Вече е ясно, че стратегически инвеститор няма да бъде избран

Антон Гицов: Тъмни облаци над българската енергетика

8119 | 21 ян. 2021 | 18:27

Крайният срок за избор на инвеститор бе 22 май 2020 година. Срокът изтече, инвеститор не беше избран, като за причина беше посочено, че пандемията е попречила на воденето на преговори.


Антон Гицов


Странни неща се случват в областта на българската ядрена енергетика. Че е необходимо тя да се развива няма съмнение: един ден ще трябва да спрем да произвеждаме с ток в ТЕЦ-ве, които изгарят въглища и замърсяват атмосферата. А те произвеждат близо 50% от електроенергията в България и затова ще трябва да разчитаме на язрени централи.


Ако разполагаме с такива.
В настоящият момент имаме пети и шести блок в АЕЦ „Козлодуй”, пусната в експлоатация през далечната 1974 г., които произвеждат около 30% от електроенергията в България. Колкото и да им се удължава живота, след около 20 години те и въглищните ТЕЦ-ове ще бъдат затворени и ще се получи недостиг от 80% от произвеждана електроенергия.

Очевидният изход беше да се построи АЕЦ "Белене". Това призна премиера Борисов още в първите години, когато ГЕРБ дойде на власт. На 24 февруари 2011г. по време на дебата по Стратегията за национална сигурност той каза: „Ако не започнем да строим „Белене” и се спрат двата реактора - пети и шести на „Козлодуй”, с цената на скъпия ток от двете „Марици” и с цените на соларните и ветропарковете, след 15 години икономиката на България ще банкрутира". На 19 март 2011г. пред бТВ той зае твърда позиция:" Ще строим АЕЦ" Белене", как няма да не го строим”. На въпрос съгласен ли е цената на централата да е 6.3 млрд. евро, както настояват от "Росатом", Борисов отговори: "А като не даваш пари, какво те интересува каква е цената? И имаш 51%?". На въпрос, че ако руснаците финансират проекта тогава страната ще изпадне в зависимост, той отговори: "Каква зависимост, когато имаш евтин ток и икономиката ти работи?". Той даде за пример пети и шести блок в АЕЦ „Козлодуй”, които са руски: „ Имат ли влияние? Нямат. Харчим си тока, най-евтин в Европа и ние е хубаво и продаваме, и печелим пари”. На 19 март 2011г. на провокативен въпрос, дали пък да не платим на руската страна единият готови вече реактор и да се монтира на АЕЦ „Козлодуй” той реагира остро : „Това да не е едно бидонче – да го вземеш и да го занесеш на площадката на АЕЦ-„Козлодуй”. Знаете ли колко години работа има, за да се преправи тази площадка и да се насади нов реактор там?".

България от няколко години държи на склад двата поръчани реактори за АЕЦ "Белене", разполага и със сертифицирана площадка и до преди някалко дни обшествеността беше осведомявана, че АЕЦ "Белене" все пак ще бъде построена, "на пазарен" принцип, и че има инвеститорски интерес. През март 2019г. официално стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“. През август 2019г. министър Теменугжка Петкова съобщи, че са цли седем компании са заявили интерес да участват като стратегически инвеститор в проекта – руската държавна корпорация "Росатом", Китайската национална ядрена корпорация, Корейската хидро-атомна корпорация, регистрирана в Германия компания Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство, консорциуми "АЕЦ Белене" и "Атомна електроцентрала Белене 2019", регистрирана в България компания "ИПК и УП" ЕООД. Френската компания "Фраматом" и "Дженерал електрик" също порявили интерес за участие при структурирането на финансирането на проекта, за осигуряване на различни, системи, пакети и оборудване. Нарисувана беше истинска розова картина.
Крайният срок за избор на инвеститор бе 22 май 2020 година. Срокът изтече, инвеститор не беше избран, като за причина беше посочено, че пандемията е попречила на воденето на преговори. На 26 юни, на въпрос, кога ще бъде избран стратегически инвеститор Теменужка Петкова отговори, че и е трудно да се ангажира с краен срок.

Вече е ясно, че стратегически инвеститор няма да бъде избран. За сведущите причината е ясна: условията, които постави българската страна- да има блокираща квота в проекта и централата да бъде построена без държавна гаранция- са неприемливи, за който и да е стратегически инвеститор; ядрена централа без държавни гаранции в света няма построена.

