70% одобряват мерките на правителството! Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 20.8%, за БСП - 12.2%

Алфа Рисърч: Скок в доверието към Борисов, спад при Радев - двамата се изравняват с 40% рейтинг

11648 | 11 май 2020 | 14:01

40% са на мнение, че страната ни се справя по-добре от повечето европейски страни в борбата срещу COVID-19, според 38% - в едни направления се справяме по-добре, в други по-зле и едва 14% - смятат, че във всичко се справяме по-зле.

-1558081782.jpg-1589195066.jpg-1589195054.jpg-1589195038.jpg-1589195025.jpg-1589195011.jpg-1589194997.jpg-1589194984.jpg-1589194971.jpg

Пандемията от коронавирус променя съдбата на милиони хора, стотици бизнеси и десетки професии. Въпреки мащаба и екзистенциалната дълбочина на тези обрати, действащите политически лидери и техните евентуални утрешни наследници неизменно остават във фокуса на обществения интерес, поне поради три основни причини.

 

Първо, защото във времена на криза чувството за самосъхранение винаги води хората към „сбор под държавните знамена“, но никога не се знае колко дълго ще продължи този процес.

 

Второ, защото кризите, както е добре известно, са и заплаха, и възможност. Въпросът е за кого – за управляващи, или за опозиция?

 

И трето, защото два вида избори, парламентарни и президентски, вече чукат на срещуположните врати на Дондуков, а начинът на управление на кризата създава, или отнема стратегически възможности.

Националното представително проучване на Алфа Рисърч, проведено сред 1000 пълнолетни жители на страната чрез телефонно интервю в периода 28 април – 5 май 2020 г. показва, че през този първи етап от кризата позитиви извличат онези политици, които поставиха живота и здравето на хората над икономиката. В резултат, двата месеца извънредно положение са довели до следното разместване на позициите върху шахматната дъска на българската политика:

Спад в персоналния рейтинг на президента Румен Радев, чийто мащаб не сме регистрирали през досегашния му мандат. Спад, който има две числови и едно структурно измерение. Числовите – ерозия на положителните оценки с 8 на сто (от 48% през декември до 40% в началото на май); 10 процентен скок на отрицателните мнения – от 15 на 25 на сто). Структурната промяна – за първи път от встъпването в длъжност на държавния глава, президент и премиер се изравняват по доверие (40% - за Радев, 40% - за Борисов).

Този паритет създава коренно различна динамика и интрига пред предстоящите през есента на следващата година президентски избори, за които до момента Радев беше най-силният кандидат. Макар и по косвен начин, завихреният от кризата с коронавируса танц на рейтингите може да повлияе съществено и на по-близките парламентарни избори, защото опозицията няма да може да разчита в такава степен на силата на един от малкото си говорители със способност да въздействат върху общественото мнение.

Повишаване на цялостния рейтинг на Бойко Борисов, като той достига вторите относително най-високи стойности след „златните“ първи години на първия му мандат – 40% положителни оценки за дейността му (ръст от 10 на сто спрямо декември), 31% отрицателни (спад от 8 на сто спрямо декември). Разгледано в малко по-краткосрочна ретроспекция, за последен път премиерът има позитивен рейтинг, но с минимален превес на одобрението над неодобрението (37%:35%) през юни 2018г., в края на българското европредседателство.

Макар и да е още много рано да се правят дългосрочни изводи, може да се каже, че три съществени обществени нагласи обуславят това „насрещно движение“ в рейтингите на двамата генерали.

Първо, необичайната за българската общество консолидация зад тезата, че има неща, в които можем да се справим не по-зле от много други страни. 40% са на мнение, че страната ни се справя по-добре от повечето европейски страни в борбата срещу COVID-19, според 38% - в едни направления се справяме по-добре, в други по-зле и едва 14% - смятат, че във всичко се справяме по-зле. Тази оценка логично подобрява позициите на изпълнителната власт, която пое отговорност за мерките, с които противодействаше на кризата, и обратното, влошава тези на президента, който беше един от основните опоненти и критици на предприетата стратегия.

Второ, за общественото мнение, изходът от директните сблъсъци между премиер и президент, е в полза на премиера. Предвид доскорошната дистанция в нивата им на доверие, това е доста сериозно обръщане на нагласите, дори и да е само временно. 34% одобряват позицията на Борисов относно мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в първоначалната остра фаза от кризата, срещу 27% подкрепа за позицията на Радев. По-сближени са оценките за позициите им относно скоростта и подхода към икономическото възстановяване – 28% одобряват тезите на премиера срещу 24% - на президента.

