Анализът на ИСА

Войната между институциите е факт

Анализът на ИСА в края на 2018-а: Народът мрази елита, има условия за януарско-февруарска буря

18860 | 29 дек. 2018 | 11:51

Има опасност реакцията срещу начина на прокарването на F-16 за ВВС да повтори реакцията срещу налагането на Истанбулската конвенция.


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, Европа и света през месец декември 2018 година под заглавие:

 

България изпраща 2018-а с политическо

напрежение и война между институциите

 

- ГНЯВ И НЕДОВОЛСТВО ПЪЛЗЯТ ИЗ ЦЯЛА ЕВРОПА – ЖЪЛТИ ЖИЛЕТКИ ПО УЛИЦИТЕ

- ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ИЗОСТРИ КРИТИКАТА, ОБВИНИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ В ЛОБИЗЪМ ЗА F-16

-ГЕРБ – ПЪЛНА МОБИЛИЗАЦИЯ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ, НО С ЕРОЗИЯ НА ДОВЕРИЕТО

- БСП - МОДЕРНА ПОЛИТИЧЕСКА РЕТОРИКА,

НО БЕЗ УПРАВЛЕНСКИ ЕКИП

- ДОГАН ПРЕДЛОЖИ ПРОГРАМЕН КАБИНЕТ

КАТО ИЗХОД ОТ КРИЗАТА

 

Предлагаме ви резюме от

ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

 

България изпраща година, изпълнена от начало докрай с политическо напрежение, скандали, остри сблъсъци, социално недоволство, смяна на министри, междуинституционална война, парламентарно противопоставяне. Средата е летлива и се насища с все повече предизвикателства.

Всичко изброено предвещава динамична и изпълнена с още по-големи промени 2019 година. Случващото се в Европа и двата редовни избора (май, октомври) допълнително ще катализират тези процеси.

 

Започналите през ноември протести на т.нар. „жълти жилетки“ във Франция постепенно започнаха да заливат цяла Европа. Те се родиха във френската столица, но вече са паневропейски феномен. Свидетели сме на процес, който много напомня като характеристики на Арабската пролет.

 

Елитите бързо се делегитимират.

Либерално-демократичната система е изправена пред най-голямото изпитание в своето съществуване.

 

Неравенствата и несправедливостта избиват в политическо недоволство, което се трансформира в пълзящи мини-революции. Ако това се запази и развие и след новогодишните празници, ще означава тектонични промени в цялата европейска политика.

 

Развръзката след подобно движение винаги е само една – смяна на политическия елит.

 

Много е вероятно България да стане част от общоевропейската протестна парадигма. Нарастването на цените след Нова година ще катализира недоволството от социалното положение в страната. Поводите са всекидневни, недоволството вече е перманентно, политическият елит е силно делегитимиран. Народът мрази елита.

С една дума в България има всички условия за перфектната януарско-февруарска буря.

 

Разногласията тепърва ще изпъкват в парламента и то по цяло ветрило от теми – енергетика, концесии, вероизповедания, геополитика, Изборен кодекс и други.

Управляващата коалиция вече е доста флуидна като параметри в парламентарното си измерение. Гласуванията показват променяща се динамика съобразно различни предложения, поведението е ту опозиционно, ту управляващо.

Центробежните сили в този парламент ще се засилват.

 

Министър-председателят Борисов продължава да е хипер-активен на международната сцена и с много по-слаба от обичайната си публичност във вътрешната политика на България. Това е тенденция, която пронизва цялата 2018 година.

 

Президентът затвърждава и през декември линията на изключително остра критичност спрямо управляващите, която следваше през цялата година.

 

Войната между институциите е факт. Президентът използва целия си наличен конституционен инструментариум, за да балансира и да се противопоставя на управляващите. Оттук насетне може само да продължава по същия начин и да чака развръзката на ситуацията.

