Анализ иса януари 2019

Светът е на прага на нова криза, темпът на глобалната икономика се забавя

Анализът на ИСА за януари 2019: Случаят „Йончева” консолидира БСП, властта започва да тежи на ГЕРБ

20454 | 1 февр. 2019 | 10:48

Рубиконът за разбирателство между президент и правителство е преминат. Сблъсъкът между ГЕРБ и БСП ще ескалира. Отношенията до такава степен са изострени, че на теория това може да доведе до цялостна промяна на политическата парадигма в страната


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, Европа и света през месец януари 2018 година под заглавие:
В ГОДИНАТА НА ИЗБОРИ БЪЛГАРИЯ ЗАТЪВА В КОНФРОНТАЦИЯ

СПАД НА ИНВЕСТИЦИИТЕ, РЪСТ НА ЦЕНИТЕ, НЕЯСНИ ПЕРСПЕКТИВИ

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПОИСКА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА И
ПРЕКЪСНА ДИАЛОГА С ПРАВИТЕЛСТВОТО

ПАРЛАМЕНТЪТ – НИСЪК РЕЙТИНГ И ЛОШО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

ГЕРБ И БСП – РАВНИ РЕЗУЛТАТИ, РАЗЛИЧНА КОНДИЦИЯ

ДПС – КОНСОЛИДАЦИЯ ОКОЛО ЦЕННОСТИ

Предлагаме ви резюме от основните изводи и прогнози

I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

Светът е на прага на нова криза. Темпът на глобалната икономика започна да се забавя. Търговската война на Вашингтон с Пекин доведе до най-ниското ниво на растеж на китайската икономика от 30 години насам. Първите резултати от стратегията на Тръмп за отслабване на Китай с цел да се променят търговските му практики вече са факт.

Докладите на МВФ и ООН, представени в Давос, показаха, че заради търговските войни глобалната икономика е в риск, който чертае намалели инвестиции, нарастване на цените, замиране на бизнеси.

Ефектът на доминото обхвана повечето пазари по света. Това води до несигурност, пестене на ресурси, свиване на инвестиции и изчакване на развитие на ситуацията.
В такива моменти инвеститорите започват да изтеглят ресурсите си към държави-майки, корпоративни централи и централни офиси. Това пряко засяга България, която не разполага с големи и стратегически инвеститори – налице са малки, спомагателни производства, търговци, банки и услуги, които закриват, не реинвестират, а изнасят печалби.

Страната трябваше да се подготви за началото на този негативен икономически цикъл с помощта на ЕС, държавите от Еврозоната и собствените си буфери посредством проведени реформи и нови регулации.
Времето притиска управлението и икономическата тема вече трябва да е №1 за българската държава.

Рецесията извежда на преден план темата за търсене и откриване на нови лидери и намиране на нови таланти. В практиката това е време, когато се залагат основите на нови бизнес проекти, правят се реформи, преструктурира се държавата.

За първи път през изминалия месец кабинетът не бе в центъра на политиката. Фокусът падна върху президентската институция и опозицията.

Отношенията президент-изпълнителна власт влязоха в нова фаза на непримирима конфронтация. Държавният глава обяви, че отказва комуникация с правителството с мотива: „Не виждам база за партньорство с управлението“. Оттук нататък стъпката е само една - сваляне на доверието от кабинета. Рубиконът за разбирателство е преминат.

Случаят „Елена Йончева“ доведе до максимална чуваемост за тезите є в публичното пространство. Повдигнатото от прокуратурата обвинение се обърна като контраатака срещу управляващите и генерира широка обществена подкрепа. Това доведе до консолидация на БСП и намиране на кауза, зад която социалистите да застанат. Властовият инструментариум се обърна срещу самото управление и го притисна както никога досега. Този казус се превърна в „капан“, от който в момента не се вижда изход. Стигна се до лавинообразно преекспонирана героизация и хиперболизация на личността на Йончева и работата є като журналист.
Като правило обществата в криза търсят герои, нови спасители, наказатели и точно такъв ефект се получи.

