 2019 | 13:49

Красоти, кулинария и история във Фетие, Световен шампионат по фойерверки в Панагюрище, Джанагат Пури – градът на фестивала на колесниците

Светлана Тилкова-Алена.
Снимка Андрей Тилков
-1557546518.jpgЛикийските гробници край фетие са изсечени на 150 м височина в скалите.
Снимка Магдалена Гигова
-1557546488.jpgПрочутата турска закуска може да те нахрани за цял ден.
Снимка Магдалена Гигова
-1557546456.jpgИзгледът от балкона към залива е незабравим.
Снимка Магдалена Гигова

-1557546426.jpgПоглед към Фетие и яхтеното пристанище.
Снимка Магдалена Гигова
-1557546398.jpgПлажът Серенити бийч.
Снимка Архив Магдалена Гигова
-1557546367.jpgФеерията в небето е неизбежна на Световния шампионат по фойерверки в Панагюрище.
Снимка Архив Огнена хризантема
-1557546324.jpgФеерията в небето е неизбежна на Световния шампионат по фойерверки в Панагюрище.
Снимка Архив Огнена хризантема
-1557546308.jpgФеерията в небето е неизбежна на Световния шампионат по фойерверки в Панагюрище.
Снимка Архив Огнена хризантема
-1557546295.jpg
Иван Иванов със сина си Нено – организатори на Световния шампионат по фойерверки в Панагюрище.
Снимка Архив Огнена хризантема
-1557546267.jpgПътят към храма в Джанагад Пури.
Снимка Веселин Веселинов
-1557546219.jpgВелорикшата е универсален транспорт д Джанагад Пури.
Снимка Веселин Веселинов
-1557546190.jpgСвещените сладкиши от храма никога не свършват.
Снимка Веселин Веселинов
-1557546160.jpgИ вечер тълпата около светилищата не намалява.
Снимка Веселин Веселинов
-1557546132.jpgДжанагад Пури е и курорт в Бенгалския залив.
Снимка Веселин Веселинов
-1557546094.jpg

Отлагате ли пътуването си, защото сте в Сатурнова дупка? Обвинявате ли Ретроградния Меркурий за проваленото пътешествие? Боите ли се да не промените асцендента си, ако не посрещнете рождения си ден в посочената от някой гадател държава?Ако сте от хората, които настройват живота си според астрологичната прогноза, наострете уши. Ако пък сте от онези, които се отнасят иронично – отново се заслушайте. Астрологът Светлана Тилкова-Алена днес развенчава предубеждения и суеверия.

 

Първият ми въпрос бе: Вярно ли е, че по време на Сатурнова дупка не бива да се возим дори в трамвая, камо ли да тръгваме на път. Алена ни успокоява, че няма нито логична, нито астрологична връзка между мястото, където посрещаме рождения си ден и състоянието на духа и тялото ни в последствие.

 

А що се отнася до животрептящия въпрос за „всеобщия злодей“, наречен Ретрограден Меркурий, единственият й съвет е през дните на владението му да не си купуваме билети за самолет, влак или какъвто и да е транспорт. Иначе пред пътешествията пречки няма. Единственото препятствие е самовнушението…

 

Чували ли сте за Фетие, за Кайякьой и Далян? Този вилает от Югозападна Турция може да не е много познат за българите, но останалата част от света отдавна почива там. А над 20 хиляди англичани са избрали заливите, където Средиземно море се прегръща с Егейско за свой постоянен дом.

 

Неотдавна се завърнах от Фетие – мястото, където синьото око на водата ме убеди защо цветът тюркоаз е кръстен на Турция.  За турците закуската е онова благословено ядене, което се сервира по всяко време чак до ранния следобед и има задачата да засити глада и да даде сили за остатъка от работния ден. Затова трапезите са тучни и малцина се задоволяват само с глътка кафе и залък набързо. В Далян към дъхавия хляб, ароматните маслини и тоновете чай прибавят и щипка история с природни красоти – колкото поеме.

 

Това кулинарно приключение изживяват всички, имали късмета не само да кацнат на летището в Даламан, недалеч от курортите Мармарис и Фетие, а и да бъдат с Илхан и Фатош от туристическа агенция Посейдон. Те ме заведоха в  Далян. 

 

Недалеч е и заливът Изтузу, където достигащите до 1 метър дължина морски костенурки карета от векове идват да снасят яйцата си. През 1995  Плажът на костенурките печели приза за най-доба пясъчна ивица в света. Но ако той е притегателен най-вече през октомври, когато еколозите дават дежурства за опазване на ценните яйца от хищници и бракониери, ликийските гробници са неизменно в скалите от 400 години пр. Хр. насам. 

 

И тъкмо те са вкусната подправка към пищната закуска в ресторанта на брега на реката. За да се наслаждавате едновременно на каменните релефи и лишените от всякакви ГМО местни гозби заведението е със стъклени стени.  Ликийските гробници са издълбани филигранно на 150 метра нависоко в непристъпните скали. Така душата на мъртвия щяла да полети директно към небето. Архитектурата им силно напомня на каменните приказки на набатейците в древния град Петра.

