Документът е насочен срещу сивия сектор, убеден е директорът на БПГА

Андрей Делчев: Отлагането на Закона за горивата е тревожен симптом

1745 | 10 ян. 2019 | 17:25

От Асоциацията са поискали среща с министър-председателя Бойко Борисов и очакват неговия отговор


Отлагането с шест месеца на влизането в сила на Закона за горивата, който цели да изсветли търговията и да се сложи край на контрабандата, е тревожен симптом според Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).


Пред БНР Делчев заяви:

„Ако годишно говорим за изгубени за бюджета данъци – акциз и ДДС, от порядъка на 700-800 млн. лева от сивия сектор, то отлагането с половин година означава поне половин година забавяне на събирането на тези данъци, на мобилизиране на контролните органи в посока на известяване на сектора. Закон, насочен за борба със сивия сектор, се отлага по причини, които биха могли да бъдат решени по друг начин, и това е смущаващо“.

От Асоциацията са поискали среща с министър-председателя Бойко Борисов, очакват неговия отговор.

„Отлагането на закона не е коментирано с БПГА, която е единствената представителна организация на фирми и търговци в този бизнес. Тя представлява най-голямата рафинерия в България, представлява 70-80% от търговията на едро с горива и 70% от тази на дребно с горива. Ако с такава организация не се коментират такива закони, то нещата се случват не в синхрон с желанията на прозрачния бизнес“, каза още Делчев в предаването „Нещо повече" по БНР.

Андрей Делчев коментира, че в момента горивата в България са в ниската си точка. Според него в близка перспектива няма макро причини цените на суровия петрол да вървят нагоре и респективно цените на дребно отново да тръгнат също нагоре.

 


От категорията

Шефът на "Мини Марица-изток" е новият председател на БЕХ

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" ЕАД Андон Андонов е новият председател на Съвета на директорите на "Български енергиен холдинг" ЕАД. Снимка БГНЕС-1563786936.jpg

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е извършила промяна в ...

22 юли 2019 | 12:14

Евтаназират 17 000 прасета от свинекомплекса в Русенско

Евтаназират 17 000 прасета от свинекомплекса в Русенско -1563775852.jpg

Продължава умъртвяването на животните от свинекомплекса в русенското село ...

22 юли 2019 | 09:09

ЗОРА получи Сертификат за инвестиция клас „А”

ЗОРА получи Сертификат за инвестиция клас „А”-1563804229.jpg

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи 4 сертификата клас „А” за ...

22 юли 2019 | 17:03

МРРБ: С близо 9 млн. лв. Бургас обновява шест професионални гимназии

-1563802122.jpg

Зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова заедно със ...

22 юли 2019 | 16:26

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.