Снимка: Туитър

Въпреки призивите на Ватикана за по-предпазлив подход по въпроса

Американските католически епископи заклеймиха Байдън за подкрепата му за абортите

1858 | 19 юни 2021 | 11:13

В отговор на журналистически въпрос след решението Байдън заяви в Белия дом, че едва ли католическите епископи в САЩ ще могат да му забранят да получава светото причастие


Американските католически епископи одобриха с голямо мнозинство изготвянето на проект на декларация, чрез която те се надяват да бъдат порицани политиците католици, включително президентът Джо Байдън, за това, че получават свето причастие въпреки подкрепата си за правото на аборт, предаде БТА, цитирайки АП.

Решението, което срещна ожесточена съпротива сред малцинство от епископите, беше взето въпреки призиви от страна на Ватикана за по-предпазлив и колегиален подход към поляризиращия въпрос. То освен това поражда и въпроси доколко тясно ще могат да си сътрудничат епископите с правителството на Байдън по въпроси като имиграцията и расовата несправедливост, отбелязва АП.

Резултатът от гласуването - 168 "за" срещу 55 "против" - беше обявен към края на тридневно заседание на Конференцията на католическите епископи в САЩ, което се състоя във виртуален формат. Епископите подадоха гласовете си при тайно гласуване в четвъртък, което се състоя след няколко часа на разгорещени обсъждания.

Привържениците на мярката заявиха, че е нужно Байдън да бъде сериозно порицан заради последните си действия за защита и разширяване на достъпа до аборт. Опоненти предупредиха обаче, че подобни действия ще създадат на епископите образ на партизанстваща сила, във времена на сериозно политическо разделение в САЩ.

В резултат на гласуването комисията по вероучението на американската Конференция на католическите епископи ще изготви декларация за смисъла на причастието в живота на църквата, която ще бъде поставена за разискване на бъдещо заседание, вероятно присъствено през ноември. За да бъде официално приет, документът ще се нуждае от подкрепата на две трети от епископите.

Намерението е една от частите на документа да включва конкретно порицание към всички политици католици и други обществени фигури, които не се подчиняват на учението на църквата за аборта и други доктринални въпроси. Байдън, който редовно ходи на меса, казва, че той лично е против абортите, но по думите му не смята, че трябва да налага тази позиция на американците, които мислят по друг начин. Откакто е президент, той предприе няколко действия в сферата на изпълнителната власт, които бяха приветствани от защитници на правото на аборт.

В отговор на журналистически въпрос след решението Байдън заяви в Белия дом, че едва ли католическите епископи в САЩ ще могат да му забранят да се причастява.

"Това е личен въпрос. И не мисля, че ще се случи", отбеляза той в коментар на предложението на епископата.

 


Намери своята история

От категорията

Ето го наследникът на Меркел - социалдемократът Олаф Шолц

Ето го наследникът на Меркел - социалдемократът Олаф Шолц-1632688588.jpg

Олаф Шолц приветства като "голям успех" резултатите на своята партия, ...

26 септ. 2021 | 23:30

В Германия избират наследник на Меркел

-1616680008.jpg

Германия избира днес своя 20-и Бундестаг. Над 60 милиона германски граждани ...

26 септ. 2021 | 09:37

Байдън изненадан от резултатите от изборите за Бундестаг

-1617954303.png

"По дяволите, те са силни", възкликна американският президент на ...

27 септ. 2021 | 08:57

Лавров обвини президента на САЩ Джо Байдън в лицемерие

-1617290297.jpg

Лавров отправи критики срещу Вашингтон заради факта, че САЩ избират сами ...

26 септ. 2021 | 10:07