 

ГЕРБ са първа политическа сила според всички социологически изследвания през годината. Тенденцията за ерозия в доверието към управляващата партия-мандатоносител се очерта след края на европредседателството и началото на серия от вътрешни скандали. ГЕРБ започна предизборната си кампания още през юли 2018-а, като заместник председателят Цветан Цветанов завъртя структурите на високи организационни обороти.

 

Корнелия Нинова бе притисната сериозно от вътрешните си опоненти, но в края на годината успя да се стабилизира чрез ярко разграничение от ГЕРБ и управляващите. Ясно е, че БСП не са пълнокръвна алтернатива, вижда се, че нямат ветрилото на един готов управленски екип, но под нейно ръководство партията се опитва да демонстрира реактивност, категоричност и желание за нов тип политика с акценти, които са нетипични за социалистите - граждански права, демократичен процес, свобода, традиционни ценности, поглед към бъдещето, повече модерност спрямо исторически дълбаения.

 

В годишната реч на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган са очертани прецизно вътрешните проблеми пред страната и се предлага догонваща ускорена програма за развитие като стратегическа цел. Формулата му за излизане от това положение обаче – програмен кабинет в рамките на този парламента - не почива на реалните параметри на съвременната българска политика, отдавна скарана с консенсуса и с идеите за изработване на дългосрочна национална перспектива.

 

Обединените патриоти снижиха нивото си на публична конфронтация с нова формула на отчуждение, при която всеки действа в своя самостоятелна писта без да се съобразява с останалите. Стабилизиращ фактор в ОП се явява лидерът на ВМРО и министър на отбраната Карсимир Каракачанов, но ефектът от скандалите рефлектира и върху него.

 

Ситуацията около посещението на американския заместник министър на външните работи Джон Съливан в България може еднозначно да се определи като неприятна. Той поиска в прав текст българската страна да се откаже от „Турски поток“ и да купи американски изтребители Ф-16. След заминаването му, в последния работен ден преди коледните празници, изненадващо бе форсиран най-скъпият проект за модернизация на армията – за закупуване на нов изтребител за ВВС. Стана ясно, че управляващите се спират на офертата на САЩ и „Локхийд Мартин” за 8 нови F-16. Предстоят решения на правителството и на Народното събрание, което се изправя пред сериозното изпитание да коригира собственото се решение, за да узакони процедурата. При втория търг Швеция застана официално зад офертата на „Saab” и реагира изключително остро. Влизането по този начин в сделката за F-16, без убедителни обяснения на обществото, предизвика негативни реакции срещу ГЕРБ, които могат да имат дългосрочни последици. Има опасност реакцията срещу начина на прокарването на F-16 за ВВС да повтори реакцията срещу налагането на Истанбулската конвенция.

 

Всички политически сили настояват работата по отклонение на „Турски поток“ към България да не спира и да се координира с европейските партньори в съответствие с Третия енергиен пакет на ЕС. Общоевропейският интерес следва да има превес над трансатлантическия.

 

По темп на растеж на разходите за труд Евростат нареди страната ни на пето място. Причините са в повишението на минималните работни заплати и дефицитът на кадри, което определя икономическия климат у нас. Бизнесът в същото време обяви, че през 2019-а се очаква повишение на заплатите в 50 на сто от фирмите в България. Очакванията за икономическия растеж са, че той има потенциал да надхвърли 4%, ако се направят адекватните стъпки за преодоляване на липсата на работна ръка.

 

Анализът е изготвен от авторски колектив: 

Д-р Калоян Методиев - политолог

Валерия Велева - Изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи

Таня Джоева - Институт за стратегии и анализи.

