Проф. Анелия Клисарова Снимка: БСП

Не е обсъждан вариант за напускане на Народното събрание, добави народният представител от БСП

Анелия Клисарова: Отмяната на машинното гласуване за местния вот ще наруши демократичните правила

993 | 13 юли 2019 | 11:41

България е водеща в IT сектора, имаме еврокомисар, говорим за електронно правителство, а не можем да организираме машинното гласуване, коментира тя


Отмяната на машинното гласуване за местния вот ще наруши демократичните правила и конституционните принципи на демокрацията. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ проф. Анелия Клисарова, член на ПГ на „БСП за България“.

БСП е последователна и стои твърдо зад машинното гласуване, припомни народният представител.

"Изборният кодекс не трябва да се променя три месеца преди изборите. Машинното гласуване е по-лесно и по-бързо. Сами видяхте, че там, където сме гласували с машини на евровота, недействителните бюлетини са по-малко. 7-8% недействителни бюлетини - това са хиляди гласове. Нормално е недействителните бюлетини да са до 1-2 %. България е водеща в IT сектора, имаме еврокомисар, говорим за електронно правителство, а не можем да организираме машинното гласуване. Тогава какъв е този суперкомпютър, по който ще работим?", коментира тя.

"Говори се, че машинното гласуване било скъпо. Не съм съгласна с това, защото тези машини нямаше нужда да бъдат под наем, а да бъдат купени. Наемът е 70% от стойността им. Тогава щяха да се използват за всички избори. Можем да имаме скъпи избори за президент или европарламент, а не можем да имаме скъпи избори за местния вот и парламента. При машинното гласуване резултатите се обработват много по-точно, ясно и бързо. Няма тези протоколи, които са поправяни три-четири пъти, за да се адаптират така, както ние желаем", обясни народният представител.

Анелия Клисарова допълни, че електоратът на БСП иска честни и прозрачни избори, демократична и правова държава, като машинното гласуване е част от тези искания. Тя отбеляза, че ПГ на „БСП за България“ е бойкотирала последното заседание на парламента, защото с искането за премахване на машинното гласуване се нарушава демократичното начало на Изборния кодекс.

„Управляващите не искат да чуят реалните мотиви за машинното гласуване, а необходимостта от машинно гласуване се доказа“, заяви тя. Не е обсъждан вариант за напускане на Народното събрание, добави Анелия Клисарова.

 


От категорията

Томислав Дончев: Президентът има тотална политическа ненавист към правителството

Томислав Дончев: Президентът има тотална политическа ненавист към правителството-1576220946.jpg

„Защо отнемате правото на премиера да бъде емоционален? В политиката има и ...

13 дек. 2019 | 09:07

Лекарите се борят за живота на две 14-годишни деца, блъснати от кола на НСО

Лекарите се борят за живота на 14-годишното дете, блъснато от кола на НСО -1576214608.jpg

В автомобила не е имало пътници. Една от разследваните причини за инцидента е ...

13 дек. 2019 | 07:22

Борисов: Никой не може да замени Турция в борбата срещу ИД

Борисов: Никой не може да замени Турция в борбата срещу ИД -1576214166.jpg

"Турция се придържа към споразумението и не е имало нито едно влизане от ...

13 дек. 2019 | 07:14

Адвокат: Налага се моделът „който има пари, ще се лекува, който няма - няма да се лекува"

-1419865024.jpg

НЗОК предвижда да плати две или максимум три лекарства за хронично болните. ...

13 дек. 2019 | 08:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.