Никога преди Нинова БСП не е успявала да налага дневния ред на обществото

Андрей Райчев: Крепостта на Борисов трудно ще бъде превзета без геополитическа намеса

17818 | 4 апр. 2018 | 23:08

Всички, които ненавиждат Русия и се страхуват от нея, много гръмко говорят в момента. Но случаят „Скрипал“ ужасно мирише на Сергей Антонов. Ако се окаже така, това ще създаде нова политическа ситуация.


- Г-н Райчев, от началото на годината станахме свидетели на силна политическа динамика и редица скандали – около Истанбулската конвенция, продажбата на ЧЕЗ и др. Локалните протести също са почти всекидневние. Тази динамика обаче не се отразява съществено върху електоралните нагласи. Защо?

- Тя се отразява, само че не по обичайния начин. Имаме процес на нарастване на броя и групирането на хората, които са противници на Борисов и на ГЕРБ, но в същото време нямаме разпад на неговия електорат. Това създава илюзията за парадокс. Влизаме от скандал в скандал, а рейтингът на Борисов не пада.  

- Илюзия?

- ГЕРБ е центристка партия по произход, която направи дълъг и успешен десен поход. Разгроми дясното с особена политика – не с враждуване, а с полусъюзяване и полупротивопоставяне, и успя да набере неестествено висок за една центристка партия процент. Центристките партии в света са обикновено около 10-12% при успешен вариант. Това са например свободните демократи в Германия. Има и много други примери.
ГЕРБ седи двойно на големите 12% - това са милион, милион и двеста хиляди българи. При това седи дълго.

ГЕРБ е успешният наследник на НДСВ.

НДСВ не се разпадна, то се превърна в ГЕРБ. Не изчезна като Бизнесблока на Жорж Ганчев например, то еволюира до ГЕРБ.

Бойко Борисов наследи царя, но в една форма, която българският народ предпочете. Не мълчаливият Симеон, който не отговаряше дори на въпроса колко е часът и не успя да встъпи в диалог с българите. Предпочете човек, който през цялото време говори с тях.

Този ГЕРБ не се разпада в момента. Неговите хора са доволни. Но дългото пребиваване във властта доведе дотам, че се образуваха силни антиборисовски центрове и сили. Вече ги има на две места. Едното е лявата опозиция, която под ръководството на Корнелия Нинова стана истинска и яростна опозиция, която успя да причини на Борисов и на ГЕРБ немалки неприятности. Давам примери – Нинова щракна с пръсти и свали председател на Народното събрание; обяви един неизвестен човек за кандидат-президент и спечели. И така нататък. С други думи, добра се до дневния ред на обществото. Нинова вдигна скандала ЧЕЗ и се отреагира. Това за една опозиция е рядко, а за българска лява опозиция е уникално. Никога преди Нинова БСП не е успявала да налага дневния ред на обществото.

Но се образува и дясна опозиция. В момента хората, които са „за“  Борисов са 25-30%, а тези, които са против Борисов са между 50 и 60%. Тоест, съотношението е две на едно в полза на неговите противници. Защо обаче не е паднал? Причината е тази, с която започнахме. Той е ценстрист и ГЕРБ е центристка партия. Няма съюзяване през главата му. Няма как да се съюзят десните му противници - „Да, България“, ДСБ и т.н., които вече водят последователна антиборисовска политика, с Корнелия Нинова. Това не е възможно по дефиниция. Нито за Нинова е възможно някакво особено взаимодействие с десните. Те имат страшни различия – едните са антикомунисти, срещу Русия...

- ...за Истанбулската конвенция...

- За Истанбулската конвенция не се разминават много, тъй като тук нашите леви се различават от европейските леви. Но се разминават диаметрално по антикомунизма, социализма,  миналото.
Това превръща Борисов в трудно превземаема крепост. Левите и въобще следващата власт трябва да чака не толкова своя победа, колкото техен разпад. Но Борисов успява за трети път да направи така, че разпад да няма.

- Колко дълго обаче ГЕРБ може да съществува във формата „две в едно“?

- Две в едно или три в едно не е ясно.  

- Да приемем „две в едно“, като имаме предвид разминаването в позицията за експулсирането на руските дипломати.

- Това е последният индикатор на нещо, което и преди това ясно личи. Но краткият отговор на вашия въпрос е дълго.

