Лидерът на БСП записа пореден вътрешно-партиен успех, убеден е анализаторът

Андрей Райчев: Нинова прекърши старите муцуни!

5507 | 16 май 2017 | 12:18

Председателят на социалистите вече избира кой да влезе в Изпълнителното бюро не според това дали е бил неин съюзник на конгреса преди една година, а според това кой работи добре, подчертава той


Корнелия Нинова записа поредния вътрешно-партиен успех на неделния пленум на БСП, който направи промени в ръководството на социалистите. Тя прокара това, което искаше. И разумно продължава да модернизира партийното ръководство.

 

В него досега бяха онези, които се разбунтуваха срещу Михаил Миков и избраха Нинова на конгреса. Но това не беше ръководство, подбрано от нея. Сега тя вече избира кой да влезе в Изпълнителното бюро на БСП не според това дали е бил неин съюзник на онзи конгрес преди една година, а според това кой работи добре. Нинова се освободи от Георги Гергов, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и т.н. Сега просто полека-лека си формира ръководство, което всъщност да е коалиционно в нейната представа. Досега неин заместник беше само Стефан Данаилов, но той не е реален заместник, защото най-малкото е много възрастен. Сега вече Нинова си подбра свои заместници и общо взето ново политбюро, което да бъде в унисон с нейната политическа линия. Прави ми впечатление, че Кирил Добрев става организационен секретар на партията, т. е. той заема мястото на покойния си баща Николай Добрев.

Не виждам Корнелия Нинова какво ще изгуби с тези промени, които направи, но със сигурност ще спечели по-голямо политическо влияние.

И по-лесно ще работи. Партията оценява лидера си по крайния успех, а крайният успех е явяването на избори. Тук тя има силен аргумент- милион гласове от последния парламентарен вот.
Нейната опозиция вътре в БСП не успя да се организира и вече година е в отстъпление. В дебатите около пленума опонентите й също не бяха убедителни.
Упрекват я, че взема прекалено много власт, но от друга страна, тя затова е сложена, да концентрира власт и да е уверена в себе си. Опасността Нинова да "приватизира" партията може да се случи само в перспектива, защото тя има право на два мандата, значи има седем години пред себе си. Вижда ми се изключено направените от нея промени да предизвикат напрежение в редиците. Ако Нинова получи сериозна опозиция в БСП, то въобще няма да е по линия на старите муцуни.
Очевидно е, че трябва да има хора, които да са мост между парламентарната група и Изпълнителното бюро на БСП. Самата Корнелия очевидно е на двете места, но не е достатъчно и е естествено да бъдат няколко души.
Във всеки случай с историята с Георги Гергов, Корнелия Нинова показа, че много иска да не носи чужди петна.

Носенето на чужда вина е патент на БСП.
Някакви съвсем млади хора, които при Тодор Живков са били на не знам колко години, носят неговата вина някак си. И това е и вътрешно в партията, и вече външно. Нинова като че ли скъса тази линия, за което може да бъде само поздравена. БСП не е кошче за боклук, което трябва да носи вината на всички.
Социалистите са единствената към този момент опозиция в парламента. Техните 80 депутата са много. Първата им голяма акция ще бъде свързана с избирателната система. Там е предрешен неуспеха на ГЕРБ да прокара изцяло мажоритарен вот. БСП предлагат много по-разумна система. Тя е хем мажоритарна, хем пропорционална. Мисля, че в дебатите за промените в изборния кодекс БСП ще получи подкрепа дори от Обединените патриоти, които са част от правителството. Заигравайки се със Слави Трифонов, Бойко Борисов предлага нещо, в което половината ГЕРБ не вярва изобщо. Депутатите във всякакви разговори казват, че това са глупости, просто за да избегнат конфронтация с Трифонов.
ГЕРБ не биха предложили изцяло мажоритарния вот, ако не бяха сигурни, че няма да мине. Тази система е най-лошата възможна. Тя ще доведе до двуполюсен модел и до два клана, които просто си разменят властта периодически и които постепенно българският народ ще ги ненавижда и за да ги махне, ще трябва да направи някакво катастрофално действие. В Гърция беше така, докато всичко просто гръмна и то така, че помете и двете основни партии.

 

Източник "Стандарт"


От категорията

Първан Симеонов: Президентът Радев започна опасна игра. Борисов с право се притеснява

Първан Симеонов: Президентът Радев започна опасна игра. Борисов с право се притеснява-1519051089.jpg

Ако трайно свикнем с този институционален сблъсък, политическата атмосфера в ...

19 февр. 2018 | 16:29

Мартин Карбовски: Битката с Истанбулската конвенция не е свършила. НПО-та тепърва ще дават отпор

Мартин Карбовски: Битката с Истанбулската конвенция не е свършила. НПО-та тепърва ще дават отпор-1519055989.jpg

Зад Истанбулската конвенция и привидната борба с насилието срещу жени има много ...

19 февр. 2018 | 17:58

Кметът Димитър Николов: Амбицията ми е Бургас да стане люлка на лекари и програмисти

Кметът Димитър Николов: Амбицията ми е Бургас да стане люлка на лекари и програмисти-1519120221.jpg

Продължаваме да изграждаме нови училища и детски градини, да модернизираме ...

20 февр. 2018 | 10:59

Кеворк Кеворкян: За „Луков марш“, Народния съд, Апостола – и интригангстерите

-1480272546.jpg

Хубаво – Народният съд наистина е нещо отвратително. Ами безкрайното клане ...

20 февр. 2018 | 09:55

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018