Трето, независимо от шумно изразяваните крайни мнения, сечението на обществените нагласи показва сериозна подкрепа както за предприетите мерки през този период, така и за начина, по който хората са се възползвали от тях. 70% одобряват здравно-карантинните мерки, чувствайки се по-сигурни с тях. 60% - мерките в образованието и най-вече своевременното въвеждане на дистанционно обучение за децата им. 52% е подкрепата за лансираните социални мерки, насочени към най-уязвимите и рискови групи. Преобладаващо критични настроения са налице единствено към все още неясните икономически мерки, които могат да се окажат факторът, който да наклони везните в следващите месеци.

Ако погледнем към настоящите очаквания, ще видим също, че макар уморени, или изнервени от ограниченията, у хората все още доминират страховете и предпазливостта – предпочитат по-бавното и постепенно връщане към нормалността, в което да има по-малко люшкания и повече предвидими действия (40%), пред високата или много бавна скорост. В това отношение, до момента Борисов успя да съвмести и двете основни обществени настроения – на страха за личния и на близките живот и здраве, и на нетърпението за излизане от социална изолация. Радев зае една по-идеологическа позиция в защита на „гражданина и икономиката“, която обаче „увисна“ откъм носители, тъй като неговите основни избиратели не са енергичните млади юпита, които са основните изразители на подобни настроения, а далеч по-рисковите и затова по-загрижени за собственото си здраве хора от по-високите възрастови групи. Което доведе и до спада в неговата подкрепа.

Двата месеца извънредно положение водят до двоен негативен резултат и за основната опозиционна сила БСП. Лидерът й Корнелия Нинова губи 6 пункта подкрепа и рейтингът й спада до ниво от 15%. Съизмерими стойности е имал предишният председател на левицата М. Миков през 2015-2016г., преди да бъде сменен на лидерския пост от г-жа Нинова. Още по-сериозно изглежда отражението върху електоралната подкрепа за БСП. Спрямо декември партията губи около една трета от потенциалните си избиратели (от 21.5% на 12.2%). Ако не преодолее този негативен развой през периода на очаквана икономическа рецесия чрез привличане на изпадналите във финансови затруднения избиратели, тя рискува да се превърне в донор на гласове за други политически сили.

В края на извънредното положение, ГЕРБ прекрачва прага на очакваната „нормализация“ със сериозно преимущество на полето на електоралните нагласи. Запазвайки позициите си от преди кризата почти без промяна (20.8%), само поради ерозията на БСП (до 12.2%), той получава почти двойна електорална преднина пред нея. На трето място остава хипотетичната формация на Слави Трифонов. Реалните електорални позиции на тази партия обаче, ако се яви на избори, могат да се окажат доста еластични и това да доведе до размествания и при други политически сили. При останалите политически субекти съществени промени няма. Почти всички те губят леко от кризата, вкл. малкия коалиционен партньор Обединени патриоти, които остават в сянката на големия управляващ.

Така, рекапитулацията от първия етап от кризата сочи, че подобно на много други страни, и в България подкрепа получиха политиците, които поставиха като приоритет ограничаването на здравните последици от пандемията, дори и с цената на рестриктивни за ежедневието на хората мерки. Това време обаче, поне на този етап, приключва, а позитивите от досегашната ситуация изглеждат вече изконсумирани.

 

Оттук нататък паралелната битка ще е за личното физическо, но и за икономическото здраве на обществото.

 

Този, който има по-ясна визия, предложи по-работещи мерки и съумее да балансира различните интереси на отделните социални групи, ще получи новото стратегическо предимство.

И накрая, ако си позволим едно по-разведряващо обобщение на политическата шахматна ситуация след тягостните два месеца социално дистанциране, можем да я резюмираме най-кратко така - двама генерали сближават рейтингите си далеч под безопасните два метра дистанция, един нов генерал излиза на сцената – на солидно разстояние от останалите, със завидните 60% одобрение и едва 15% неодобрение.

 

Партията шах продължава…

 


От категорията

Проф. Димитър Иванов: Камбаната бие!

Проф. Димитър Иванов-1554992875.jpg

Единствената нова възможност ГЕРБ отново да управлява, е да получи подкрепа от ...