Докато Борисов има влиянието си върху този един милион, това ще трае. Освен ако геополитически център не реши да го маха. Това се говори от някои опозиционни политолози: ето сега, поради тази му политика спрямо Русия, САЩ могат да предприемат активни действия по неговото потушаване като политически фактор. Ако това се случи, картината рязко ще се промени. Но не вярвам да се случи.
Отдавна никой геополитически фактор не се е бъркал особено много в България. Не че не помагат на своите, не че не дават по мъничко, не че не намигат, но активна намеса отдавна не сме виждали.
Ако такава възникне, един Господ знае какво ще стане. Затова, без да коментирам тази хипотеза, смятам, че сегашната ситуация може да продължи достатъчно дълго. Искам да си дадете сметка откога управлява Борисов.

- Напоследък мнозина правят подобна сметка.

- Аз ще го илюстрирам с обективни показатели. Ако Бойко Борисов изкара до края на май, което ми се вижда повече от сигурно– да е жив и здрав, той ще надмине Стамболов по време на управляване. Стамболов е №1 в демократични условия. А ако Борисов изкара мандата си, той ще надмине и Станко Тодоров – най-дълго управлявалият министър-председател в историята на страната. Представете си за какъв срок говорим, като имаме предвид че два пъти го е прекъсвал по изкуствен начин. И двата пъти по-скоро той сам слезе от власт, отколкото него го сваляха.

Освен огромните му таланти на политик, дълбоката причина да се задържа така дълго е центристката позиция, която му дава възможност с дребни, но ежедневни корекции, да продължава да контролира огромен електорат в центъра.
Когато по време на прехода теоретизирахме на тема, че може би биполярният модел ще се разпадне, аз казвах, че 30% в центъра са много повече от 50% на крилото. Оказаха се не 30%, а дори 20%.
Докато това не се разпада, ситуацията няма да се промени.
Ще тръгнат ли неговите да го разпадат? Ако няма геополитическа намеса, ако няма геополитически център, който да тръгне срещу Борисов – компромати, отцепници, гледали сме как става това – неговите хора нямат никакъв интерес да правят такива бели. Да не говорим, че нямат и морално право, тъй като той ги създаде.

- Споменахте сценарий, за който се говори: че една геополитическа сила може да реши да „накаже“ Борисов. Направи ли Борисов съзнателно завой към друга геополитическа сила - Русия?

- Не виждам завой към Русия. Виждам следното: Борисов направи максимално проруското възможно изказване и минимално антируското действие. Какво действие извърши? Отзова за консултации посланика. Това е действие в полза на НАТО. Тоест, показа, че ние ще следваме своите лоялности към Алианса и към Европейския съюз.
С изказването си направи минималното руско: нещо не ми харесва в английските аргументи, не виждам доказателства.
И двете са най-малките възможни. Той обозначи лоялност на действията и съмнения в английската позиция. Нещо, което не всеки в Европа направи.
Ако питате мен, това е много повече майсторство, отколкото окончателно решение. Той остава в една приемлива и за двете страни поза, което не е много лесно. На едните казва: аз съм с вас и действам във вашия дух. На другите: съмнявам се, че ви обвиняват правилно.

- Но дори Орбан изгони един руски дипломат.

- Да, а Борисов прави едно по-минимално действие и от Орбан. В момента на Путин му се пече на главата мащабна антируска кампания в цели страни, начело с Британия. Цели кръгове си спомнят любимия враг и започват да лаят и да изливат всички възможни помии. Така че действията на Орбан и на Борисов изглеждат „вода ненапита“. Тоест, те не развалят дипломатическата обстановка.

- България досега се държеше послушно, достатъчно е да си спомним „Южен поток“, АЕЦ „Белене“ и т.н. На този фон ние сега изведнъж взимаме рязко друга позиция. Какво се промени?

- Не, „Южен поток“ беше американски натиск. Съединените щати са едно, друго е Великобритания.
Историята „Скрипал“ мирише отвсякъде и с всеки изминал ден излизат нови и нови изключително неприятни за британците сведения, изявления и т.н. Не е ясно как ще свърши.

Припомнете си, че президентът Тръмп беше обвинен за руски шпионин, беше пред импийчмънт за това, че бил агент на Владимир Путин. Това е смехотворно, но е смехотворно, докато не са тръгнали юридическите процедури. Тръгнат ли, престава да е смехотворно. Защото не е въпрос на логика и на алинеи.

Това сега не е американска, това е английска политика. Има кръгове в Америка, които ужасно я харесват. Но дали това е политиката на Тръмп, аз не мога да кажа. Просто всички, които ненавиждат Русия и се страхуват от нея, включително купища истерици, много гръмко говорят в момента. Какъв ще е крайният резултат е трудно да се каже. Но работата ужасно мирише на Сергей Антонов. И ако се окаже така, това ще създаде съвсем друга политическа ситуация, в която хора като Борисов веднага ще имат своите дивиденти.
Ситуацията е смътна и неопределена и права сте, съдържа риск.
Но не е опъване срещу главния съюзник.

