Антоан Николов: Борисов трябва да удари по масата

Руските служби участваха в разбиването на българската десница, в СДС имаше инфилтрирани агенти на ДС

Антоан Николов: Борисов трябва да удари по масата и да накара институциите в държавата да работят

12433 | 21 авг. 2017 | 09:39

Иван Костов започна по съветски модел битката с "врага с партиен билет". Дано да е шега, че Плевнелиев щял да прави нова десница


Антоан Николов е магистър по право. Роден е на 21 ноември 1967 г. в София. Общински съветник в столицата в драматичния следтоталитарен перидод 1990-1997 година. От 1997 до 2003 г. е председател на Столичния общински съвет, когато кмет на София е Стефан Софиянски. Един от строителите на СДС и деен участник в събитията, белязали първите години на прехода в България.  Излиза от политиката през лятото на 2003 г. Дотогава е член на НИС на СДС и зам.-председател на столичната организация на партията. В момента е председател на борда на директорите на винарската изба “Магура” и на управителния съвет на фондация “Интелектуални проекти”. Женен, с две деца. Продължава да се интересува от политиката в България.

 

 

 - Не ви ли стяга сърцето, г-н Николов, за това, че 27 години след прехода автентичната десница, на която вие сте представител, я няма в управлението на страната?

- Тъжно ми е! Може би това е най-точното усещане. Защото наблюдаваме през тези 27 години след прехода какво остана от онзи могъщ Съюз на демократичните сили, който бе създаден с много емоция, сила и енергия, с много лични жертви от десетки хора - днес имаме 20-30 малки партии, които претендират да са част от нещо голямо, но си остават твърде малки по своята същност. Затова съм тъжен. Смятам, че целият този процес на разслояване и унищожаване на автентичната десница не е случаен, а е подпомаган и дирижиран през цялото време, за да се стигне дотук.

- От кого може да е подпомаган този процес? Досега винаги сме писали,  че егото на лидерите вдясно доведе до това пъпкуване и разрояване.
- Това също подпомогна процеса, но не е само то.

- Може ли да има отвън някаква намеса?
- Към днешна дата смятам, че имаше външна намеса. Негативна роля изиграха и инфилтрираните в СДС агенти на ДС, обвързани с руските служби.

 

-Това е съвсем нова интерпретация. Искате да кажете, че Русия е разбила десницата на България?
- Не е невъзможно, защо не? Все пак спомнете си, че в най-силните години на СДС политическият курс, който тогава той прие, беше много различен - курс за членство ЕС, към НАТО. Позицията на България по отношение на международните конфликти, които възникнаха, доведе до рязко разграничаване от Русия.


- И Москва ви отмъсти по късно, като разби СДС?
- Допускам го като възможен вариант. Нямам доказателства, но анализът ми показва, че това, което се случи със СДС не е случайно. Не можеш да разпаднеш една мощна и силна партия ей така, просто докато пиеш кафе и решаваш да започнеш разни процеси…


- А кои са тогава агентите на Москва в СДС?
- Едва ли някога ще разберем, за съжаление времето заличава следите. Едно е сигурно- процесите за тотален разпад на СДС не са случайни. Нямаше основание за това, за този разгром. Имаше много добър мандат на СДС, с много силни екипи - интелигентни, образовани хора, стабилни партийни и държавни структури - по нищо не сме били по-лоши от управлявалите след нас. И изведнъж …с много лека ръка това беше унищожено. Някой някъде натисна копчето.

- Вероятно си спомняте, че през последните две години от управлението на Костов се размаха етикета корупция? И с този етикет властта на Костов рухна.
- Може би това е част от сценария. Костов извади на повърхността етикети, като корумпиран, клиентелист, идейно неблагонадежден и др. След това извади показалката и започна: „Ако не слушаш обявяваме те за корумпиран!“. Удрят те по главата, слагат ти дъмгата и обслужващите го медии те започват. Имаше кръгове близки до него, които те подхващат, смилат те в мелницата и ти после започваш да доказваш, че не си” извънземен „. Така работеше системата във втората част на мандата му. Да си спомним какъв грозен епитет лепнаха на Сашо Божков- „Мистър 10%“. А Сашо имаше за задача да направи нещо много сериозно - да промени цяла една икономическа система, от затворено социалистическо стопанство към пазарна икономика. Мислите ли, че това беше лесно? Не. Но той успя да го направи блестящо и за кратко време.