Скандалът, който тръгна около обвинението срещу Елена Йончева, се разви и като контраатака на депутатката, която повлече след себе си министър от кабинета – Боил Банов. Прокуратурата веднага започна проверка, като обяви, че данните сочат за престъпление по служба и безспопанственост.

Управлението е силната страна на ГЕРБ, но и едновременно започва видимо да им тежи заради десетилетието на власт, което няма как да не доведе до изхабяване, омръзване, износване, а това се поправя по един-единствен начин - с политически ребрандинг на мащабно ниво.

БСП се стабилизира, консолидира, има своите нови герои-жертви, безспорен лидер и политическа програма „Визия за България“. Това промени настроението и нагласите на партията и доведе до сигнала за новите перспективи пред нея. Вътрешно-партийната битка видимо остана на заден план.

В следващите седмици и месеци сблъсъкът между ГЕРБ и БСП ще ескалира, използвайки целия наличен инструментариум. Балансът на силите ще варира. Предизборната надпревара ще е изключително тежка и оспорвана, дори с обоснованото предположение, че ще е една от най-тектоничните в последните 30 години. Отношенията до такава степен са изострени, че на теория това може да доведе до цялостна промяна на политическата парадигма в страната. Този сблъсък сложи началото на една от най-динамичните политически години и 2019 ще е именно такава, дори само с двата си редовни избора.

От ден първи на управляващата коалиция до днес Обединените патриоти имат един екзистенциален проблем – неразбирателството помежду им. То е грубо, шумно и публично. Не се пестят критики, епитети, обиди и взаимни обвинения. Перспективите им за общо явяване на европейските избори почти се изпаряват заради критичното ниво на отношенията им.


ДПС запази нисък профил, но печели от дистанцираността си към скандалите и се позиционира много добре за европейските избори. Движението се консолидира около базовите си ценности, дефинирани при самото му създаване. Партията налага тезата „ние сме патриотите“.

В средата на зимата, през най-тежките месеци януари-март, социално-икономическите теми вече доминират в политическия дневен ред. Цени, инфлационни процеси, доходи, инвестиции, енергоносители започват да влияят сериозно върху политическите настроения на обществото. Социалното напрежение набира скорост със скока на цените. Сметките за електроенергия на домакинствата скочиха между 30 и 40% през януари. Вече 2/3 от разходите на домакинските бюджети са за базовите неща като храна, отопление, осветление и транспорт. Тоест, екзистенциалната бедност в България расте в средата на зимата.

България е най-зле в ЕС и на Балканите като направени преки чуждестранни инвестиции за отчетената от ООН 2017 година. В Европа страната ни остава дори зад Беларус, а в глобален мащаб се нарежда зад страни като Конго, Судан, Етиопия и други. Данните на БНБ за 2018 показват 40% срив, което ни изпраща на последните места в света.

По-малко от десет месеца остават до местните избори в страната. Местните власти са в режим на предизборна подготовка, правят се сметки, редят се протолисти, търсят се послания и политика. Динамизирането на местната политика започва да ескалира по места и тепърва обществото ще става свидетел на сблъсъци, компромати, обвинения в изглеждащите доскоро сравнително спокойни общински съвети и кметски администрации.

Агресивният стил на президента Тръмп спрямо всички – опоненти, персонал, чужди страни, намери израз в безпардонното налагане на искания по цялата вертикала на политиката му. Китайската икономика се забави и китайците се съгласиха да махнат митата за внос на американски автомобили и ГМО семена. На други се продават самолети в разрез с всякакви правила. На трети се налагат искания за енергийни политики и т.н. Единствените държави, където схемата на Тръмп не сработи, са Германия и Франция. След прегръдката в Аахен Берлин и Париж поеха към по-дълбока интеграция и общ подход срещу атаката спрямо ЕС, която Белият дом води в момента. Въпреки размахания пръст на Вашингтон, изграждането на обща европейска армия напредва, а Берлин продължава със строителството на „Северен поток 2“.

За съжаление, България се отдалечи от европейското ядро, а в същото време няма ресурси, за да оцелее сама в тежките политически сметки, несигурност и безспорната непредвидимост на американския президент.