 

Международни наблюдатели: 

д-р Пламен Христов(Гърция)

д-р Антон Панчев (Албания, Косово)

Борислав Ангелов (Русия,Македония),

 

Съдържание:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

 

II. ПРОТЕСТНА ДИНАМИКА

НЕДОВОЛСТВОТО ПЪЛЗИ ИЗ ЦЯЛА ЕВРОПА – ЖЪЛТИ ЖИЛЕТКИ ПО УЛИЦИТЕ

БЪЛГАРИЯ КАТО ЧАСТ ОТ ОБЩАТА ПАРАДИГМА

 

III. УПРАВЛЕНСКА ДИНАМИКА

ПРОБЛЕМНИ ТОЧКИ, СКАНДАЛИ, СОЦИАЛНИ ПРОТИВОРЕЧИЯ

ПАРЛАМЕНТЪТ – ИЗТОЧНИК НА НАПРЕЖЕНИЕ СЛЕД ПОРЕДНИЯ ЩУРМ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА

САЩ И БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ

ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ изостри критиката, ОБВИНИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ В ЛОБИЗЪМ ЗА F-16

 

IV. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

ГЕРБ – ПЪЛНА МОБИЛИЗАЦИЯ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ, но с ерозия на доверието

БСП - модерна ПОЛИТИЧЕСКА РЕТОРИКА, но без управленски екип

ПАТРИОТИТЕ – ПОВЕЧЕ РАЗДЕЛЕНИ, ОТКОЛКОТО ОБЕДИНЕНИ

ДПС- ДОГАН ПРЕДЛОЖИ ПРОГРАМЕН КАБИНЕТ КАТО ИЗХОД ОТ КРИЗАТА

„ВОЛЯ“ – С ГЕРБ В БЪЛГАРИЯ, С ЛЬО ПЕН –В ЕВРОПА

ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ

 

V. МЕЖДУНАРОДНА ДИНАМИКА

ГЕРМАНИЯ ЗАПОЧНА СБОГУВАНЕ С МЕРКЕЛ

ЗАДАВА СЕ ХАОТИЧЕН БРЕКЗИТ

РУСИЯ – РАСТЯЩО НАПРЕЖЕНИЕ С УКРАЙНА, ПОГЛЕД КЪМ БАЛКАНИТЕ

ГЪРЦИЯ ОБСЪЖДА ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА

МАКЕДОНИЯ НА ПРАГА НА ОКОНЧАТЕЛНО ПРИЕМАНЕ НА КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРОМЕНИ

АЛБАНИЯ – ОСТРА ПАРТИЙНА КОНФРОНТАЦИЯ И ПРОТЕСТИ

КОСОВО ПО ПЪТЯ КЪМ СОБСТВЕНА АРМИЯ

 

Пълният му 57-страничен вариант е достъпен само за абонати.

 

За контакти и абонамент - 0878 852 713

 

 


От категорията

Боян Чуков: "Дълбоката държава" използва пандемията, за да свали от власт Путин, Тръмп и Си Дзинпин

-1542196322.jpg

В този план тримата „големи“ Си, Путин и Тръмп са ситуационни партьори. И ...

1 апр. 2020 | 13:35

Изследване на АФИС: 31% от българите очакват катастрофално обедняване, 37% - частично

Графика АФИС-1585738272.png

52% от запитаните смятат, че извънредното положение ще продължи "няколко ...

1 апр. 2020 | 13:48

Синът на Сорос: Европейският съюз е на път да загуби Италия

Александър Сорос-1585736331.jpg

В същото време някои от най-авторитарните и екстремистки политически личности в ...

1 апр. 2020 | 13:16

Христо Стоянов: Открехнато писмо до тези, които не съществуват

Христо Стоянов: Отрекхнато писмо до тези, които не съществуват-1585736000.jpg

От днес нататък не ме смятайте за български писател. Смятайте ме за писател. ...

