Андрей Ковачев

Дейността на нашите опоненти да злепоставят страната не е в интерес на приемането ни в Шенген и еврозоната (ВИДЕО)

Андрей Ковачев: Всеки ден се откриват нови заводи и много работни места! Това трябва да продължи!

3809 | 20 май 2019 | 11:52

Устойчивото развитие на страната ни трябва да продължи, а на хоризонта не се вижда политическа алтернатива, която е в състояние да води отговорна национална и европейска политика, убеден е кандидатът за евродепутат от ГЕРБ


0_eu2019


Андрей Ковачев е роден на 13 декември 1967 г. в София.
Следва биология в Университета на Саарланд, Германия, където по-късно защитава и докторат.
Между 1995 и 1998 г. е асистент в университета Саарланд. Бил е стажант в Европейския парламент. От 1998 г. е търговски директор в „Alfa Laval Agri“, а от 2002 г. - търговски мениджър в „John Deere“. Между 2004 и 2009 г. е регионален директор за Централна и Източна Европа за „Elsevier“.
През 2009 г. е избран за евродепутат от листата на ГЕРБ. В Европейския парламент оглавява българската делегация в групата на Европейската народна партия (ЕНП).
Бил е заместник-председател на Съюза на европейските федералисти. Освен това той е и председател на Българския съюз на европейските федералисти.  
През 2014 г. е преизбран за евродепутат. Става член на Председателството на Европейския Парламент (квестор), член на Комисия по външни работи и Подкомисия по правата на човека и член на Делегация за връзки със Съединените американски щати. Заместник-член на Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Заместник-член на Делегация в Съвместния парламентарен комитет ЕС-Бивша югославска република Македония
Владее английски, немски, френски, руски и испански език.

 

- Господин Ковачев, българите оставаме едни от най-големите еврооптимисти на Стария континент и ГЕРБ избрахте слогана „Европа ни чува“. А дали българите чуваме Европа – как ще отговорите на този въпрос след три седмици на усилена кампания и среща с представители на различни социални слоеве на българското общество?
- Да наистина проучванията сочат, че българите имат една от най-положителните нагласи към европейския проект. Страната ни е фактор и уважаван член на Съюза. С помощта на европейската солидарност преодоляваме, макар и трудно, своето изоставане поради 45-годишния комунистически режим и над 20-годишния подменен преход. За огромно съжаление обаче нашите основни политически опоненти откровено злоупотребяват с предизборната кампания и я превръщат в трибуна за амбициите на лидера на БСП да стане министър-председател. Вместо в едно достойно предизборно представяне на основните теми, които вълнуват българите за бъдещето на Европа, на избирателите се предлагат скандали. Цялото това принизяване на кампанията има за цел да отврати избирателите от политиката като цяло, да ги демотивира от участие в изборите и да заглуши основния дебат.

 

Радва ме фактът, че значителна част от българите вярваме в политически обединена Европа и всеки от нас е усетил ползите от членството на България в ЕС по някакъв начин. Европа е всеки ден в нашите домове и всички виждаме резултатите от европейската солидарност и инвестициите в инфраструктура, здравеопазване, образование, екология, младежки политики и много други.

- В България европейските избори се превърнаха и в тест за правителството. Това амбицира ли вас, кандидатите за евродепутати, и вашите симпатизанти?
- За съжаление, както вече споменах, акцентът в предизборната кампания беше изместен и вместо да се говори за Европа, дебатът остана в рамките на националния. Безспорно е, всички избори са тест за управляващите и техният резултат е своеобразна оценка на обществото за свършената работа. Те обаче също ще зададат и посоката за бъдещото развитие на нашия континент. Европа трябва да остане единна, особено имайки предвид предизвикателствата около нас - в Африка, Близкия изток, Русия, САЩ, Китай, ако ние не сме единни, наистина няма как да устоим на глобалните предизвикателства.

 

Когато посещавам нашите региони виждам навсякъде табелите с европейското знаме, обозначаващи реализираните проекти с помощта на европейската солидарност - за подобряване на градската среда, за паркове, инфраструктура, за околна среда, за развитие на човешките ресурси, за повишаване на конкурентоспособността на нашата икономика. Това са реалните резултати от членството ни в ЕС. Ние сме силно мотивирани да продължим все по-тясната интеграция на България в ЕС. Устойчивото развитие на страната ни трябва да продължи, а на хоризонта не се вижда политическа алтернатива, която е в състояние да води отговорна национална и европейска политика. Да, популизмът и демагогията на нашите основни опоненти могат да изглеждат привлекателни за някои, но те не водят до ръст на брутен вътрешен продукт, до повишаване на инвестициите, до спад в безработицата и до подобряване качеството на живот на българските граждани. Напротив, водят до голям риск от срив на финансовата система и икономиката. БСП са специалисти в тази област.

- Наскоро ЕК обяви, че мониторингът върху България за съдебната система остава, което вероятно ще има своите последствия. Оставате ли оптимист за членството на България в Шенген и Еврозоната? Опонентите ви казват, че недоверието към България е поради ширещата се корупция и затова Шенген и Еврозоната се отдалечават от нас.
- Дейността на нашите опоненти да злепоставят страната със сигурност не е в интерес на приемането ни в Шенген и еврозоната. Но явно за тях обединението за постигането на важни за България цели не е от първостепенно значение, а плановете им да спечелят на всяка цена имат приоритет.

