Антон Дончев: Стойте изправени! Нашето време се опитва да наведе човека и да му промени стойката

Вазов научи българите да стоят изправени. Той ще продължава да ги учи – как се люби Отечество, как се умира за Отечество!

Антон Дончев: Стойте изправени! Нашето време се опитва да наведе човека и да му промени стойката

34150 | 11 юли 2019 | 14:54

Ние се изправихме, изправихме се по времето, когато на гърба ни стояха товари с камъни. В едно страшно време се изправихме, но се изправихме, а вие днес се навеждате.


Благодарение на Вазов ние притежаваме мерки за нашето родолюбие, за нашата издържливост, за нашата любов към Отечеството. Това е мярката на изправения човек.


Това заяви акад. Антон Дончев в Сопот по време на тържествата в чест на 169 години от рождението на Патриарха на българската литература.


В присъствието на кмета на града Деян Дойнов, на председателя на Общинския съвет Марияна Кацарова, на акад. Констанин Косев, на проф. Боян Биолчев, на издателя Иван Гранитски, на ученици и граждани на града, авторът на "Време разделно" подчерта:

"Казват, че 7-8 милиарда години природата се е мъчила да накара животното, което стъпва на четири крака, да се изправи на два.

Какво е това чудо – наведеш се наляво, наведеш се надясно, колко да се наведеш, как да се изправиш? Докато накрая човекът се е изправил.

Изправил се е Вазов. Неговата мярка, неговото изправено чело, неговата стойка, неговите думи звучат още по-силно и още по-страшно в нашето време, което се опитва да наведе човека и да му промени стойката.

Ние, не само в България, в целия свят, започваме да се стремим към някаква стойка, която аз наричам горилска. Вгледайте в една горила - широките плещи, късите крака, наведена напред, и главата с чело към земята... Чуйте им говора! Горилите се бият по гърдите, за да покажат какви гръдни кошове имат, какви плещи имат нагоре."

И продължи: "Погледнете как световните лидери в момента се бият по гърдите и гърмят: И това можем и това имаме и ракети, и подводници имаме, всичко... И ние всички се навеждаме, навеждаме...

И тогава чуваме думите на Вазов: Стойте изправени, толкова години човечеството се мъчеше да се изправи!

Ние се изправихм, изправихме се по времето, когато на гърба ни стояха товари с камъни. В едно страшно време се изправихме, но се изправихме, а вие днес се навеждате.
Вазов научи българите да стоят изправени. Той ще продължава да ги учи – как се люби Отечество, как се умира за Отечество. Как се прославят тия който са умрели за Отечеството!

Бог да благослови Иван Вазов!

Да благослови генералите – Владимир и Георги Вазови, да благослови Кирил и Борис Вазови, и великата баба Съба!"


От категорията

Крис Захариев е носител на Наградата за Полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020
(Галерия)

Наградата за Полет в изкуството  „Стоян Камбарев” 2020-1593976497.jpg

Кметът Йорданка Фандъкова връчи на младия режисьор култовата статуетка, а Ваня ...

5 юли 2020 | 22:02

Слава Иванова връчи наградата „Анастас Стайков“ на пловдивски ученици
(Видео)

Изпълнителният директор на НДФ "13 века България" Слава Иванова и директорът на НХГ "Цанко Лавренов" Светлозар Чавдаров.
Снимки Адриан Крумов-1593714671.jpg

НДФ „13 века България“ за 30-и път отличи зрелостници от Националната ...

2 юли 2020 | 21:28

Той си отиде на 91 години

Почина италианският композитор Енио Мориконе
(Видео)

Снимка БГНЕС-1594021207.jpg

Композиторът е носител на 2 награди "Оскар", 3 - „Златен глобус“ и 6 ...

6 юли 2020 | 09:55

Мария Илиева, Иво Димчев, Виктория и Пламен Бонев ще озарят наградите на Фондация „Стоян Камбарев“
(Видео)

Деси Тенекеджиева и Мария Илиева с наградата за полет в изкуството-1593546184.jpg

Културният и бизнес елит отново в подкрепа на младите родни таланти

30 юни 2020 | 22:36