Анализът на ИСА: "Апартаментгейт" компрометира държавата на прага на евровота

Оценката на ИСА за април: Времето за политически маневри изтече. Остана само времето за борба за оцеляване

Анализът на ИСА: "Апартаментгейт" компрометира държавата на прага на европейските избори

20813 | 25 апр. 2019 | 15:38

При тази ситуация правителството не може да управлява, а само да крепи съществуването си. Това е най-тежкият момент за всяко управление, озовало се под обсадата на политическите и социални обстоятелства.


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, в Европа и в света през месец април 2019 година под заглавие:

 

„АПАРТАМЕНТГЕЙТ“ КОМПРОМЕТИРА ДЪРЖАВАТА НА ПРАГА НА ЕВРОВОТА

- ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ ГУБИ ЛЕГИТИМНОСТ
- БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ НОВ ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ
- ГЕРБ – СТАРИ ЕВРОЛИЦА И НОВА КОАЛИЦИЯ
- БСП – НА ХОД СА ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ
- ДПС – НА ДИСТАНЦИЯ ОТ ЕСКАЛИРАЩИТЕ СБЛЪСЪЦИ

 

Пледлагаме ви резюме 
I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

Ситуацията около управлението на държавата става все по-неудържима. Серия от събития и процеси правят оцеляването на правителството все по-трудно постижимо - пораженията от „Апартаментгейт“, загубата на първо място на ГЕРБ в социологическите проучвания, парламентарният блокаж, ускорената предизборна динамика, конкурентните отношения между коалиционните партньори в малката коалиция, изострените за първи път отношения вътре в ГЕРБ. Всичко изброено е индикатор за тежка криза на легитимността и липса на устойчива перспектива пред кабинета. Вече е много късно за мащабния рестарт, за който писахме през есента на миналата година.

Времето за политически маневри изтече. Остана само времето за борба за оцеляване.

При тази ситуация правителството не може да управлява, а само да крепи съществуването си. Това е най-тежкият момент за всяко управление, озовало се под обсадата на политическите и социални обстоятелства. Раздирано отвътре и атакувано отвън, то няма как да продуцира управленските си възможности в социалната реалност. Ерго, да прави реформи, да генерира пари, да подобрява сектори, да експериментира с политики, да предприема непопулярни мерки, да решава устойчиво проблеми.

Правителството съществува само в парадигмата на кризисния пиар. Изследователският въпрос е колко дълго може да продължава това фактическо положение.
Предизборната кампания се отличава с ожесточеност, втвърдяване на позиции, доминация на специфично вътрешните над европейските теми.

Най-схематично тя върви на три концептуални нива.
На първото е сблъсъкът между ГЕРБ и БСП, който е най-мащабен и доминантен с персонализирани характеристики и кръжащи наоколо политически проксита, без реална тежест и претенция.
На второто ниво влизат ДПС и „Демократична България“, които имат стар конфликт и той се изостря рязко в кампанията.
На третото ниво, букетът от патриотични формации влиза в тежък конфронтационен сблъсък за патриотичното пространство.

Предстои да се види дали ще се разгърне и поколенчески сблъсък, като заявка за това е регистрацията на „Път на младите“ или ще има плавна приемственост, като процес на еволюционно и естествено обновление на партийните елити.

„Апартаментгейт“ неочаквано за всички изигра ролята на атомна бомба за управлението. Българската политика вече няма да е същата, поне в близко бъдеще. Нещата се промениха. Нито един от големите и мащабни скандали през последните две години не успя да отключи това, което направиха две статии за два апартамента и един асансьор. Сравнението си заслужава да се направи – нито Истанбулската конвенция, нито продажбата на ЧЕЗ на Гинка Върбакова, нито трагедията край Своге, нито фалитът на „Олимпик“, нито сривът на Търговския регистър или друг от непрестанните скандали, които съпътстват това управление от самото му начало. Доказа се теорията за „повратната точка“, при която едно наглед дребно събитие е в състояние да доведе до епидемични последици и до мащабни промени. 


Антикорупционната епидемия в България започва от този случай. Той изигра ролята на лустрационен детонатор. И е важно да се подчертае дебело, че всичко започна, случва се и се развива от и през медиите, а не през институциите на държавата. Явно има паралелна реалност, натоварена с повече легитимност, която държавата е загубила. Това са условия за радикална социална промяна, която може да тръгне в различни посоки – смяна на политически елити (включително болезнена), преформатиране на политическата система, институционален рестарт (включително с преучредяване на цели звена и институции), серия от избори до напасване на нов модел.
Европейските институции са забелязали сигналите, били са пасивни през годините, запазват мълчание в момента, за да не наливат масло в мелницата на евроскептичните формации, но ще реагират проактивно след края на изборите.

