Темата не може да бъда заметена под килима

Антон Гицов: Офшорките като инструмент за укриване на дънъци

1838 | 15 апр. 2019 | 14:11

Началото на прехода в България от социализъм към капитализъм по същество се превърна в разграбване на изградената с десетилетия държавна собственост


Антон Гицов

 

Преди няколко дни в интервю пред „Епицентър” проф. Николай Радулов, бивш Главен секретар на МВР заяви че, българските собственици на офшорни сметки укриват доходи в размер на стотици милиони. Той предупреди, че това не може да продължава така, защото „парите в тези офшорни сметки са на всички нас”.

 

Темата за офшорките не може да бъда заметена под килима, тя наистина започва да общественото мнение и рано или късно ще възбуди масово недоволство. А примери изникват непрекъснато.

 

 

Такъв посочи проф. Радулов,  като спомена прословутата фирма на бедни кипърски гражданин Георгиус Георгиу, която впоследствие пет пъти си смени собственика. Това е фирмата, която уж притежаваше „Юлен”, а на края, за да се разсее съмнението, че известен български бизнесмен, е реалният собственик - като самият премиер Борисов подсказа кой може да е той - на българската общественост като последен притежател и реален собственик на ЮЛЕН беше представен световно известният скиор Жирардели, който преди това никога не се беше появявал в България в качеството си на такъв.

 

Началото на прехода в България от социализъм към капитализъм по същество се превърна в разграбване на изградената с десетилетия държавна собственост от криминални групировки, лица, свързани със съответната част от политическата класа, която е на власт в момента, от корумпирани държавни служители и от ръководители на стопански обекти. Мнозина от тях забогатяха неимоверно от приватизацията.

 

Идеалният инструмент за постигането на тези цели се оказаха офшорките. В доклад от 2012 г. ДАНС отбеляза, че у нас офшорни компании се използват активно за изпиране на пари, придобити от незаконосъобразна дейност, свързана с контрабанда, имотни укриване на данъци и извършване на многократни преводи между свързани компании с цел да бъде затруднено установяването на нелегалния произход на капиталите. В доклада на ДАНС бяха описани подробно схемите използвани от офшорни компании и се констатираше, че при всички случаи ограбвана и губеща е държавата.

Първопроходец в използването на офшорки беше "Мултигруп".

 

Българското дружество "Мултигруп - България" беше всъщност собственост на "Мултигруп - Цуг", Швейцария. Най-мощната днес групировка - варненската ТИМ, е собственик на "Химимпорт инвест АД", чийто пък мажоритарен акционер е "Химинвест институт", дружество, регистрирано във Вадуц, Лихтенщайн.

Примерите за масовото използване на офшорки с неясен произход на капитал са много. Офшорни компании приватизираха ЦУМ, "Хеброс Банк", БТК, "Плама", "Химко", в приватизацията на "Балкан" в израелския консорциум на Зееви също имаше офшорна фирма.

 

През 1998 г. в ТЕЦ "Марица-изток" 1 се намести чрез търг, измествайки по-силни кандидати, регистрираната на о. Мавриций офшорка "3S", чийто собственик (българин според някои медии) продаде мажоритарния си дял в офшорката срещу огромна печалба на  американската AES, която пък приватизира и ТЕЦ "Марица-изток" 3.

 

Офшорки участваха в приватизацията на български банки, на водещи футболни клубове като ЦСКА, Левски и Славия, в приватизацията на столичните кина, те притежават застрахователни компании, активни са в хазарта и в почти всички сектори на икономиката. Офшорките са буквално навсякъде и през тях изтича необложен с данък капитал в сметките на анонимни собственици, без съмнение мнозинството от тях български граждани. По неофициална информация на данъчните служби българите крият около 6 млрд. евро в офшорни зони.

 

През юни 2014г. с гласовете на БСП, ДПС и Атака беше приет законопроект на ДПС , който забраняваше участие на офшорките в инвестиционна дейност във фиксирани области на икономиката, но в бъдеще време, и както поясни един от съставителите му Йордан Цонев, законът "няма да е със задна дата", т.е. той не засегна вече установилите се в страната ни офшорни компании.