 

Закуската в нозете на ликийския цар на брега на река Далян е не само ритуал, тя е кантата за небцето: няколко вида сирена, масло с аромат на бабина приказка, сладко от зелени орехчета с карамфил и канела, восъчна пита с типичния за района боров мед, дебел колкото палец каймак в чинийка, яйца с нереалистично оранжев жълтък, бюрек, банички с тахан, маслини, хрупкав топъл хляб, несметни количества чай…

 

Любителите на нови вкусови усещания могат да рискуват и с шалгам – сок от лилав морков, който се родее с нашенската армеева чорба, но ако се вярва на диетолозите изчиства токсините в организма, регенерира клетките, подобрява функциите на стомаха и черния дроб.

 

Боровият мед също е с неповторим вкус. Единствено в местните гори се въдят полезни буболечки, които разцепват кората на дърветата и пчелите пируват наволя със сладката им смола. От съседна Анталия се опитали да заселят гадинките и в техните лесове, но те категорично отказали. И така прочутият чам бал – в превод боров мед, си останал типичен за Фетие.

 

Почитателите на историята (и на… Дядо Коледа) могат да отскочат до скалните гробници в град Мира, които са в същия вилает -  близо до Анталия. Скалните ниши са издълбанив отвесна скала  през 4-3 век пр.Хр., заобиколени са от буйна растителност и гледат  директно срещу амфитеатър от римско време.

 

Ако се чудите каква е връзката с Дядо Коледа по никое време – изключително пряка е. Негов прототип е Свети Николай.  Той проповядвал християнската вяра в Мира до смъртта си през 345 година и от там идва името му Мирликийски. В памет на безсребърника, дал първообраза на Дядо Коледа, всяка година през декември хиляди туристи от цял свят се стичат в Мира, за да получат благословия и да прекарат Рождество Христово на слънчевия бряг на древна Ликия.

 

През лятото курортите Мармарис и Фетие примамват далеч не само със закуската в подножието на ликийски гробници, ами с ласкавото море, вкусната храна, отличните хотели и възможността за пълна почивка.

 

След като ви изненадах с нови приключения и усещания при комшиите, ще ви поднеса сюрприз и с български адрес: другата седмица Панагюрище е домакин на световния шампионат по фойерверки за осма поредна година. Свързахме се по телефона с един от организаторите – Иван Иванов. Толкова много работа имат покрай обезопасяването, уведомяването на Въздушен контрол и съпътстващите зарята концерти, че сигурно от ушите му изскачат огнени хризантеми – един от любимите на пиротехниците светлинни ефекти.

 

От 17 до 19 май в Панагюрище всяка вечер ще има концерти на известни изпълнители, но те ще са само „подгряващи“ на състезателите, които ще получат еднаква по килограми и вид пиротехника и от уменията им ще зависи пищността на зарята.

 

В предишното издание на Покана за пътуване ви срещнахме с арх. Веселин Веселинов, създател на пасивни къщи и фотограф, който след поклонническо пътуване по свещени места в Индия, прави благотворителни изложби и подпомага местни училища. Разговорът с продължение започна миналата неделя с  град Маяпур, през който се смята, че преминава космическата ос на Вселената. 

 

Веселин ще ни отведе до Джаганат Пури едно от най-старите селища в източната част на Индия. То е сред четирите свещени места, които индусите трябва да посетят  в живота си. Там се организира пищният фестивал на колесниците Ратха Ятра. Същевременно Джаганат Пури и красив морски курорт на брега на Бенгалския залив.Blue lagoon, Fethiye, Turkey

Красоти, кулинария и история във Фетие, Световен шампионат по фойерверки в Панагюрище, Джанагат Пури – градът на фестивала на колесниците

Hillside beach club, Fethiye, Turkey

Красоти, кулинария и история във Фетие, Световен шампионат по фойерверки в Панагюрище, Джанагат Пури – градът на фестивала на колесниците

Ебру - турска техника за рисуване върху вода в хотел Hillside Beach Club във Фетие

Красоти, кулинария и история във Фетие, Световен шампионат по фойерверки в Панагюрище, Джанагат Пури – градът на фестивала на колесниците

От категорията

Княгиня Мириам присъства на кралската сватба в Сейнт Джордж (Снимки)

Сн. http://www.kingsimeon.bg-1558533128.jpg

Преди дни се венча лейди Габриела Уиндзор, дъщеря на Принц Майкъл на Кент, ...

22 май 2019 | 16:51

След края на сериала - идва ли ново начало и Сезон 9 на "Игра на тронове"?

Снимка: HBO-1558456759.jpg

Междувременно манията по сериала прерасна в петиция на недоволните от ...

21 май 2019 | 19:38

Белгийски монаси възкресяват 220-годишна бира по средновековна рецепта

Сн. Инстаграм-1558538570.png

Разработването на първата чаша е кулминацията на 4 години изследвания на ...

22 май 2019 | 18:19

Ди Каприо: Мечтая да живея във времена без мобилни телефони

-1505892787.jpg

Ди Каприо е в една от главните роли в новия филм на Куентин Тарантино „Имало ...

22 май 2019 | 18:15

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.