- И си отиде огорчен!
- Да, за последно се срещнах с него в Балчик и говорихме по тези теми с много огорчение. Но не е само той. Защо трябваше да бъдат обругани Богомил Бонев, Евгений Бакърджиев, Стефан Софиянски, Вили Краус и др. ?… С кого ги замени Костов после? С всичките им плюсове и минуси тези хора са личности с характер и позиция. Замени ги с послушковци като Чачев, Жотев и Йорданов. Последните дали ги помни някой сега? Ето това бе началото на края и това не е случайно според мен. Командирът започна битката по съветски модел срещу „врага с партиен билет”. Започнахме да се преследваме, да се дебнем, да се посочваме с пръст и така се взривихме! Унищожихме една силна добре структурирана и идейно обезпечена формация, но има още един дълготраен ефект от тази политика.


- И той е…
- Унищожаването на двуполюсния политически модел, който беше установен към 2000 –та година в България. Ляво –дясно и ДПС –център. На какво станахме свидетели след това? На тотален разпад на политическата системата – първо десницата, а като нямаш силна десница, нямаш и силна левица. И избуя после куцо, кьораво и сакато включително и царя. Все по- ясно се очертава ролята на българските агенти на ДС и руските служби в неговото завръщане. Като капак на всичко и за ужас на истинските монархисти, той се закле в Републиканската Конституция и стана министър-председател.

- Но, ако в СДС е имало здрави корени, здрава основа, дори и да е имало външни атаки, здравото е трябвало да победи , да избуи.
- Не и ако се следва определен сценарий. Разбира се, имаше различни опити. Такъв направи Надежда Михайлова , такъв направи и Костов , но всички те бяха ялови. Костов продължава да дели – първо раздели СДС на две и направи ДСБ, после раздели и ДСБ на две, сега не знам това, което е останало, на колко ще се раздели. А пък Надежда си намери едно топло и хубаво местенце и толкоз. В крайна сметка конформизмът й надделя.

- Сега ДСБ се оглавява от ген. Атанасов. Това означава ли, че той ще възроди десницата?
- Това означава, че ще се управлява по генералски, казано в кръга на шегата. Аз го познавам много добре от далечната 1997 г. Той е амбициозен, енергичен и не глупав човек, но в амплоата му на лидер на партията някак си не ми импонира. Не може да спечели моето доверие , за да гласувам за него. Хубаво е хората да се занимават с това от което разбират.

- Прокрадна се мълвата, че Плевнелиев щял да обединява десницата?
-Искрено се надявам здравият разум да надделее. Това е човекът, който като президент ме е карал да изпитвам срам, наблюдавайки изявите му. Това е човек, който е доказано зависим от определени олигархични кръгове в България и в крайна сметка той е най-малко подходящият за обединение на българската десница, ако въобще се обсъжда такъв вариант.

- А защо Лукарски не можа да възроди СДС?
- Защото стана министър. Не забелязвате ли, че който стане министър в България, става министър и нищо друго . Какво става със сегашните патриоти например? В момента да чувате това, в което ни убеждаваха до скоро, да е приведено в действие? И как се изказват по проблемите които възникнаха в държавата? Например- напрежението, което избуя в Асеновград? Представете си, ако патриотите не бяха в управлението, какво щеше да се случи. Сега –тишина. Това е в България - взимаш кокала и забравяш. После се сещаш, но е късно - минали три-четири години, структурите са се поразпаднали . Всъщност това е проблемът на нашата политика-духовната и материална бедност на българския политик.

- Аз бих казала, че проблемът на българската партийна система е в това, че партийците използват тази система за личното си облагодетелстване
- Напълно съм съгласен, тя е обърната система. В нормалните държави, например САЩ, чиито политически модел взимаме често за пример, първо се доказваш в бизнеса, в кариерата и когато вече си авторитет, се кандидатираш за сенатор или конгресмен. При нас - правиш всичко възможно да влезеш първо в партийната структура и после… да продаваш луканки. Това е тъжното. И не се задават по –хубави времена, защото интелигентните хора, които искат да се занимават с политика, намаляват.
.

- Те са отвратени от политиката и не искат да чуят.
- Да, а някои от тези хора вече не са и в България. Смятам, че е належащо да се въведе ценз - икономически, имотен и образователен за депутатите. А не като станеш местен лидер на ГЕРБ например, да си направиш частна детска градина и да се чуди после Борисов какво да обяснява. Защото един такъв случай омазва цялата партия. Моята баба казваше: един казан хубава манджа и една лъжица катран в него и край, изхвърляш казана. Второ, задължително трябва да се засили авторитета на държавата и нейните институции.