31 май 2020 | 17:07

Валерия Велева: Рубиконът за курса "Нинова" и абонираните за исторически грешки

-1495117440.jpg

Отпорът срещу въвеждането на прекия избор на председател и бламирането на ...

31 май 2020 | 23:52

Юрий Борисов: "Булгар! Булгар!" в пандемичната икономика

Юрий Борисов-1591018073.jpg

Докато другите развързват кесиите, нашето правителство решава, че ще продължи ...

1 юни 2020 | 16:27

The Hill: В новата Студена война, САЩ и Русия може да са съюзници срещу Китай

-1535015641.jpg

Новата студена война няма да е като предишната. За разлика от Китай, Съветският ...

1 юни 2020 | 13:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


12 май 2020 | 11:46На есен след нулевия туристически сезон и когато автоклъстера затвори въпреки 60 40, безработицата ще е 20 пр. Тогава рейтинга на плъха в мазето ще е по голям


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


12 май 2020 | 11:44Не съжалявам нито един българин, искащ още от същото като последните 10 г.да мрът и емигрират, хич не ме е еня, щом му се кефят на българоубиеца


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


12 май 2020 | 09:05Боряна Д. услужливо забравя да спомене, че пред изп.власт и лично пред премиера има едно голямо препятствие: икономическата криза при брой на безработните наближаващ 100 хил. души. Основните работодатели на предприятията в БГ са от Германия, Франция, Италия. VW има проблеми с пазара на леките коли, в Италия и Франция ситуацията не може да се приеме за розова. Отделно ББ и мин.Горанов си сритаха шапките с Лукойл, а газовото трасе не напредва с нужните темпове. Така че би следвало опитен социолог като г жа Димитрова да каже по няколко думи по тези проблеми.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


12 май 2020 | 01:05https: www.youtube.com watch?v uagUO4MMAjs&list RDCMUCnDQccDsurlIBimn kuZQ7Q&start_radio 1&t 54 Не се страхувай с Васил Василев, и с адвокат Шейтанов, гледайте бе хора, тука е истината с факти. Вчера Велизар направи великолепен исторически анализ, само тъпи говеда и психоаборигени не могат да го възприемат. Това е ако те е проклела природата няма на кого да се сърдиш.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


koko


11 май 2020 | 22:03Шибай, Бойко! Шибай толупите! Шибай и червения боклук Фатмак Рундьо! Шибай, като истински шибаняк! Червените боклуци много обичат да ги шибаш с "дебелия пожарникарски маркуч"!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Орда Капичева


12 май 2020 | 07:34А времето в БарЦелона било хубаво .... Испанската полиция още разследва "Барселонагейт" ...... https: www.segabg.com hot category bulgaria ispanskata policiya oshte razsledva barselonageyt


Visitor


12 май 2020 | 00:32ПП: шибаняк: 1. Човек, който е шибан, педераст. 2. В по широк смисъл: смотаняк, задник. Шибаняк нещастен.


Visitor


12 май 2020 | 00:29Куку, пак ти казвам: изобщо не си наясно със значението на израза "шибаняк"! Ставаш смешен, не че не си смешен по начало.


Mari Paunova


11 май 2020 | 20:49Абсолютно незаслужен и фалшив рейтинг на борисов, платен с нашите пари!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


12 май 2020 | 11:47Точно


Visitor


11 май 2020 | 20:22Кажи ми името на агенцията и нищо повече не казвай! Резултатите й са ми ясни. Как така пък, никога да не ми се обадят от нито една от прехвалените социологически агенции?!? Почвам да си мисля, че всяка една от тях си има списъче с номера на нужните им хора и редовно си им звънят.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мира


11 май 2020 | 19:35Цигани възхваляват Бойко Борисов,че им дава помощи: https: www.youtube.com watch?v jjgnjAVcmLI&feature youtu.be


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


11 май 2020 | 19:10И докато дойде ред да си получим трошките Ф 16 през 2027 г, по 200 милиона бройката, турското правителство заедно с Украина разработва супер дронове. Нашия Шибаняк ще продължава да ни се хили от екрана на медиите , а ние като малоумни да се радваме на измисления му рейтинг . https: www.youtube.com watch?v JjTX4kT66ZA Срочно! Гроза небес: Турция и Украина готовит сюрприз Кремлю тяжелый ударный дрон нового поколения


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


11 май 2020 | 18:19В какви бездънни мълчини без детски смях и птичи песни отлитат сетните ми дни? не ще напише никой вестник, а покрай мен върви Народ, привикнал глупости да слуша след Банкянския идиот! към българската крива круша, виновни вкупом сме сега, че го накичихме със лаври! но аз се питам до кога? ще го търпим да ни се гаври, тъп колкото за три села с принадлежащите околии, Родино, Той те опетла в кълчища злоба, мъст, неволи, с какво заслужи аз не знам, такава адска камасутра? Умирам всеки ден от срам пред тази тъпа тиква мутра. Валери Станков


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


11 май 2020 | 18:24Вижда се българското население обича тикви и да го камасутрят по банкянски.


