Трябва да се предложат различни варианти, за да се намери баланс, подчерта тя

Ангелкова: За първи път секторът изпада в такава безпрецедентна криза в световен мащаб

1095 | 26 март 2020 | 09:55

Ако всички поискат парите си обратно, това ще доведе до много лоша ситуация, предвижда министърът


Изключително тежко е в момента състоянието на туристическия бранш не само в България, но и в световен мащаб. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Буквално туризмът е спрял. Ситуацията е много динамична и непредвидима. Това, което тревожи и мен, и моите колеги, и целия сектор е, че няма яснота кога ще приключи тази ситуация и нищо не може да се планира. За първи път секторът изпада в такава безпрецедентна криза в световен мащаб. Авиацията също е спряла. Много малко авиокомпании изпълняват полети от и до различни дестинации, а за да може туристът да посети дадено място, той трябва да може да стигне до него. Туризмът в България в момента не работи. Колкото и да беше тежко, здравето на хората е най-важно“, посочи Ангелкова.

„На 17 март издадох заповед, с която са преустановени всички организирани пътувания и екскурзии в страната и извън нея. В момента работят само хотелите и то при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания и със сервиране само на румсервиз. И те почти не функционират, защото по последна информация в цялата страна 1025 човека нощуват в местата за настаняване. Много е трудно да се прогнозира, но ако ситуацията продължи много време, предполагам, че ще се стигне и до фалити. Зависи колко ще продължи тази ситуация“, каза оше тя.

„Приехме Закона за извънредното положение и мерките за извънредното положение. Там се казва, че всички срокове, свързани с различни задължения, както и между частно-правните субекти спират да текат и започват да действат до 1 месец след прекратяване на извънредното положение. По отношение на Директивата за пакетните пътувания трябва да се предложат различни варианти, за да се намери баланс, а той е изключително труден. Едните искат отсрочка и това да има възможност да възстановят или не парите на своите клиенти в дълъг период от време, а другите ги искат веднага. Спират да текат сроковете, в които в 14-дневен срок туроператорите трябва да възстановят сумите за нереализирано пътуване. Потребителите могат да приемат ваучер за до 24 месеца. Трябва да е сигурно, че потребителят може да го използва и ако туроператорът фалира, това да не навреди на потребителя“, допълни министърът.

 

„Туроператорите искат да има само една възможност за потребителите – издаването на ваучери. Ние не можем да го задължим на всяка цена да се приеме този ваучер. Дали сме 3 опции – възможност за ваучер, за пренасочване на пътуването с друга дата до 24 месеца и за възстановяване на парите. Директивата казва, че задължително трябва потребителят да се съгласи на варианта с ваучера, но ние не можем да го задължим. Всички страни спазват това, което правим ние с трите опции“.

„Към момента е много трудно да се прогнозира дали ще има изобщо летен сезон. Готови сме с различни варианти. В момента с колегите обсъждаме да участваме съвместно с всички организации за изработването на кризисна рекламна стратегия и мерки, които да бъдат краткосрочни и да бъдат насочени към запазване на летния сезон, ако изобщо стартира“, каза още министърът.

„Ако имаме летен сезон, макар и късен, нашите мерки са насочени към насърчаване на вътрешния туризъм. За нас е важно да се фокусираме върху вътрешния пазар и към съседите, които могат да ни посетят по сухопътен път. Обсъждаме възможност за ваучери за почивка, възможност за безплатни чадъри и шезлонги, както и специална кампания заедно с всички средства за масова информация по отношение на насърчаването на вътрешния туризъм. Ще обсъдим такива мерки и ще направим всичко възможно“, добави тя.

„Само данните от декември до януари по отношение на зимния сезон показват ръст от 11.2% в сравнение с 2019 г., или над 958 хиляди чуждестранни туристи. Към момента до февруари месец се отчита голям ръст. На този етап няма отменени резервации за юли и август, но са спрели записванията, което е нормално за тази обстановка. Няма застраховка, която да е свързана с коронавируса, защото никой не е предвидил такова нещо. Има обща застраховка, която предвижда фалит, но имаме 3420 туроператора, което в сравнение с другите държави е много. Тези застраховки покриват на минимален размер от 25 хиляди лв. Единици са тези, които са застраховани за над 1.4 млн. Основно са минималните, които трудно биха покрили претенциите. Трябва да сме солидарни и единни и да се приемат препоръките с ваучерите, защото ако всички поискат парите си обратно, това ще доведе до много лоша ситуация. Отлагането на пътуванията ще подпомогне сектора“, посочи тя.


Grand Energy

От категорията

Министър Ананиев предлага бюджетен дефицит от 3% от БВП заради Covid-кризата

Кирил Ананиев-1595571653.png

Европейските изисквания са от 3% от брутния вътрешен продукт, но заради ...

28 септ. 2020 | 16:42

Инж. Грозданов: Дигитализацията ще направи строителния бизнес и администрация по-ефективни

д-р инж. Христо Грозданов-1601294572.jpg

ХIII-ата Национална конференция по транспортна инфраструктура е под надслов ...

28 септ. 2020 | 15:52

Специални предложения от магазини ЗОРА

Специални предложения от магазини ЗОРА-1601330257.jpg

29 септ. 2020 | 00:57

Само за два месеца природният газ поскъпва с над 30% (ВИДЕО)

-1592556483.jpg

Считано от 05 август 2019 г., цената на природния газ вече се изчислява всеки ...

25 септ. 2020 | 18:04