Независимо от амплитудите в развитието на „Апартаментгейт“, корупцията влезе трайно като тема в дневния ред на България и няма как да бъде изместена с палиативни мерки. Другата тема е поведението на елита, който се проектира върху прояви в българското общество, които правят непоносим цялостния климат на живот в страната – агресия, парадиране с права, незачитане на общите правила, меркантилност, газене на слабия, арогантност, лъскави придобивки, несправедливост и т.н.

Категоричната ПРОГНОЗА на ИСА е, че дотук „Апартаментгейт“ е само етап от битка за влияние, която ще продължи да се развива и дори – изостря. През този месец тя вече отчетливо се пренесе на терена на съдебната власт и пряко засяга предстоящия избор на главен прокурор.
Имиджово България стои изключително зле на европейско ниво. Всички усилия на правителството са насочени към общественото мнение вътре в страната. Подчертаваме обаче, че в съвременния свят информацията бързо преминава границите и е достъпна за всички. Както показва „Апартаментгейт“ и отразяването на скандала в чуждите медии, опитите да се контролира информацията в България може да се окажат контрапродуктивни, а социалните мрежи са индикатор за подобна хипотеза.


Здравеопазването се превръща в една от най-слабите точки на управлението, защото почива на несправедливост и тежка корупционност.

Консултативният съвет по национална сигурност при президента Румен Радев (8 април) бе един от най-напрегнатите откъм политическо разделение и институционално разминаване. За първи в историята на институцията той завърши без приемане на обща декларация и постигане на каквото и да е съгласие. Очевидно е, че разделителната линия е дълбока и вече минава през дистинкцията статуткво-промяна. На тази плоскост трябва да се търси и неформалният резултат от заседанието: в ясното позициониране на участниците.

Парламентът почти блокира като институция. Без опозиция в зала, в предизборна обстановка, при кризата около „Апартаментгейт“ институцията реално функционира на минимума на своето съществуване.

Събитията в Габрово показаха, че е налице недоволство, което съдържа потенциал за взрив, ако не се предприеме рязка смяна на политиката – ползването на циганските общности за изборен резервоар си има цена. Проблемът надхвърля полицейските действия и правомощия (кога и защо са освободени извършителите на побоя и др.) и опира директно в политиката. Под политически чадър гетата се развиха до паралелни общества и клетки на организирана престъпност. Безрезултатното усвояване на пари за ромската интеграция очевидно следва грешен модел и е пряка заплаха за сигурността на българските граждани.

ГЕРБ заложи на устойчивостта и ниския профил в предизборната си стратегия. Подложената на неимоверни външни атаки формация предпочете да заложи на сигурното, на стари свои кадри, които са свързани с работата в евроинституциите. Коалиционният устрем на ГЕРБ показва желание за демонстриране на нова роля на партията. Досегашното „както ни подреди народът“ и „ГЕРБ винаги е сам на избори“ очевидно вече не е релевантно и имаме нова саморефлекция на формацията. Профилът на търсените формации показва, че ГЕРБ ще търси уплътняване на антикомунистическата ниша. За първи път срещу ГЕРБ се надигна такава масова вълна от озлобление и недоволсто, което вече се изразява не само в интернет, а и на публични срещи.

БСП влиза в кампанията с тежки вътрешни проблеми и дълбоко разделение. Това, обаче, се оказа само прочитът на медийната сцена и на повърхността. Партията не прие подредбата на листата и очевидно на ход ще е масовото използване на преференции с цел преподреждане на списъка. Националният съвет вече не е орган, който да е представителен за организационните настроения на членската маса, а бюрократично тяло, останало в наследство от предишните ръководства. В този смисъл раздялата между този състав на НС и лидера Нинова вероятно предстои. При всички варианти съвместната им работа е невъзможна.

Обединените патриоти се оказаха окончателно разделени за Евровота. Трите формации се регистрираха поотделно. Те вече са конкуренти и де юре. Коалицията им има само виртуални характеристики. Конкурентната среда, в която ги поставя евровотът, изостря още  повече тежките им отношения. Вероятно нещата ще ескалират, защото оределите вследствие на скандалите националистически избиратели са краен брой, който няма да стигне за всички.