Величков Любомир


11 май 2020 | 18:06Момчета , помнете ми думата , че въпреки всички клетви на Банкянски ,че иска да си оттдъхне , ще намери начин да предизвика предсрочни избори, включително и като подаде оставка . И това ни чака още тази година .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


11 май 2020 | 19:34Не виждам предсрочни избори в условията на страх от епидемията, но ако го направят ще се олеят тотално. Зависи съветниците им какво ще ги учат.


Лулчев


11 май 2020 | 18:16Като стратегия не е неочакван ход от страна на Тиквата, а в условия на обществен коронаидиотизъм и опозиционна импотентност, никак не е трудно да се отгатне резултата на евентуалните предсрочни избори.


FuckEU


11 май 2020 | 17:58Един тулуп пита: 1.Защо мутрата Българоубиец плати авансово задължителната за българи ваксина? 2.Защо на 7 ми май, парламента прие закон за насилствено ваксиниране на българите? 3.Защо мутрата Българоуец се прави на отличник пред сащ и вече е поел ангажимента да се тества ваксината на бил гейтс първо на българите, които са несъгласни с нато? 4.Истина ли е, че ваксината води до безплодие и от шест месеца до година води до парализа и се мре в адски мъки? 5.Истина ли е, че се страхува от несъгласието на българите за удари по братска Русия от наша територия е довело до договорката за този геноцид над българското население?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


11 май 2020 | 23:12Не го помня, някаква наша евродепУтатка се хвалеше дори. Може и в този сайт да е било потърси, че нямам време сега да ровя.


Иванов


11 май 2020 | 20:04Дай источник , че мутрата е платил американски ваксини,


Иванов


11 май 2020 | 17:55Още едно доказателство кой плаща на АЛФА РИСЪРЧ за да се получат такива блестящи резултати за ГЕРБ и толкова печелни за БСП и Нинова. ( Алфа Рисърч: Нинова срина БСП и в периода на коронавирусната криза с неадекватно поведение) Поглед Очаквайте Станишев и Гошето Гергов да направят революция и да вдигнат рейтинга на БСП. Ма кой има нужда от БСП, когато шибаняка изпълнява стриктно диктата на Щатите. ВИЖТЕ НАЙ ТЪПАШКОТО ОБЯСНЕНИЕ ЗА ГРЕШКАТА НА БЕЛИЯ ДОМ. ( Генералът предположи, че авторът на посланието е имал познания за Великата отечествена война на Западния фронт, следователно не е бил напълно наясно с огромния принос и жертва на СССР за общата ни победа .) На това и кокошните ще се смеят, само нашите продажни дръвници се радват.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


koko


11 май 2020 | 17:37Скок в доверието към генерала и спад в доверието към фатмака.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Херодот


11 май 2020 | 20:24Генерал е Президентът Радев ,а фатмакът е борисов!


Димитър Степанов


11 май 2020 | 19:31Защо се занимавате с кокоши мозък, не разбирам. Стамболийски на процеса срещу него казва, че тя и кокошката има сърце, но няма пипе!


Лулчев


11 май 2020 | 18:18Важното е, че "генералът" е чук@л м@йка ти, драги koko.


Величков Любомир


11 май 2020 | 18:03Коко , да ти припомня ли , че Борисов от капитанче беше произведен генерал ,защото го изискваше длъжността , а да не говорим как стана и Главен секретар на МВР , идвайки от тъмния сектор . В същото време Радев преминава през цялата стълбица на кариерното израстване и става елитен пилот и командир , като завършва с отличие и натовски академии . Така ,че е ясно кой е Генерал и кой е фатмак.


Боба Есемесо


11 май 2020 | 17:35И ПАК.... Испанската полиция още разследва "Барселонагейт"......... https: segabg.com hot category bulgaria ispanskata policiya oshte razsledva barselonageyt


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.