България навлиза във все по-голяма политическа криза, коментира Иво Рангелович

Анализатор: Скопие трябва да убеди САЩ, че българското вето е срещу интересите им на Балканите

3961 | 14 юли 2021 | 20:46

Според него третите парламентарни избори в България стават все по-сигурни, а служебното правителство се ползва с привилегията да не взема политически решения


Анализаторът от Република Северна Македония Иво Рангелович коментира пред скопското издание „Слободен печат“ ситуацията около спора между България и РСМ на фона на изборите в България. Според неговото мнение, сега фокусът на дипломацията на югозападните ни съседи трябва да бъде върху това, да убеди Вашингтон, че българското вето за започване на присъединителни преговори между РСМ и ЕС всъщност е вето върху американските интереси в балканския регион, предава Агенция "Фокус".

„България навлиза във все по-голяма политическа криза и такъв курс усложнява интеграционния път на РС Македония. Но проблемът не е само формален, защото кризата подклажда антагонизма между двата народа и подхранва еволюцията на техните отношения. Ако спорът се проточи, ще се окажем в ситуация, въпреки възможно решение, двете страни да се окажат в изключително лоши отношения във функционирането на двете общества“, обяснява Рангелович.

Според него третите парламентарни избори в България стават все по-сигурни, а служебното правителство се ползва с привилегията да не взема политически решения. Затова, казва той, ключов за резултата от преговорите ще бъде международният фактор.

„Остава възможността да се даде на този спор двустранно (маргинално) измерение чрез португалското предложение, като същевременно се отдели решението от интеграционния път на РС Македония. Но е трудно да се очаква положителен резултат по време на словенското председателство заради две решаващи обстоятелства. Първото е изборната конфигурация от изборите в България. Второто е объркващата ситуация, в която Словения се оказва начело с президент, който предприе пряка инициатива за разрешаване на спора, а от друга с правителство, ръководено от министър-председател, който е склонен към „орбанизъм“ и се противопоставя на всяка възможна ценност на ЕС. Следователно не трябва да подценяваме ролята на Вашингтон, защото българското вето означава и вето върху американските интереси в България и региона. Това трябва да бъде фокусът на македонската дипломация и възможното разрешаване на спора с официална София“, казва Рангелович.

 


От категорията

Огнян Минчев: Кой посъветва Камджалов да говори, че България има нужда сега от твърда ръка?

Колаж: Епицентър.бг-1632824459.png

Аз съм на 63 години и зная - помня как организационните работници слагаха и ...

28 септ. 2021 | 13:11

Кеворк Кеворкян: ПочЕтени и с много топки

-1568320806.jpg

Прословутото Харвардско Дуо/Петков и Василев изхвърля лекомислено въодушевление ...

26 септ. 2021 | 19:22

Дайнов: Все повече се убеждавам, че Петър Илиев не е написал тази книга

-1594996987.jpg

Пeтър Илиeв изoбщo нe e пиcaл книгaтa, нoceщa нeгoвoтo имe. Дaл e пaри нa някoй ...

28 септ. 2021 | 15:59

Васил Василев: Паркетни политици провокират ново разделение на обществото

-1599923308.jpg

Не можем да не се противопоставим на начина, по който започна тази предизборна ...

28 септ. 2021 | 15:54