Третият Борисов - успехи навън, скандали у дома

Кабинетът "Борисов 3" навъртя своите първи 100 дни. Анализът на ИСА

Третият Борисов - успехи навън, скандали у дома

5616 | 11 авг. 2017 | 13:50

Управлението трябва максимално бързо да затвори фронтове, които откри през първите си 100 дни. Несигурността на гражданите, междуинституционалното напрежение, засилващото се недоволство може да увеличи рязко протестния потенциал в страната.


 

ISA_logo_2

Кабинетът "Борисов 3" навъртя своите първи 100 дни.

Две са основните характеристики на този период: 

- засилената външнополитическа активност на премиера Борисов, включваща срещи с президента на Турция Реджеп Ердоган, германския канцлер Ангела Меркел, френския държавен глава Еманюел Макрон, както и с подписването на Договора за добросъседство с Македония. И
- засилената вътрешно-политическа агресия и противопоставяне в обществото.

Първите критики към правителството дойдоха по линия на структурата. Претенцията за борба с бюрокрацията и раздутата администрация на двете формации, съставящи управленската формула, рухна при обявяването на четирима вицепремиери и създаване на ново министерство. Наложи се впечатлението, че са търсени постове за хора, а не хора за постове.

Кабинетът стартира с липса на законопроекти, което успя да компенсира едва в края на периода, на фона на избухващи скандали и опитите за тяхното потушаване.

Заради отсъствието на законопроекти парламентарният и партиен дебат зацикли в миналото. Непримиримата конфронтация се върна в парламента. Идейната импотентност на българската политическа система доведе до доминацията на исторически и идеологически разговори в основните институции на страната.


Държавата бе въвлечена в серия от скандали, които бяха на път да прераснат в институционални войни с дългосрочни последици: казусът „Боршош-Павлова и НДК“, покупката на „Грипен“, сблъсъкът „президент-ГЕРБ“. Взаимни обвинения в корупция от високопоставени кадри във властта, проверки на ДАНС, които показват източване на държавни средства - това бе картината, която излъчваше България пред Европа.


Управлението допусна да се създаде усещането, че влезе в спиралата на мини-криза. Българското председателство на ЕС се превърна още на старта си в серия от нелицеприятни казуси от ремонтно-монтажни действия (плочките пред НДК, търсене на спонсори за рекламни материали, столове, кабели и т.н.) и злоупотреби с публични средства около НДК.

 

В пика на скандалите Борисов не уцели верния тон, не демонстрира политически нюх и чувство за самосъхранение, правеше ходове напред-назад. Публиката видя как управляващата партия и правителството влязоха в спирала от грешки и неспособността на премиер и министри да намерят адекватен изход. 

 

Свидетели сме на конфронтационна политическа среда с отрицателни новини от основните управляващи партии – корупция, вътрешни противоборства, злоупотреби с власт. Всичко това изблъсква на заден план практическите, важни и полезни въпроси, които стоят за решаване пред страната и изискват политическа визия и воля.

 

Борисов се озова в тежка ситуация. Към него има само очаквания, още очаквания и още повече очаквания. И за най-дребния скандал в държавата или в партията му се очаква неговата санкция. 

 

Положително впечатление кабинетът успя да направи с реакцията си по повод изявлението на Путин за кирилицата, която дошла в Русия от „македонските земи“.

В международен план премиерът Борисов реализира най-сериозния си и динамичен външнополитически период, откакто се занимава с политика - срещи с Макрон, Меркел, Ердоган, Заев.
Борисов постигна безпрецедентен национален консенсус в българския парламент по отношение подкрепата на Договора с Македония. Подписването на този исторически документ в Скопие е най-големият засега успех на Борисов в международен план. След като премиерите на България и Македония положиха подписите си под Договора, държавите се ангажират да работят заедно за изчистване на несъгласията помежду си и за по-доброто си общо бъдеще. Бяха подписани и два меморандума за сътрудничество. Единият е насочен към отваряне на жизненоважния коридор номер 8, свързващ пристанищата на Черно и Адриатическо море чрез изграждане на жп връзка между Скопие и София.
Обществото видя един нов образ на премиера – външнополитическият Борисов. Той не само продължи, но и задълбочи международната си активност в Европа и на Балканите. В един момент показа, че е над боричканията и злободневието на всекидневната политика. После обаче се върна в обичайното си амплоа - да решава дребни битови казуси, които са далеч под нивото му на премиер.