- Каквото и да прави Бойко Борисов като министър-председател не може винаги да знае какво се случва зад гърба му, не може да огрее навсякъде.

- Но може да накара системата да работи.

- Може би за всичко това вина трябва да търсим и в съдебната система, където не може да се получи това възмездие на правдата, което очакваха хората.
- Съгласен съм, но и там вкарахме твърде много политика – у нас съдебната система не е независима щом шефът на Върховния съд оглавява стачки. Покажете ми някъде по света, в нормална държава , шефът на Върховния съд да се занимава с политика. Няма такава държава! Или с разчистване на сметки? Ясно е, че промените в съдебната система целят едно - да свалят този главен прокурор и да сложат друг, който да е удобен на някой друг. Е, това ли е реформата в съдебната система?

 

-А работата на прокуратурата?
- През последната година прокуратурата показа ясно - че работи активно и пълноценно. Всички нарушили закона са на тезгяха. Дали са виновни – съдът ще реши. Повдигнати се обвинения на депутати, кметове, без значение на политическата им принадлежност. И това трябва де се адмирира постоянно, а ние правим обратното . Опитваме да вкараме Главния прокурор в някакви елементарни скандали, в елементарни поръчково сглобени мероприятия. Някой иска да му пречи да работи. Толкова е смешно като гледаме по телевизията как 10 –тина платени клакьори с плакати крещят, че са за промени в съдебната система,разбирайки под промени -смяна на главния прокурор. В цялата тази ситуация някак си забравяме как работи българския съд.


- Какво имате предвид?
- Имам предвид че съдебната система в частта съдопроизводство не работи ефективно – дела се отлагат с години, прехвърлят се от съдия на съдия, пускат се обществено опасни личности. Не е ли странно, че никой от тези, които вдигат плакатите, не говори за това. Ще дам един пример- дядо ми имаше реституционно дело, което се влачи цели 15 години и той не можа да дочака справедливостта от българския съд. Затова аз искам реформа – реформа в българския съд.Крайно време е съдът да гледа делата бързо, качествено, отговорно и справедливо.

- Но това не са проблемите, които се обсъждат в публичното пространство, а се обсъжда дали съдиите могат да работят по програми, които са от чужди фондации.
- Това ги прави автоматично зависими. Българският народ има една вярно поговорка - който плаща, той поръчва музиката. Българските съдии са прилично платени, за да търсят и външно финансиране. И съжалявам, че ГЕРБ и мнозинството отстъпиха от това да забранят получаването на подобни финанси от чужбина. Трябваше да се поучим от унгарския опит. Това, което направи Виктор Орбан , който е десен, убеден натовец, е да забрани влиянието на соросоидните организации в Унгария.

 

- Още един грях имате вие, от старата десница. Вие пуснахте Сорос в България!
- Факт е. По наше време Сорос стъпи в България, взе позиции и започна да дава акъл на СДС какво да прави. Тук имат пръст определени хора, които и до ден днешен се издържат оттам. Има една категория социолози и политолози, които дебело се хранят от фондациите на Сорос и за тези 27 години преход не родиха нито една оригинална идея, нито една оригинална мисъл, не дадоха по–различен прочит, не посочиха по-различен път, не ни посъветваха правилно какво да направим.

- Не се ли стига до обезличаване на държавата
- Да, на практика има такъв момент. Една част от работата на подобни формации цели загуба на идентичност. В такива моменти трябва да си спомним идеите на основателите на ЕС, да бъдем единни в различията си, едно пъстро семейство, в което всеки внася своя цвят в една обща хармония.


- Много тъжен стана този наш разговор. Виждате ли изход?
- Винаги има изход. На първо място не трябва да забравяме историята си-кои сме и къде сме. На второ място трябва да подкрепим Бойко Борисов в желанието му да накара институциите да работят. На трето-активността на нашата държава и нейните представители на международната сцена, където макар и малки , трябва да вземем ясна и твърда позиция по наболелите проблеми. И на четвърто, но не последно място да не забравяме личната отговорност на всеки един от нас към Родината.


- Ами ето, институциите работят. Вицепремиерът Симеонов през последните дни не спира да работи дори и нощем?
- Действията на вицепремиера Симеонов показват как не трябва да се правят нещата. Не усещате ли балканския привкус в случващото се. Задачата на един добър ръководител е да накара подопечените му звена да свършат своята работа в рамките на закона. Когато лично един български вицепремиер се занимава с извземането на озвучителна техника, ние признаваме, че държавата и нейните институции не работят. Искрено се надявам това да не е така.Свидетели сме на това как за съжаление истинския патриотизъм и родолюбие, които трябва да изповядват българските патриотични организации някак си много леко се свежда до нивото на евтин пи ар и битов популизъм. Но като е започнал предлагам на вицепремиера Симеонов да продължи с подобни акции срещу крадците на ток, срещу дедесарската мафия и т.н., пък може да е за добро.


