В една декларация не могат да се решат историческите спорове, посочи той

Ангелов: С декларацията трябва да покажем, че НС подкрепя братска Македония, но не безусловно

398 | 10 окт. 2019 | 10:33

Външно министерство и правителството определят външната политика. Те са изработили една рамкова позиция, която бих казал, че е една от най-добрите, касаеща Западните Балкани, заяви депутатът от ВМРО


С декларацията на 44-ото Народно събрание трябва да покажем, че българският парламент има единна позиция и че подкрепя братска Македония. Това каза народният представител от ВМРО Юлиан Ангелов по време на дебатите по декларацията на 44-ото Народно събрание за Северна Македония и Албания, предаде Агенция "Фокус".


"Обсъждаме декларация на Народното събрание, не декларация на ВМРО, БСП или която и да е друга партия. Голямата част от политическите партии, които са представени в днешния парламент са дали съгласието и са редактирали тази декларация, за да има възможно най-голяма подкерпа. Винаги може да намерим нюанси, винаги може да тълкуваме и критикуваме. Въпросът е друг. Въпросът е да покажем, че българското народно събрание има единна позиция, че подкрепя Братска Македония, но не безусловно.


Той посочи, че в една декларация не могат да се решат историческите спорове. "Външно министерство и правителството определят външната политика. Те са изработили една рамкова позиция, която бих казал, че е една от най-добрите, касаеща Западните Балкани", допълни още Ангелов.

 

Според него като държава имаме механизмите Македония и Албания да водят преговори и да отварят различни глави занапред, да изискваме какво да се случи и как да се решат нещата. По думите му за две години обществото в Македония се е променило към България. "Голяма част от хората без да се притесняват казват своя произход", допълни още Ангелов. "Вие ли ще ми кажете, че договорът нямал ефект?", допълни още Ангелов.

 

Той се обърна към гражданите на Македония и посочи, че страната ни има претенции към политиците и властите там. "Подобен дебат, който се говори тук, ние даваме повод на хората в Македония да си развалят мнението за България и българските политици. Трябва да разделяме политиците в Македония и обикновените граждани в Македония.

 

Другото, което е по повод проблемите, изобщо, които съществуват и днес отново дебатираме по тях, свързани с историята и езика", коментира Ангелов. Според него трябва да има декларация, че политиката по времето на тоталитарния режим спрямо Македония е нещо, което е в ущърб спрямо националния интерес и което е фалшива идеология. "Ние не сме го направили още, а имаме претенции към Македония", допълни още депутатът от ВМРО.

 

Според него нашите институции бойкотират хората от Македония.


От категорията

Борислав Михайлов все пак подаде оставка, ГДБОП нахлу в централата на БФС

-1461319240.jpg

Първоначално от футболния съюз съобщиха, че президентът му няма да подаде ...

15 окт. 2019 | 15:52

Нинова към бизнеса в Ямбол: Трябва виждане за държавна политика в защита на родната икономика

Снимки Пресцентър на БСП-1571144091.png

Председателят на БСП и червеният кандидат за кмет Катя Георгиева се срещнаха с ...

15 окт. 2019 | 15:53

Пенчо Милков: Незрящите хора могат да бъдат равностойни в обществения живот!

Снимки Пресцентър на БСП-1571147838.png

В международния ден на белия бастун кандидатът за кмет на Русе от БСП се срещна ...

15 окт. 2019 | 16:51

Фандъкова: Строим нов парк и храм-паметник на загиналите български воини в Първата световна война

Снимки: ГЕРБ-1571147558.jpg

Обявен е и конкурсът за Мемориал на загиналите войници от Първи и Шести ...

15 окт. 2019 | 16:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.