Неизменен акцент на Борисов 1, 2 и сега 3 си остават пътищата и магистралите - 75 километра от „Хемус“ ще бъдат изградени в настоящия мандат на правителството. Предстои изграждането на автомагистрала "Струма" в Кресненското дефиле, пътят е част от коридор № 4.

По темата за председателството на ЕС също има синхрон между управляващи и опозиция, с изключение на казуса "НДК". Приоритетите на европредседателството, определени като трите „К“ не отговарят на базовите въпроси: какво, къде, кога, как, защо?

Огромен пробив е разрешението на Европейската комисия да има доставки на руски газ за газовия хъб „Балкан“ във Варна. Въпросът е дали руската страна ще иска да отклони тръба от „Турски поток“ и да я пусне по старото трасе на „Южен поток“ към българска територия. Ако това стане, ще имаме нова ситуация в енергийния сектор на държавата.
Изключително добра инициатива на Борисов е в България да бъде преместена една от двете агенции на ЕС, които се намират във Великобритания, и трябва да напуснат след Брекзит територията ѝ – Европейската агенция по лекарствата и Европейският банков орган. Премиерът обяви, че правителството се готви да подаде документи за влизане в чакалнята на Еврозоната и предприе серия от външно-политически срещи, за да получим подкрепа за това. Най-важните предизвикателства пред страната са: постигане на икономически растеж от над 5% и достигане на 70% от доходите в ЕС. В момента тази цифра е 48%. 

Сред действията на управлението специално внимание заслужават увеличението на минималните пенсии и предстоящото повторно увеличение наесен, вдигането на учителските заплати и заплануваният им скок до 1700 лева до края на мандата на правителството.

Полицаите продължават с протестите си, докато и те не получат обещаното увеличение на заплатите.

Бизнесът алармира, че страната е достигнала критичното ниво от недостиг на работна ръка.
Остра конфронтационна ситуация се разви между големите работодателски организации и синдикатите по повод отпадането на класа за прослужено време и минималната работна заплата. Поведението на работодателските организации дразни една огромна част от обществото, независимо колко е броят на синдикалните членове и колко реално е тяхното влияние. Българите по традиция нямат уважение към елита, а още по-малко – към богатите.

За първи път ГЕРБ видя срещу себе си два силни опозиционни центъра, които си партнират позиционно – президентът Радев и БСП.
Търсенето на директен сблъсък от страна на ГЕРБ с Румен Радев е контрапродуктивно за самите тях. ГЕРБ нямат ресурс да водят сами войната срещу президента. Нещо повече - при тежките проблеми в държавата те се нуждаят от президента като съюзник. Мандатът на нискорейтинговия Плевнелиев им осигуряваше управленски комфорт. Сега ситуацията е напълно различна – Румен Радев е широко одобряван според социологическите сондажи.

 
Никога досега ГЕРБ не са влизали в публичното полезрение с вътрешните си проблеми до такава степен, както през последните два месеца. Скандалите около НДК и партийните структури в Добрич и в Перник вече не се разглеждат като случайни сюжети, а се извеждат като модели на порочно управление. За първи път дори главният прокурор си позволи да даде тежка оценка: "Суджукгейт" е една порочна форма на управление по места, която трябва да бъде ликвидирана. Всичко това не е тъжно, а много лошо!“ ГЕРБ е лицето на статуквото и все повече започва да се превръща в тоталитарна властова партия с всички негативни тенденции и практики. Ако иска да се върне в лоното на демократичните политически формации, ГЕРБ се изправя пред необходимостта от обновление, ревизия на местните структури, модернизация на лицата, борба с местния феодализъм.