ДПС продължава да стои на дистанция от „окото на бурята”, ако определим така „Апартаментгейт” и ескалиращия сблъсък между ГЕРБ и БСП. Движението влиза с добри позиции в кампанията за европейските избори. Социолозите („Галъп”, Тренд) отчитат константна подкрепа за ДПС, независимо от трусовете на вътрешно-политическия терен. Евроизборите са важни за ДПС и от гледна точка на актуалното противопоставяне либерализъм/мултикултурализъм – национализъм.
Партията остава с ясен либерален и евроатлантически профил.

В Народното събрание ДПС продължава да държи ключа към предсрочните избори и срока на действие на сегашния парламент.

Цените на бензина се повишават, което оказва влияние върху електоралния потенциал на Веселин Марешки. Въпреки това, той има минимален шанс за преминаване на бариерата, необходима за изпращане на представител в Европейския парламент. Марешки ще увлече популистки вот, водач на листата е самият той. Философията му за тези избори е „бой по патриотите“ и мрежа от аптеки и бензиностанции, като партийна инфраструктура за кампанията. Коалицията около „Воля“ е абсолютно безпринципна с отцепници от Касим Дал и БЗНС на Спас Панчев. Прави впечатление, че партията разполага с ресурс и осигурен медиен излаз.

Коалиция от партии около АБВ с името "Коалиция за България" ще играе деструктивна роля спрямо БСП в кампанията. Те нямат потенциал да спечелят евродепутат, но отцепените гласове от БСП ще бъдат в полза на ГЕРБ, заради малката разлика между партиите на Борисов и Нинова.

Изненадващото поставяне на национално разпознаваемия Радан Кънев начело на листата на„Демократична България“ рязко промени шансовете за вкарване на депутати. Реториката на Кънев е ясно адресирана и настъпателна, различна от интелектуалното говорене на Светослав Малинов, който се отказа от надпреварата.

Продължава натрупването на паралели между сега и началото на 90-те, когато бе пикът на противопоставянето по оста тоталитаризъм-демокрация, комунизъм-антикомунизъм. Отново се говори за изграждане на правова държава, за рестарт на институциите, за гарантиране на граждански права, достъп до правосъдие, сигурност на гражданите.

Анализът е изготвен от авторски колектив:
Д-р Калоян Методиев - политолог


Валерия Велева - Изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи


Таня Джоева - Институт за стратегии и анализи


Международни наблюдатели:

Борислав Ангелов (Македония, Русия, Украйна)
Д-р Пламен Христов (Гърция)
Иво Иванов (Турция)


Румън Гълъбинов (икономика)

Съдържание:
I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ
II. УПРАВЛЕНСКА ДИНАМИКА 
- „АПАРТАМЕНТГЕЙТ“ – РАЗВИТИЯ, СЛЕДСТВИЯ, ПРОГНОЗИ
- ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ ОПИТВА ДА ОВЛАДЯВА КРИЗА СЛЕД КРИЗА
- ОСНОВНИ ИЗВОДИ ЗА ИКОНОМИКАТА И ПЕТ УСЛОВИЯ ЗА НОВ МОДЕЛ
- КСНС ПРИ ПРЕЗИДЕНТА – ИНСТИТУЦИОНАЛНО РАЗМИНАВАНЕ И ПОЛИТИЧЕСКО РАЗДЕЛЕНИЕ
- ПАРЛАМЕНТ В ХИБЕРНАЦИЯ
- ПРОТЕСТИТЕ В ГАБРОВО И МОДЕЛЪТ НА МЕСТНОТО УПРАВЛЕНИЕ
- ДЕЛОТО СРЕЩУ ИВАНЧЕВА – ПРИСЪДА БЕЗ АНАЛОГ И ОСТРИ РЕАКЦИИ
III. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА
- ГЕРБ – СТАРИ КАДРИ В ЕВРОЛИСТАТА И НОВА КОАЛИЦИОННА ПОЛИТИКА
- БСП - на ход е масовото използване на преференции
- ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ – ВСЕКИ СРЕЩУ ВСЕКИ
- ДПС СТОИ НА ДИСТАНЦИЯ ОТ ЕСКАЛИРАЩИТЕ СБЛЪСЪЦИ
- „ВОЛЯ“ УВЛИЧА ПОПУЛИСТКИ ВОТ
- ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ
IV. МЕЖДУНАРОДНА ДИНАМИКА
- ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ, КИТАЙ И БЪЛГАРИЯ
- РУСИЯ – МЕРЦЕДЕС-БЕНЦ ОТКРИ ЗАВОД В „ЕСИПОВО“
- КОМИКЪТ ЗЕЛЕНСКИЙ РАЗГРОМИ ПОРОШЕНКО НА БАЛОТАЖА В УКРАЙНА
- ТУРЦИЯ – СЪТРЕСЕНИЯТА В ПОЛИТИКАТА И ИКОНОМИКАТА  ПРОДЪЛЖАВАТ
- ГЪРЦИЯ ВЛЕЗЕ В ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ, НОВА ДЕМОКРАЦИЯ СЕ ЗАСИЛИ КЪМ ВЛАСТТА
- СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ НЕ ИЗБРА ПРЕЗИДЕНТ НА ПЪРВИ ТУР, КАНДИДАТЪТ НА СДСМ – С НИЩОЖНА ПРЕДНИНА