Анализът е изготвен от авторски колектив:
Д-р Калоян Методиев - политолог

 

Валерия Велева - Изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи


Таня Джоева - Институт за стратегии и анализи

Международни наблюдатели
Д-р Антон Панчев (Албания, Косово)
Д-р Пламен Христов (Гърция, Кипър)
Борислав Ангелов (Русия, Македония)

Съдържание:
I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ПОЛИТИЧЕСКА И СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКА ДИНАМИКА

СПАД НА ИНВЕСТИЦИИТЕ, РЪСТ НА ЦЕНИТЕ, НЕЯСНИ ПЕРСПЕКТИВИ
ПРЕЗИДЕНТЪТ ПОИСКА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА И ПРЕКЪСНА ДИАЛОГА С ПРАВИТЕЛСТВОТО
ПАРЛАМЕНТЪТ – НИСЪК РЕЙТИНГ И ВИСОКА КОНФРОНТАЦИЯ
СЛУЧАЯТ „ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА“ СЕ ПРЕВЪРНА В КАПАН ЗА ВЛАСТТА

III. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

ГЕРБ И БСП – РАВНИ РЕЗУЛТАТИ, РАЗЛИЧНА КОНДИЦИЯ
ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ ИМАТ ЕКЗИСТЕНЦИАЛЕН ПРОБЛЕМ
ДПС – КОНСОЛИДАЦИЯ ОКОЛО ЦЕННОСТИ
ВОЛЯ – ЛУТАНЕ И СИГНАЛИ В РАЗЛИЧНИ ПОСОКИ
ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ФОРМАЦИИ

IV. ВЪТРЕШНА ДИНАМИКА

ВЛИЗАМЕ В ПРЕГОВОРИТЕ ЗА F-16 СЪС СЛАБИ ПОЗИЦИИ
РАБОТОДАТЕЛИ И СИНДИКАТИ – КОНФЛИКТЪТ СЕ ИЗОСТРЯ
СКАНДАЛЪТ С ЛИБИЙСКИЯ БАДР (БДИН)
ВИНЕТКИТЕ – ФАЛСТАРТ, ОСТАВКИ, ПРОБЛЕМИ
МЕСТНА ВЛАСТ НА ПРИЦЕЛ – ПЛОВДИВ, ЧЕРНОМОРИЕТО, МРЪСНИЯТ ВЪЗДУХ

V. ГЛОБАЛНИ И ЕВРОПЕЙСКИ РАЗВИТИЯ

Битката САЩ - Китай и отражението върху глобалната икономика
Договорът от Аахен между Франция и Германия
Строежът на Северен поток- 2 напредва, натискът на Вашингтон нараства
Брекзит постави Великобритания в тежка политическа криза
Русия - преговори с Япония, общи позиции с Турция и Китай

VI. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ

Македония – накъде след Преспанския договор
Политическото напрежение в Сърбия расте
Турция се движи активно на глобалната сцена
Проблемите пред Гърция
Предизвикателствата пред Кипър
Албания - скандал между президента и премиера
Социално напрежение в Косово

Пълният 55-страничен вариант на анализа е достъпен само за абонати.

За контакти и абонамент - 0878 852 713От категорията

Боян Чуков: "Дълбоката държава" използва пандемията, за да свали от власт Путин, Тръмп и Си Дзинпин

-1542196322.jpg

В този план тримата „големи“ Си, Путин и Тръмп са ситуационни партьори. И ...

1 апр. 2020 | 13:35

Изследване на АФИС: 31% от българите очакват катастрофално обедняване, 37% - частично

Графика АФИС-1585738272.png

52% от запитаните смятат, че извънредното положение ще продължи "няколко ...

1 апр. 2020 | 13:48

Синът на Сорос: Европейският съюз е на път да загуби Италия

Александър Сорос-1585736331.jpg

В същото време някои от най-авторитарните и екстремистки политически личности в ...