1 апр. 2020 | 13:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


30 дек. 2018 | 09:16Нито герб е на първо място,нито това е "анализ"! Това е начинът да си получавате заплатите!боко и шайка са убийци,които трябва да бъдат изтребени до крак!!! И " почетен председател" го направихте вие журналята платени,оня циганин!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


30 дек. 2018 | 08:53Анализа е точно такъв какъвто го искат ГЕРБ.Безобиден ,балансиран уж,безпристрастен уж.Така междувпрочем се държат и всички медии с малки изключения.Правят се че не виждат огромната пропаст която се е отворила между властта и народа.Кеворкян е направил къде,къде по истински АНАЛИЗ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Violeta Иванова 23


30 дек. 2018 | 15:56АнализЪт. Малко грамотност не вреди.


Violeta Иванова 23


30 дек. 2018 | 15:54Анализът.


Mari Paunova


29 дек. 2018 | 18:50Г н Ангелов ,нямам предвид "визията", а и не държа да мислите като мен!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


29 дек. 2018 | 17:34Няма какво да анализираме и да четем подобни анализи. Еничарите предаващи България и подлагащи народа си на геноцид, трябва да бъдат бесени, стига сме ги анализирали!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


29 дек. 2018 | 16:42"... Турски поток към България да не спира и да се координира с европейските партньори в съответствие с Третия енергиен пакет на ЕС. "______Велева, какви партньори, какви пет лева, какъв Трети Пакет?____Педалите от ГЕЙ съюза ни изнудват в техен интерес, а ти ги ръсиш със светена вода !___Никога европата няма да направи каквото и да е добро дело за нас. За тях, ние сме само и единствено ПАЗАР, БЕЛИ РОБИ И СУРОВИННА БАЗА.___Това са им "ценностите" европейски. Стига вече мантри !___Време е за РЕФЕРЕНДУМ за излизане от Този ГЕЙ Съюз!___СТИГА ВЕЧЕ СМЕ ИМ ТЪРПЕЛИ ПРОСТОТИИТЕ !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мира


29 дек. 2018 | 16:14И няма "война на институциите": има един умен президент, който милее за България, и срещу него неистов вой на шайка продажници, които са толкова умствено ограничени, че даже не са в състояние да разберат колко са ограничени. Наистина, отчайващо слаб анализ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ilieva


29 дек. 2018 | 15:33Много слаб ,много плах политически анализ ,точно по евроатлантически ( т.с .политкоректно )


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


29 дек. 2018 | 15:01БСП нямали"управленски екип",а "успешния" управленски екип на"големия международник" борисов след 10год."успешно" управление ,България е на последно място в Европа по всички показатели!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ангелов


29 дек. 2018 | 15:56Едното няма нищо общо с другото. Това, че големият международник е спукан балон, не прави кадрите на БСП специалисти. Едва ли "визията",ако бе работа на студент по политология, щеше да получи 2 .


Мира


29 дек. 2018 | 14:50Докога ще наричате малоумните, продажни, некадърни, крадливи гербаджийски българоубийци "политически елит"? А с "хиперактивния" станахме за посмешище навсякъде.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


29 дек. 2018 | 14:39Какво прозрение ?!!! Какъв полет на аналитичната мисъл ?!! .......... АЛОООООУ, ЕПИЦЕНТЪР !!!!................................................................Та Доган, та даже и Колчо Слепеца видя "Анализа на ИСА" поне преди 3_4 месеца преди ИСА... ПФУ. ..................Айде сега да ви "светна" с подправки от кухнята на БСП.......... Помните ли защо Нинова "осигури" кворума при оставките на 3мата министри?.............. Защот' Тиквата си е закупил поне една_трета от БСП депутатите. Знам го от почти "първа ръка". .... Знам и , че дилър на КрЪтуната е Георги Гергов. И го знам ПОВТАРЯМ от първа ръка.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Alata


29 дек. 2018 | 13:19Епицентър много оскъдно представяте "ХИПЕР АКИТВИНИЯ" политик международник Боко, та въобще не я виждам. Доколкото съм видял, се изразява в разходки между в кулуарите и раздаване на полу усмивки към "колегите", с които разговаря по този начин, тъй като има трудност в момента на кой ЕЗИК а а а да ПРОГОВОРИ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.