- Корупцията и свободата на медиите – според вас защо България продължава да е сред първите в едното и последна в ЕС във второто? Как да се промени това състояние?
- Аз поне не знам нито една страна в ЕС, където да има толкова сериозна медийна кампания срещу управляваща партия. Мисля че това е красноречиво доказателство за свободата на медиите в България. Колкото до корупцията - тя е проблем във всички държави членки. Както институциите, така и медиите, които провеждат разследвания и изнасят факти, са призвани да се борят корупцията.

- Съществуват сериозни опасения, че след изборите на 26 май Европа може да тръгне на две скорости и България да попадне в периферията на Съюза. Как да бъде преодотвратен подобен сценарий?
- Когато говорим за Европа на скорости трябва да сме наясно, че те са много повече от две и в това няма нищо лошо. Европа има Банков съюз, еврозона, Шенген, отбранително сътрудничество и т.н.

 

За нас е важно ЕС да остане единен, но ние не можем да задължим всички страни да правят едно и също - ако някоя определена държава не иска да участва в интеграцията по една или друга тема. В дадени случаи държавите имат суверенното право да не вземат участие в различните сфери на интеграционния процес, но не и да блокират другите държави, които искат да направят определени стъпки в този процес.
Важната идея тук е, че когато тези скорости са доброволни, то всяка страна сама решава дали да участва в следващата интеграционна стъпка по инициативи на страните от Съюза.

- Как си обяснявате предложението на австрийския канцлер Себастиан Курц за промяна на Лисабонския договор? Може ли да се стигне до подобна стъпка?
- Според мен е напълно нормално преди предстоящите избори различни европейски лидери да представят свои идеи за развитието на Европа. Темата за промяната на Лисабонския договор присъства постоянно на дневния ред през последните 10 години, още откакто финансовата криза разкри много недостатъци в архитектурата на еврото. Държавите членки трудно ще постигнат необходимото единодушие за посоката на евентуалните промени. Изменението на договора е сложна задача, която трябва да бъде подготвена добре в интелектуално, правно и политическо отношение.

- За първи път ГЕРБ участвате в евроизборите с коалиция със СДС и с подкрепата на отчетливо антикомунистически формации. Какво наложи този съюз 30 години след падането на Берлинската стена и промяната в България?
- Нека първо да припомним, че комунистическият режим в България е обявен за престъпен със закон. Това не е символичен акт, а признание за огромните страдания, разруха и мизерия, които тоталитарната комунистическа диктатура донесе на нашето Отечество. Не съм сигурен дали разбирам подтекста на Вашия въпрос, но за мен всеки демократ е срещу националсоциализма и комунизма. Виждаме с какъв безграничен популизъм идеологическите наследници на БКП се опитват отново да се домогнат до властта - те са например сталинисти със сталинистите, но същевременно и ревностни християни когато им изнася. Тези явни противоречия не им пречат и показват, че са готови на всичко, за да постигнат своята заветна цел. За щастие всички вече знаем как един подобен експеримент ще завърши за България - спиране на фондове, отдалечаване от нашето европейско семейство, фалити на банки и т.н.

 

В тази ситуация е напълно естествено десните партии със сходни виждания относно развитието на Европа и европейския път на България да обединят своите усилия. След призива на председателя на ЕНП Жозеф Дол, ние от ГЕРБ проведохме разумен и прагматичен диалог със СДС. Установихме, че по важните за нас теми, които и до момента от ГЕРБ сме отстоявали в Европейския парламент, имаме сходни позиции.

- Вашата прогноза, господин Ковачев – ще бъде ли 26 май един хубав ден за българската демокрация, както се изразява представител на коалиционния ви партньор СДС?
- Очаквам 26-ти май наистина да бъде хубав ден за българската демокрация, страната ни с още по-бързи темпове да навакса своето изоставане и да бъде още по-привлекателно място за младите хора. Всеки ден се откриват нови заводи и много нови работни места. Това положително развитие трябва да продължи и доверието в страната ни да бъде запазено. Всякакви други експерименти са много опасни. Заедно с нашите партньори ще продължим да работим и отстояваме националните интереси, около които сме се обединили.Андрей Ковачев: Всеки ден се откриват нови заводи и много работни места! Това трябва да продължи!

Устойчивото развитие на страната ни трябва да продължи, а на хоризонта не се вижда политическа алтернатива, която е в състояние да води отговорна национална и европейска политика, убеден е кандидатът за евродепутат от ГЕРБ

От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

Ройтерс: Ваксинен национализъм - Всяка страна сама за себе си?

-1585128337.png

Сделките на САЩ, Великобритания и ЕС с фирми като Pfizer, BioNtech, Astra ...

7 авг. 2020 | 17:11

“Фигаро”: Испанската монархия е в голяма опасност

-1515191214.jpg

Срещу днешното държавно устройство на страната са радикалната левица, ...

7 авг. 2020 | 15:57