1 апр. 2020 | 13:16

Христо Стоянов: Открехнато писмо до тези, които не съществуват

Христо Стоянов: Отрекхнато писмо до тези, които не съществуват-1585736000.jpg

От днес нататък не ме смятайте за български писател. Смятайте ме за писател. ...

1 апр. 2020 | 13:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Симо


4 февр. 2019 | 19:56,,молитвата,,, ще реши доста въпроси...на принципа ,,докато америте са зад гърба ми ,всичко хубаво може да ми се случи,,,...Което означава просто ,че Цветанов е шефът под шефа.....А икономически и ,,стратегически,, леле мале дупка и в дупката още три дупки.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


1 февр. 2019 | 19:16Бойко Борисов е свикнал да краде и да дава пари с лихва.Това го знам от един мултигруповец.Стреми се да остане на власт за да има възможност да продължава с обичайните си грешни занимания.Отиде ли в опозиция, край на далаверите. Това, че са направеи някакви участъци с магистрални пътища с недобро качество не е върховно постижение на властимащите, защото навсякъде в Европа има магистрали, които са с по добро качество от българските. За хвалбите с решаването на повишаването на доходите е смешно да се говори, защото България е на опашката в ЕС по този показател . И какво излиза? Много хвалби, барабани и фанфари, а резултатите от управлението на ГЕРБ са никакви. Бpyтния вътpeшeн пpoдyкт (БBП) нa cтpaнaтa ни зa минaлaтa гoдинa, изчиcлeн нa ocнoвa нa пapитeтa нa пoкyпaтeлнaтa cпocoбнocт (ППС) ce paвнявa нa 107,190 милиapдa eвpo. Страдащата от правителствени кризи Румъния e 9 тa в EC пo paзмep нa БBП изчиcлeнo пo пapитeтa нa пoкyпaтeлнaтa cпocoбнoc


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


1 февр. 2019 | 15:44Въпреки конфронтацията сред партийте и народа ,въпреки ,че рубиконът на разбирателството е преминат ,въпреки оспорваната предизборна надпревара доверието към,кабинета трудно ще бъде свалено !Ще посоча само три фактора.1.Последните изменения на Изборния кодекс направо гарантира победата на ГЕРБ.2.Провеждането на изборите под ръководството на ГЕРБ ,изобщо изключва всякакви надежди за успех на опозицията!3 Външната подкрепа за послушния кабинет също не бива да се пренебрегва! При това положение масовост няма да има на двата избора ,защото победата ще бъде предрешена! Обективни и честни избори за истинска управленска промяна са възможни само под контрола на нов Служебен кабинет! Освен това съм съгласен с коментара на Барбара ,който можеше да бъде и по голям и силен!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


1 февр. 2019 | 14:16Е как равни БСП и ГЕРП, като вчера "РОГА И КОПИТА" (Според байхУЙя) вече води с 20%.....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мира


1 февр. 2019 | 14:07Повърхностно представяне на позицията на Тръмп, не се вижда посланието от речта му в Давос за "справедлива и реципрочна търговия" и др. Бегло приплъзване по речта на президента Радев без внимание към основните му послания (остава се с впечатление, че най важното е съдбата на правителството, а не очертаната от него "злощастна" съдба на българите). Внушава се, че неуспешността на правителството се дължи просто на износване, а не се анализира безропотното и коленопреклонно обслужване от това правителство на външните неолиберални и вътрешни олигархични кръгове, които ни го натресоха: явно са преценили, че заедно с некадърността продажността и корумпираността са важни и гарантират интересите им на територията. Демографският проблем трябва да "крещи" от всяко изследване, и т. н., и т. н. Като цяло, нищо особено, при това поднесено на калибриран според неолиберален мейнстрийм език.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


1 февр. 2019 | 13:48Бсп комунистите се консолидират само когато хвърлят лай на по опонента си...но пък народа е отвратен от тях...и социологическите проучвания го доказват, губят с много и завинаги...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


1 февр. 2019 | 13:55Плужек не разбра ли ,че хората се гнусят от теб.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