Пълният 50-страничен вариант на анализа е достъпен само за абонати.

За контакти и абонамент - 0878 852 713


От категорията

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

-1505743367.jpg

Никакви нови политически формации не могат да поникнат, камо ли да разцъфтят в ...

26 май 2020 | 13:05

Китай е приоритет за Берлин и ЕС

-1511169105.jpg

Предстоящото от 1 юли председателство на ЕС е един от последните големи ...

30 май 2020 | 10:04

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Снимка БГНЕС-1590756399.jpg

Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали ...

29 май 2020 | 15:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стоян Букиков


4 май 2019 | 11:09Госпожо Велева, защо мълчите??? Коментирайте Бойко Борисов в Панорама !!!!Или от Позитано 20 не Ви разрешават!!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


vasilena666


2 май 2019 | 21:32Отслабни без никакви усилия с диетичния спрей !Намалява апетита и подтиска чувството на глад така помага да свалиш бързо илишните килограми ! Научи повече и купи оттук :http: bit.ly 2DDbBNt


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


pepitopsf


26 апр. 2019 | 15:05Дрън,дрън те ще си крадът а ние ще гледаме да не си опетним имиджа пред корумпираните крадци от Брюксел,Истината е че такава корумпирана и проста сган като борисовата никога не сме имали и за десет години тая мръсна долна герберска измет не само че се е просмукала с корупцията и тъпотията си във всяко едно ниво на изпълнителната власт но и тая тиквена паплач работи единствено за чужди интереси на Анкара, Брюксел,Израел и САЩ и съзнателно и целенасочено унищожава държавата ни.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


26 апр. 2019 | 12:50Мили Господи, моля ти се от сърце, прибери при себе си всички откачени червени дебили гласуващи за тая фашистка партия БСП.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


26 апр. 2019 | 19:05Тоз селски идиот! Да беше изразил нещо собствено...ама то ... две гънки и дупка...как да мисли?!


pepitopsf


26 апр. 2019 | 15:07Като те гледам говориш за анадолската кочина ГЕРБ БОГАН и се моли на алах това е твоя бог


Dimitrov


26 апр. 2019 | 14:16.....и остави Господи всички тъмно червени комунисти като мен, Bigman1 и ГРОБ!


PrastoveteMU


26 апр. 2019 | 11:33Моля без спекулации срещу УНСС. Това да фалираш фирмата като откраднеш парите, е основополагащ фундамент на капитализма! Точно така се действа, така се става милионер. Доналд Тръмп 3 пъти е обявявал фалит и е завличал кредиторите си. Елън Мъск в момента е надул 2 балона електро коли и космически кораби. Но понеже започват да издишат, отскоро обяви нов изкуствен интелект. Джордж Сорос трупа пари като спекулира на борсите чрез информация от ЦРУ. Т.е. той е за затвора, защото ползва т.нар. "вътрешна информация". Фамилията Ротшилд (най богатите в света) са били на загуба винаги и във всичките си бизнеси, освен по време на война, когато трупат богаствата си. Рокфелер е поръчвал убийства, създавал е монополи. А банките и до ден днешен крадат от клиентите си като непрекъснато измислят нови такси, лихви и всякакви идиотщини. ТОВА Е КАПИТАЛИЗМЪТ! Добри Божилов УНСС правилно учи на капитализъм. Това да фалираш университета, за да нагуш


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


tibia


26 апр. 2019 | 10:01Какъв е тоя Анализ на ИСА, след като вътре са повечето от т.нар. Съвет на Радев. За месец май си напишете истината Анализ на ДЕСА, ние я знаем коя е!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


tibia


26 апр. 2019 | 12:02Викаш ме да дойда при тебе на 4 километър ли? Не, мерси!