Сега Министерският съвет е взел решение да сложи кръст на АЕЦ "Белене", за втори път след като през 20102г. премиера Борисов спря проекта, и на територията на ядрената централа в Козлодуй да се изгради нов, 7-и блок, с наличното оборудване от проекта за АЕЦ “Белене”. Експертна група към Министерството на енергетиката е обсъдила два варианти за нов блок в Козлодуй - “едната технология е американската за реактори "AP 1000", другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ "Белене".
Това предложение е изключително странно, и поражда редица въпроси. Защо трябва да бъдат местени готовите руски реактори в Козлодуй, една изключително ненужна и оскъпяваща операция, за които реактори има готова изградена площадка в Белене? Самият Борисов някога правилно иронизира тази идея, като каза, че "това не е е едно бидонче – да го вземеш и да го занесеш на площадката на АЕЦ-„Козлодуй”?
Буди недоумение и пореднинят опит да бъде наложено изграждане на ядрен реактор "AP 1000" от Уестингхаус. Още през октомври 2010г. американският посланик Джеймс Уорлик заяви, че според него може би е по-изгодно за България да построи нови 7-ми и 8-ми реактори на „Козлодуй“, отколкото да строи „Белене“, а през април 2011г. вицепрезидентът на "Уестингхас" Хосе Гутиерес посети България с предложение построяване в България на техният реактор "АР 1000". Във външнополитически план, от най- високо държавно ниво от страна на САЩ , върху страната ни беше упражнен натиск за целите на "диверсификация" да не се строи АЕЦ "Белене" и да бъде прието предложението на американската компания., Това обаче не стана, въпреки отзивчивостта на българските управляващи, защото се оказа, че американците не предлагат финансиране, макар че тогава ни уверяваха , че финансирането уж щяло да бъде бъде осигурено от американската „Ексим банк” и Японската банка за международно сътрудничество.. Отделно стана ясно, че тази компания към момента не е построила никъде в света ядрена централа с реактор АР 1000 и има сериозни проблеми със строежа на такива в САЩ.
През март 2017г. собственикът на "Уестингхаус" , японската "Тошиба" обяви, че американската компания е поискала обявяване на фалит поради загуби от 9 млрд. дол. натрупани от преразходи при строежите на нейни централи в САЩ. През януари 2018г. "Тошиба" продаде "Уестингхаус" на американската "Brookfield Business Partners" за 4.6 млрд. дол. и през април 2018г. банкрутирала компания наново обяви, че е готова да стои ядрени централи. Търсят се естествено клиенти и очевидно България отново е нацелена като потенциален такъв.
Въпросите, които възникват от предложението на правителството евентуално "Уестигхаус" да строи ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" са няколко.
Ако изобщо идеята е в Козлодуй да бъдат построени 7 и 8 блок не с руските реактори, защо за това няма да бъде обявен конкурс, а направо предварително е избрана "Уеснигхаус"?
Защо България се обвързва с вече веднъж банкрутирала американска компания, която има несполучлив опит в строежа на своя тип реактор даже в своята страна?
"Уестингхаус" не е стратегически инвеститор и ще поиска държавни гаранции, в това няма съмнение. Българската държава ли ще финансира изцяло проекта и ще предостави ли на американската компания такива гаранции?
Отговори на всички тези въпроси засега няма. Но странното решение на Министерският съвет поражда съмнение, че е продиктувано от политически съображения. Идват парламентарни избори, и преди провеждането им ще стане ясно, че изборът на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" е претърпяло провал, а до момента изразходваните средства за този проект за около 3 млрд. лева. Това е огромен загубен капитал, и опозицията ще хвърли вината за това на българския премиер и на правителството на ГЕРБ. Ще бъде заявено, че правителството търпи провал в изграждането на нови ядрени мощности.
Новото решение на Министерския съвет премахва този проблем. Ще бъде заявено, че провал в изграждането на нови ядрени мощности няма, такива ще бъда изградени, че за целта е взето съответно решение и ще се пристъпи към обсъждане и планиране на неговото осъществяване, което съответно ще отнеме време- някъде месеци след провеждането на парламентарните избори. Което си е тупане на топката.
Картината не е добра. Това решение не изчиства, а сгъстява облаците над бъдещето на българската ядрена енергетика. И поставя и един друг въпрос: кое е по- важно по отношение на приоритетите на България - финансирането от милиарди лева за американски изтребители F-35 или използуването на тези средства да довършване на проекта АЕЦ "Белене"?


ОЗК

От категорията

Министерство на туризма изплати повече от 5,6 млн. лв. на туроператори и турагенти

Марияна Николова-1607427364.jpg

Кандидатстването по мярката продължава, като подаването на заявленията за ...

2 март 2021 | 14:38

Срив на международния въздушен трафик с 85,6% през януари

-1614698951.jpg

През февруари Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) предупреди ...

2 март 2021 | 17:28

За първи път Русия изпревари САЩ при доставките на втечнен природен газ за Европа

-1614682178.jpg

Подчертава се, че според прогнозите до 2040 г. търсенето на ВПГ в Европа ще ...

2 март 2021 | 12:43

Инж. Желев: С надграждане на клиентската и екологичната политика печелим доверието на абонатите си

-1427713691.jpg

Парното е безопасен, чист, финансово изгоден начин за отопление, категоричен е ...

1 март 2021 | 13:26