1 февр. 2019 | 12:52ЦЪРВУЛЪТ от с.Шума е развързал кесията и храни ТРОЛОВЕТЕ. Целта оправдава средствата !___Във всички форуми, ТРОЛОВЕТЕ на ГЕРБ вилнеят неуморно. Плювни и заклинания се сипят на кило. Явно страхът от загуба на изборите е неописуем. Но колкото и ЦЪРВУЛЪТ да се старае, този път прошка няма да има. Ще се повтори резултатът от есента на 2016 година.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


1 февр. 2019 | 12:51Борисов си заминава. Събитията през последните седмици, както и министерските рокади след катастрофата край Своге доказаха, че Борисов е загубил контрола, всички назначения са на Пеевски и обслужват и защитават неговите интереси. А Борисов е само изпълнител на волята на Господаря. Пеевски, Цветелина Бориславова, Бриго Аспарухов, Валентин Златев, ченгетата от Библиотекарския и компания разбраха, че Борисов е изчерпан. Буда е видимо неадекватен, от харизмата остана само селският тарикатлък и мутренският бабаитлък. От международника политик остана само страхливата мутра с дебелият врат. Безспирният низ от скандали, гейтове и трагедии разклащат стабилността на статуквото и това представлява опасност за мафията, защото на народа може да му писне. Напрежението се трупа и никой не знае кога и какво може да запали искрата. Борисов потъна в собственото си блато на лъжи, популизъм и зверска корупция, която накрая ще изяде и неговата глава. Корупцият


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


1 февр. 2019 | 12:52Корупцията се храни с корупция. Борисов стигна предела, никога в историята не е имало такава крадлива и корумпирана паплач начело на държавата. Ресурса обаче намалява, корупционните скандали привличат все повече внимание и Господарите трябва да сменят марионетката си за да продължат с грабежа. ??Лицето ?? на тези господари в момента е Пеевски. И още нещо трябва да бъде казано. Всеки, който си мисли, че между Борисов и Цветанов може да има конфликт, изобщо не познава процесите и принципите, по които се управлява държавата. Скандал между Борисов и Цветанов не можа да има, защото не Борисов е началник на Цветанов, а Цветанов е човекът, който контролира Борисов от първият ден, в който Маджо, Цветелина, Бриго и т.н. решиха да реализират проекта ??Борисов ??. Цветанов е човекът за връзка на БУДА с Господарите му и гарант, че БУДА слуша и изпълнява. По реакцията и действията на Цветанов ще разберете, че краят на Борисов е настъпил. Назначенията н


Борко Димитров


1 февр. 2019 | 12:16Яаа, и тук се намърдаха герберастките гнусни тролчета. Заработвате ли, заработвате ли? Айде, че малко ви остана. Всички проучвания сочат пълния провал на герберистанската партия, водена от видните Дьо Гол и т.н. имам предвид Генерал Тиквун и Цвъцко Цвъцката, но те са слепи и глухи и продължават да твърдят как сме на върха на света. Това е само за Карлуково. Никой не им вярва вече, дори и тези дето съвсем идиотски продължават да гласуват за тях, само и само да се чувстват значими. Давайте, тролчета, че не остана келепир!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Дон Базилио


1 февр. 2019 | 11:32Слабо, Методиев. Пълно с внушения и заклинания. Липсва substance. Що не се гръмнете двамата с 'директорката" Валерия Велева?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Krassimir Vitanov


1 февр. 2019 | 11:15Доста грешен анализ и не само вътрешната българска действителност но и международната обстановка! Криза 2019г няма да има както и рецесия!!! България е на прав път и никакви комунистически шамани не могат да я отклонят! Следващите избори комунягите и ДС ще получат звучен шамар! Време е да ги изпратим в историята


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Patil


1 февр. 2019 | 20:32Болен мозък!!!!!!!!


Mari Paunova


1 февр. 2019 | 15:59Най много комуняги превърнали се в "демократи" има в герб и ако не купуваха и фалшифицираха изборите отдавна трябваше да замина в историята!!!


proksima


1 февр. 2019 | 11:17Шайката ГЕрП е най престъпната, уродлива и крадлива групировка, която перманентно сътворява престъпления, ограбва и унищожава България!