Иван


26 апр. 2019 | 10:14Neolexan 2x1t.дневно,иначе 4ти километър tibia!!!


Dimitrov


26 апр. 2019 | 09:58Какво общо имат хората на снимката с изборите? В какъв смисъл са подредени така?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


tibia


26 апр. 2019 | 12:06Dimitrov, слушай Вуйчо Ваньо, той е повтаря два пъти 6 ти клас, понеже има интелектуални затруднения с отговарянето на въпроси за домашно!


Иван


26 апр. 2019 | 10:15Dimitrov ,удобно ли е да ти останат за домашно тези въпросчета?


Мира


25 апр. 2019 | 21:46Всъщност правителството изобщо не е управлявало, а само е облагодетелствало приближените си и е изпълнявало волята на мутроолигарсите. "Да прави реформи", "да експериментира с политики": вие шегувате ли се, кога е било в състояние да прави изобщо подобни неща? Неговото "управление" е просто пиар матрица на щедро проплатени клакьорски медии. Затова и сега не се е случило нищо по различно освен това, че се намериха медии, които леко открехнаха завесата за действителността, подменяна от клакьорите години наред. И думата "елит" е загубила всякакъв смисъл, защото политическата клика налага нормите, похватите и дори лица на подземния свят. Срещу малкото политици, които се опитват да се противопоставят на това, се използват различни бухалки. Нацията има, разбира се, и елит, но той е насилствено маргинализиран.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


26 апр. 2019 | 00:43Споделям мнението ви, Барбара!!!


Visitor


25 апр. 2019 | 21:59Съгласен!


PASTORA


25 апр. 2019 | 20:36ТАКОВА ПАДЕНИЕ НА ПЪРВАНОВ И ДРУГИЯ МИНДИЛ ПЕТКОВ НИКОГА НЕ СЪМ ОЧАКВАЛ ;ПОКРИВАТ ПО СЪДЪРЖАНИЕ РЕФРЕНА НА СИНИТЕ ПРЕДИ ГОДИНИ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!!! ЯВНО С МУТРАКИ СА СИ ЗАВЕРА ОЩЕ ОТ СЪЗДАВАНЕ ПАРТИЯТА НА ГЕРБЕРУРУНГЕЛИТЕ!!! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ АНТИХРИСТА !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


26 апр. 2019 | 11:34Обикновени ренегати!


Visitor


25 апр. 2019 | 21:59Определено не сте далеч от истината, падре! Топлите, така да ги наречем, връзки... чувства... между експрезидента и Мутраки са отдавнашни, още по времето на кметския му мандат _ недовършения.


Лулчев


25 апр. 2019 | 20:02Апартаментгейт е върха на айсберга в цялата тази история с гербаджийските престъпления с власт.Ако има извънземен живот на някоя планета и до тях ще стигнат новините за золумите на шайката на Тикваров.Мили Господи, прости ме и те моля от все сърце, накажи алчната пасмина от гербаджии,бивши и сегашни комунисти, партизански чеда и внуци, долни депесари политически търгаши, турчеещи се башибузуци и изнудвачи като мършата Делян Пеевски, които пият кръвта на българите! Горещо те моля, Господи,накажи сикаджийската мутра и мутанта комунист Бойко Методиев Борисов и групировката му, избави, Господи, красивата България от гербаджийската чума, и обслужващите ги олигофрени,цигани, абевейци,земеделци_помияри,седесари_свиркаджии,депесари_башибозуци, ибрикчите от коалицията Обединени говнари_лъжепатриоти ВМРО, Атака и НФСБ, лумпени, продажни прокурори, съдии и журналисти_лъжци! Набий им шутовете, мили Господи на всички тези отрепки, а също и на Бойко Тиква


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Манчев


25 апр. 2019 | 18:11Цялата предизборна кампания е сведена до елементарно битово ниво "апартаментгейт" и е проява единствено на наказателен вот за управляващите. Всички ще сме губещи както в началото на прехода, с изключение на ДПС, които винаги се ОКАЗВАТ печеливши.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


26 апр. 2019 | 18:50Тези кражби, тези грабежи са "елементарно битово ниво"??!!! Значи ти си съгласен всеки на власт да си краде по няколко десетки милиона...ей тъй...