Ана Бърнабич

Това не е европейска ценност, категорично заяви премиерът на Сърбия

Ана Бърнабич: Ветото на България срещу РС Македония създава опасен прецедент

6320 | 23 юни 2021 | 14:04

"Аз, като загрижен европеец, вярвам в европейските ценности и в нашия европейски път и независимо дали главите ще бъдат отворени или затворени, дали ще има положителни сигнали, ние ще продължим с реформите", коментира тя


Коментирайки спора между България и Северна Македония, министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, която присъства на междуправителствена конференция в Люксембург, заяви, че чрез налагане на вето върху двустранни въпроси, несвързани с европейската интеграция, е създаден опасен прецедент, който може да се повтори в бъдеще, цитират думите ѝ македонското електронно издание „Локално“ и Агенция "Фокус".

"Видяхме прецеденти - някои пар екселанс двустранни въпроси, които нямат нищо общо с европейската интеграция на една държава, се оформят като непробиваема стена по пътя към европейската интеграция на друга от съседните ни страни. Мисля, че това е опасен прецедент и за съжаление може да се използва от някои други членове на ЕС. Това не е европейска ценност", заяви Бърнабич.

"Аз, като загрижен европеец, вярвам в европейските ценности и в нашия европейски път и независимо дали главите ще бъдат отворени или затворени, дали ще има положителни сигнали, ние ще продължим с реформите. Сега, ако ЕС иска да се превърне в такова семейство от нации, в което някои държави-членки ще обуславят други държави, въпреки че са направили всичко, чрез разрешаване на някои двустранни въпроси или квази-двустранни проблеми, тогава това е проблем на ЕС“, каза Бърнабич, отговаряйки на журналистически въпрос.

Тя каза, че не трябва да се очаква ЕС да „прави големи разлики“ между страните от Западните Балкани.

„За съжаление, каквото и да правим, това ще ни задържи, докато не видим положително развитие от Албания и Северна Македония. И така, ние винаги лобираме за целия регион и винаги говорим за това какво са направили нашите партньори в региона и колко заслужават да получат дата за започване на преговори с ЕС“, каза сръбският премиер.

 


Намери своята история

От категорията

Френският външен министър обвини в лъжа Австралия и САЩ относно новия договор за сигурност

-1604578385.jpg

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е действал в подкрепа на ...

19 септ. 2021 | 12:49

Гърция обмисля да задължи здравните работници да се ваксинират и с бустерна доза

-1630053543.jpg

Мнението на епидемолозите в Гърция е, че е препоръчително всички на възраст над ...

19 септ. 2021 | 11:50

Откриха тялото на мигрантка на границата между Полша и Беларус

Сн. БГНЕС-1632077192.jpg

Беларуската страна е започнала разследване, а представители на Върховния ...

19 септ. 2021 | 21:45

Сделката за ядрените подводници била договорена на срещата на Г-7 без знанието на Макрон

-1623651412.png

В петък френските посланици в САЩ и Австралия бяха отзовани за консултации в ...

19 септ. 2021 | 14:20