Агресията избуя до невиждани досега нива в българското общество. Затвърди се усещането, че държавата не успява да гарантира живота и спокойствието на своите граждани. Обществото няма положителни социални герои. Причините се коренят в разпада на основните връзки в обществото.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който е хиперактивен и същевременно безресорен, демонстрира хаотичност в поведението си и стана шампион на кабинета по обществено внимание и скандали. Оттук няма как да последва устойчива политика. Партиите от коалицията „Обединени патриоти“ преживяха най-голямата трансформация в своята история. От най-шумните и кресливи формации в българския политически живот властта ги превърна в най-тихите, безлични и кротки субекти.

БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА от радикална промяна на няколко нива. Като основен проблем в държавата се очертава кадровият, откъдето следва и визионерският. Съхраняването на българското общество, което започна да се разпада до конфликти "всеки срещу всеки", е по-важна задача пред всички политически сили.

УПРАВЛЕНИЕТО ТРЯБВА максимално бързо да затвори някои фронтове, които откри през първите си 100 дни. Несигурността на гражданите, междуинституционалното напрежение, засилващото се недоволство от страна на непредставените в парламента може да увеличи рязко протестния потенциал в страната.


От категорията

Валерия Велева: В държавата на баба Дора дори и чумата не е истинска!

-1448546816.jpg

Днес това може да коства оставката на един чиновник или един министър. Утре ще ...

17 юли 2018 | 18:49

Александър Урумов към Конституционния съд: Удари часът на Вашата лична историческа отговорност

Александър Урумов към Конституционния съд: Удари часът на Вашата лична историческа отговорност-1531745503.jpg

Ние няма да жертваме нашия вечен храм – семейството от мъж и жена – заради ...

16 юли 2018 | 15:50

Огнян Минчев пита властта: Ще бъдат ли превърнати Странжда и Рила в бежански лагери?

-1506762417.jpg

Споменава ли се България - в частност югоизточните територии на страната - като ...

17 юли 2018 | 23:09

Панко Анчев: Европа и Русия - причината за вечната война между тях

Панко Анчев: Европа и Русия - причината за вечната война между тях -1531731733.jpg

Русия винаги е имала своя независима политика – дори и когато е била слаба и ...

16 юли 2018 | 12:01

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


15 авг. 2017 | 11:30Много си противоречите г н премиер. !Зовете да се ликвидират скандалите създадени от правителството през първите 100 дни,а сам всекидневно сътворявате нови !Не искам да ги посочвам ,защото ще стана досаден! Спрете да ги създавате и започнете мащабна битка за Газовия хъб "Балкан"и тръба от Русия до Варна !Ето кое ще ви осигури и гарантира и външен и вътрешен огромен успех !Хвърлете всички сили за този успех и в Брюксел,Берлин ,Париж и Москва !Всички страни от ЕС ,както и всички българи ще ви са благодарни!Не пропускайте този Втори златен шанс за ЕС и България !Аргументите ги имате работете след Договора с Македония за газовияхъб,подкрепете Симеонов за проверките и зарежете другите дреболии ,които само отнемат време и не носят ползи нито за вас ,партията ви и за българите !!! .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борис


13 авг. 2017 | 11:49Какви успехи има тоя Смешка навън бе? Този е на каишка не го ли разбрахте. Той мисъл в главата си няяяяяма, тоя само изпълнява команди отвън, това е. Приоритет му е краденето и изнасянето на активите си навън, другите да духат супата


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


pp


11 авг. 2017 | 14:55Верен анализ!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


11 авг. 2017 | 13:56Тиквуня да си ходи!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.