 

Тогава това предизвика реакция от страна на депутата от ГЕРБ Емил Радев който коментира, че е законопроектът е опит да се „заметат следите” и запита „какво става с тези офшорни фирми през 20-те години на преход?

 

Реформаторския блок излезе с декларация, че, законът, с многобройните си вратички, ще продължи да позволява „законно и безнаказано да се инвестират в българската икономика парите на финансовите престъпници изнесени в офшорни зони”.

 

През юни 2016г. беше приет нов закон, ограничаващ офшорките да притежават само до 10% от определени ключови отрасли на икономиката, но и той беше подложен на критика. Десет процентното ограничение, посочиха критиците, всъщност лесно може да преодоляно като акциите или дяловете да се разпръснат между десетина фирми на един и същи собственик, всяка с по 10%.

 

Но при нашите български условия, дори и да се разкрие истинският собственик на офшорки, какво от това? През април 2016 г. българската журналистка от "24 часа" Алексения Димитрова, единственият български журналист, с достъп до "До досиетата от Панама", изнесе данни за това, че в частност, Николай и Евгения Баневи имат офшорки в различни офшорни зони, Евгения Банева заяви, че не познава бизнесмен, който да нямал 10-15 офшорки. Димитрова изнесе данни и за други собственици на офшорки. Никоя българска институция обаче не се заинтересува, какви договори и с кого тези офшорки са сключвали в България, какви парични потоци да изтичали зад граница към собствениците на офшорките и обратно, имало ли е укриване на данъци.

 

Защитниците на офшорките у нас твърдят (правилно), че офшорките са легален инструмент за управление на финанси и инвестиционна дейност, прилагат се в цял свят, и дават за пример американската компания „Кока Кола”, и други световно известни компании регистрирани в офшорни зони, но пропуснат да отбележат, че те са регистрирани там като реални собственици.

 

Докато офшорките, опериращи в България, се представят от фигуранти като Георгиус Георгиу, но зад тях стоят като скрити реални български собственици. Те са именно и притежателите на милионни офшорни сметки.

Проф. Радулов говори за това, че рано или късно, собствениците на тези милиони ще бъдат разкрити, и тогава ще настъпи хаос, затова според него, това трябва да стане постепенно.

 

Печалната истина е, че това едва ли ще стане. За това е необходимо да се приеме закон, съгласно който, всички офшорни компании опериращи или желаещи да оперират в България да разкрият реалните си собственици , а българските собственици и офшорните си сметки.

 

Така постъпи преди години Великобритания, която задължи офшорните островни убежища Ман, Гърнзи и Джърси да предоставят на нейните данъчни власти информация за офшорните сметки на британските граждани. След което настъпиха разследвания и заплащане от страна на скритите дотогава собственици на тези сметки на значителни по размер данъци към държавната хазна.

 

Но в България олигархията и свързаната с нея част от политическата класа едва ли ще допуснат приемането на такъв закон и офшорният октопод вероятно ще продължи да задушава за още дълго време българската икономика.


От категорията

Живодар Терзиев: В последните две години сме се превърнали в държава на бидоните, на тубите

Живодар Терзиев-1563442540.png

Истинската девизна стока на контрабандния пазар е дизеловото гориво. Много ...

18 юли 2019 | 12:31

Тихомир Безлов: Източените данни от НАП могат да "родят" повече скандали от Апартаментгейт

-1559135329.png

В изтеклата информация има сметки на български граждани в чужбина до 2018 г., ...

18 юли 2019 | 12:47

Експерти: Светът е изправен пред кибервойна и виртуални схватки

-1476540717.jpg

Сигурно е, че държавите провеждат хакерски атаки срещу правителства и ...

20 юли 2019 | 13:06

Мирела Костадинова: Писателят Константин Константинов се увлича по последователка на Айседора Дънкан

Константин Константинов-1563539527.png

Съдбата разделя трагично двамата. Балерината загива на 10 септември 1944 г. при ...

19 юли 2019 | 15:29

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.