- Забележително е и друго: Близо 30 години се кълняхме в евроатлантическите ценности, сега техните защитници внезапно изпаднаха в отчетливо малцинство. Как си го обяснявате?

- Много е лоша позицията на британците. Ако руснаците са направили атентат, това е една ситуация. Докато доста кухо твърдение, което ни постави на ръба на Трета световна война, е съвсем различна ситуация. Кухо и подозрително.

Има и друго. Представете си, че в България Меглена Кунева оглави правителство, което трябва да излиза от Европа. Ще се смеят и кокошките. Госпожа Кунева е човек, развивал тезата, че България трябва да е неразделна част от Европейския съюз.
Госпожа Мей беше противник на Брекзит и оглави правителство, което да организира Брекзит. Това е абсурдно. Само този факт я лишава от политическо достойнство.  

- Да добавим и трето – лейбъристите и лидерът им Джереми Корбин набраха огромна скорост, лявото става привлекателно за много млади хора. И се разрази скандала с Русия.

- Лейбърите неочаквано издуха платната и тъй като Тереза Мей е слаб политик, Корбин използва всичко възможно да се върнат на власт. Нещо, което смятаха, че дълги години няма да им се случи.
Към това трябва да прибавим и Брекзит. Някои казват, че случаят "Скрипал" бил организиран, за да отвлече внимание. Но какво да ви кажа... Струва ми се малко вероятно професионална служба като МИ-5 или МИ-6, не зная кой от двете, да го организира толкова слабо и толкова глупаво.

Също толкова глупаво е да го е организирал Владимир Путин и то точно преди световното по футбол. Трябва да е кръгъл идиот, а той очевидно не е.
Историята е съшита с бели конци и много нескопосано – първо обявиха, че отровените са трупове, после дъщерята се съживи и така нататък. Абсурдно е. Професионална служба не може да го организира толкова слабо.
Странен е този случай. Съвсем странен. Но ще излезе наяве. Въпреки че не съм съвсем сигурен. За Георги Марков така и нищо не се разбра.

- За Георги Марков, чувам, предстоят да излязат книги с нови разкрития.

- Книги добре, но положението е следното в този случай – много антикомунистически сили разследваха всичко възможно в МВР, но не откриха нито една следа. След това се обърнаха към англичаните с молба да видят какво пише в техните архиви и се оказа, че не може. Което буди едно естествено подозрение, че работата не е тази, която ни се разказва.

Очаквайте продължение.

В следваща част – как БСП да се превърне в алтернатива, ще продължат ли искрите между президент и премиер и ще ни спаси ли националният характер, създаден от геополитическата позиция „на кьоше“.


От категорията

Петко Добрев: Откъде дойде залпът по апартаментите в ГЕРБ

Сн. Offnews-1553182661.jpg

Борисов няма как да замете апартаментгейт. Това не е суджукгейт и да се измъкне ...

21 март 2019 | 17:31

Най-голямата китайска строителна компания: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай

Лиу Дзиенфън: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай-1553096004.jpg

Знаем, че България има стратегия за подобряване на инфраструктурата си като ...

20 март 2019 | 17:25

Валерия Велева: Как минава световната слава...

Валерия Велева: Как минава световната слава-1553353911.jpg

Да ти се размине за Истанбулската конвенция, втори път да ти се размине за ...

23 март 2019 | 17:04

Симов: Борисов отстрелва Цачева като отчаяна надежда, че публиката ще се задоволи само с нея

Симов: Борисов отстрелва Цачева като отчаяна надежда, че публиката ще се задоволи само с нея-1553352667.jpg

Светкавицата на скандала ни разкри една бърлога от преяли номенклатурчици, ...

23 март 2019 | 16:49

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Krassimir Vitanov


5 апр. 2018 | 04:50Стига сте ни занимавали със Скрипали и затворници ами погледнете Народа в очите и вижте мизерията му и духовната и физическата, а тогава ми бистрете геополитиката, която не разбирате!!! Нещастни ДЪРДОРКОВЦИ!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


някой си там


5 апр. 2018 | 02:13Сега, след като прочетох тоз минет, който си му направил на БОКО, си лягам спокоен :D ... само да ти кажа андрешко, че не знам за къв сквипял си седнал да анализираш, ама да пуснеш да избягат двама убийци от затвора, само и само да не ти искат сметка за ЧЕЗ си е... абе, да ти ебем крепостта ;)


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.