От категорията

Валерия Велева: Когато Радев срещна Путин... И какво си говориха 40 минути на 4 очи

-1448546816.jpg

Сянката на миналото, на отровните думи, на „недалновидното говорене”, на ...

23 май 2018 | 05:20

Валентин Вацев: Започва геополитическа зима в нашата част на света, нашият елит не e готов за това!

Валентин Вацев-1476192431.jpg

Ако тази нощ Израел обстреля някоя сирийска база или случайно улучи Хмеймим, на ...

23 май 2018 | 00:10

"Ди Велт": "България има още един коз"

-1430824545.jpg

Страхът от нарастващото руско влияние може да наклони везните

24 май 2018 | 16:23

Франс прес: Макрон отива в Русия, за да намери допирни точки по деликатни теми с Путин

Президентът на Франция Еманюел Макрон се среща утре с президента на Русия Владимир Путин.-1527148382.jpg

Двамата лидери ще се срещнат утре в Константиновски дворец, лятната резиденция ...

24 май 2018 | 10:44

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


21 авг. 2017 | 14:29Николов е печално известен като главно действащо лице в криминалното разграбване на София и не може да бъде никакъв авторитет за каквото и да било. Мошеник отвсякъде. А симпатията му към биби Комунисто от Банкя можем да свържем единствено с някаква нова далаверка.Порастналата вече градска младеж от 60те, 70те и 80те г.трябва да е ебала баба си или нещо още по лошо за да подкрепя мутрата борисов.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Снежина Кирова


21 авг. 2017 | 19:54Г н Здравков, аз пък да ви питам кой от десните лидери, които мислеха малко по различно от послушковците не беше обруган и очернен. То не ги разкарваха в съда и прокуратурата, то не спряха в поръчковите медии да ги изкарват крадци и какви ли не... Някой нещо да доказа? Не, но беше достатъчно да дойде разцеплението в дясно. И какво, къде ви е десницата сега питам, няма и да я има. Не ми повтаряйте като папагали втръсващи и до болка познати фрази за криминално разграбване и морал. Щото на доста "морал" се нагледахме и птодължаваме да гледаме сега в т. н. дясно, ляво и център


nikoletakirilova


21 авг. 2017 | 19:28И тук май има тролч?!?е


Павел Троянов


21 авг. 2017 | 13:10Жалко, че успешните хора с точна и ясна преценка за случващото се в държавата като Г н Николов се отдръпнаха от политиката. Липсват лидери в българския политически и обществен живот и това никой не може да го отрече. Докато духовно и материално бедни хора влизат в управлението на държавата, нищо добро не ни очаква.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Елисавета Ненчева


21 авг. 2017 | 12:57Бях забравила образа Антоан Николов, но съм приятно изненадана как назовава с истинските лица ситуацията. Преди години си мислихме, че тези хора не се справят добре, но сега като гледам сегашните управляващите как дълбаят дъното, искренно се надявам, че такива хора като Николов могат да се върнат в политиката и да бъдат за пример.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Николай Петров


21 авг. 2017 | 12:44Много точен анализ на г н Николов, един от малкото хора, които наистина разбират от политика. Ако не се беше отказал от политиката, сега СДС щеше да заема едно от първите места на политическата сцена.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


nikoletakirilova


21 авг. 2017 | 19:29А такива като теб нали нямаше да има в пространството?


OFFche Welle


21 авг. 2017 | 15:58Кольо, написал си класически минет. Как се въдите такива бре ?


OFFche Welle


21 авг. 2017 | 11:16Тоя от ибрикчия на драгалевския циганин сега лиже задника на Боко I Тиквата. Какво кариерно "израстване" ?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


kur


21 авг. 2017 | 10:21Велева, сега вземи интервю от усмихнатия крадец Софиянски. Той да ни поучава на морал и грижа за държавата. И твоето падение ще бъде пълно. Няма по надолу Велева. Ти стигна дъното


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


21 авг. 2017 | 10:01Хехе, на крив седесар и ДС му пречи! Истината е, че в СДС се намърдаха тотални некадърници, като Костов, Ф.Димитров, а за Надежда няма какво да говорим най лошият политик преди Меглена... Затова всички кадърни избягаха и се оказа, че сте една шепа тъпанари останали там...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018