Снимка БНР

Ние сме в нова ера на състезание между супер сили, смята Рори Грийн

Анализатор: ЕС ще загуби от търговската сделка на САЩ с Китай!

2746 | 18 ян. 2020 | 14:29

Според него премерването на силите между Вашингтон и Пекин може да продължи много години и дори десетилетия


САЩ и Китай подписаха първата фаза от търговското споразумение помежду си. Вместо да се зарадват на примирието, скрепено с подписи, пазарите реагираха сдържано на новината.

 

Анализаторите започнаха да изчисляват евентуалните поражения върху световната икономика и се въздържаха от позитивни оценки.

 

Защо дългоочакваната добра новина за подобряване на отношенията между Вашингтон и Пекин не зарадва никого?

 

На тези въпроси в интервю за БНР отговори Рори Грийн от TS Lombard - компания, която се занимава с икономически анализи от 30 години.

 

Експертът не бърза с аплодисментите за търговския пакт:

„Ние сме в нова ера на състезание между супер сили. Това е ера на стратегическо надлъгване между Китай и Съединените щати, което може да продължи много години и дори десетилетия. От гледна точка на Пекин Съединените щати са заплаха, която се опитва да ограничи икономическото и технологичното развитие на страната. От Вашингтон нещата се въртят около търсене на политическа подкрепа с антикитайска реторика и действия, било в икономически, финансов или технологичен план“.

„Търговската сделка няма да промени това. Има причина вицепремиерът Лю Хъ да подпише документа, а не президентът, и тя е изключително важна. Лю Хъ е дясната ръка на Си Цзинпин, но той не е несменяем. Това означава, че ако търговската сделка не проработи в полза на Китай, трябва да има виновен и обвиненията ще паднат върху вицепремиера. Президентът Си Цзинпин ще остане на поста си и няма да понесе никаква отговорност за това развитие“, отбелязва анализаторът.

Но пък заедно с всички свои подчинени се надява Тръмп да не спечели втори мандат, категоричен е Грийн:

„Китай може и иска да изпълни споразумението във всичките му части, но със сигурност не е щастлив от този факт. Най-важният аспект е вносът на американски продукти и валутният курс, които от Вашингтон могат много лесно да проследят. От Китай се очаква в следващите две години да прави американски внос за 200 милиарда долара повече спрямо 2017 и ние сме напълно убедени, че той може да се справи. Това е цената, която Пекин плаща, за да си спечели време, през което китайската икономика трябва да навлезе в нов етап и да бъдат проведени структурни реформи. Също така това е период, в който могат да се наместят технологични въпроси“

Въпреки че когато отношенията на Вашингтон и Пекин станат една идея по-добри, търговските атаки на Белия дом се обръщат към Европа, до края на мандата на Тръмп това е малко вероятно - причината е проста, европейската конкуренция не е толкова разпознаваема от избирателите, а единствено те са важни в момента за Тръмп. Нехарактерно за него, но направи и мил жест към Пекин - обяви, че вече Китай не е валутен манипулатор, коментира Грийн.

„Това е напълно политическо послание. Китай беше валутен манипулатор преди около десет години. Вероятно Доналд Тръмп тогава за първи път е чул за този проблем. Сега обаче Пекин се опитва да направи юана по-силна валута, а не да го обезценява. От страна на Тръмп това е политически жест, защото за Китай е важно да се „отърве“ от етикета „валутен манипулатор“. През последните години китайската валута не е била манипулирана.

Очевидно е, че двустранната търговия между Съединените щати и Китай ще се подобри. Сега има по-малко тарифи върху американските стоки, а Пекин е дал обещание да купува много повече американски продукти. За останалата част на света това означава, че ако Китай купува определени продукти от Съединените щати, той няма да го прави и от другите държави. Пример за това са Бразилия, Австралия, Аржентина, които спечелиха доста през последната година, защото Китай престана да купува соя от Съединените щати или пък Катар, от където Пекин купуваше петрол вместо от Тексас. Сега нещата ще се обърнат“, казва анализаторът.

Според него Европейският съюз също ще пострада.

„Преди Китай купуваше технологични стоки от Съединените щати за около 80 милиарда годишно, но след задълбочаването на търговската война, потърси доставки от Европа. Говорим за високотехнологично оборудване, авиочасти и какво ли още не, което най-вероятно Пекин отново ще започне да купува от американски производители. Европейският износ към Китай ще бъде под сериозен натиск заради тази търговска сделка“, прогнозира Рори Грийн.

Възможно ли е обаче да се стигне до втора фаза от търговското споразумение?

„Мисля, че ще е много трудно да се постигне втора фаза от търговското споразумение. Първата част от него съдържа всички лесни компромиси, които Китай е способен да направи. Честно казано е много лесно да се говори за търговия и валутен обмен по принцип, но Съединените щати настояват Пекин изцяло да промени начина, по който китайската икономика функционира - например, да премахне държавното участие в някои икономически сфери; да прекрати нерегламентираните финансови инжекции от държавата към предприятията и да спре преференциалното кредитиране на много ниска цена. Това е цена, която Пекин никога няма да плати, защото това е един от фундаменталните постулати в неговата икономика и от силата на комунистическата партия“, е мнението на експерта.

Макар и търговската война между двете най-големи икономики на света да отне от глобалния растеж, експертите са скептични, че сега трябва да прочетем онзи известен китайски йероглиф като „възможност“, а не като „криза“. Със сигурност подписите означават временно примирие, но кой и кога първи ще го наруши - предстои да разберем, категоричен е анализаторът Рори Грийн.


От категорията

Валерия Велева: ГЕРБ, вразумете се! Спрете гаврата с Конституцията!

-1448546816.jpg

Да приемем за нормално, че ГЕРБ настоват да си изкарат мандата, защото до ...

1 окт. 2020 | 15:59

Франсис Фанън: За САЩ "Турски поток" през България е инструмент на Русия за изнудване

Франсис Фанън-1601559675.jpg

"За нас най-добрият сигнал за отвореност е да привлечете американски ...

1 окт. 2020 | 16:38

Георги Димов: Петрол и газ са в основата на конфликта в Нагорни Карабах – доставките са през Кавказ

-1489388560.png

Турция е самотна и изолирана. Все още в района тежката си дума не е казала ...

1 окт. 2020 | 15:16

БСП преживя доста раздели. Но който напусна „къщата“, загуби!

Не само ГЕРБ, БСП също преживя доста раздели. Но който напусна „къщата“, загуби -1601468871.jpg

БКП единствена от ръководните партии - държави от бившия соцалистически блок не ...

30 септ. 2020 | 18:29