Това е навременна мярка от страна на държавата в областта на този вид хазарт

Антон Гицов: Законопроектът за хазарта на Валери Симеонов и депутати от НФСБ не е национализация

4853 | 20 ян. 2020 | 12:33

Националните лотарии са държавен монопол в страни като Франция, Белгия, Германия, Швеция, Израел, Нова Зеландия и други


Антон Гицов

Във връзка с внесения от Валери Симеонов и група народни представители от НФСБ проект на закон за изменение на Закона за хазарта, в който в частност се предлага с лотария да се занимава само Българският спортен тотализатор, като 50% от приходите да бъдат насочени за обществено полезни цели, от името на „Евробет“ и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ) беше разпространена декларация, в която се изразява мнение че "Национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент, който ще доведе до необратими последствия за държавата, законодателната и изпълнителната власт", и че този законопроект представява "фундаментално нарушаване на установения от Конституцията на Република България правов ред".

 

Реакцията на хазартния бизнес в лицето на „Евробет“ и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ) е очаквана и разбираема, защото пряко засяга интересите на организаторите на хазартни игри. В декларацията обаче се прокрадва тезата, че държавата не просто отнема правото им да организират такива игри, а ги "национализира", което е умишлена спекулация с тази дума, защото национализация представлява коренно различно нещо.

 

Принципната позиция на частните организатори на хазартедин вид е, че държавата не може да се намесва в този вид частен бизнес.

За това е интересно да се види, как стои този въпрос в други страни по света.

Частните лотарии във Великобритания и САЩ са забранени, във Великобритания има държавна Национална лотария, само по нейна линия се продават т.н. Scratchcards- картончета, които се търкат и разкриват номерца, в лотариите са САЩ, където ги има са щатски такива, т.е. обществени.

 

Националните лотарии са държавен монопол в страни като Франция, Белгия, Германия, Швеция, Израел, Нова Зеландия и други.

Законопроектът на Валери Симеонов не се разпростира върху дейноста на някои други хазартни игри, които не по- малко създават хазартна зависимост.

 

"Хазартът заяви Симеонов през 2018 г.- е паталогично разстройство, той е болест. Това е пандемия, болест, от която боледуват не само младите, но и възрастните хора. Хазартът представлява "данък бедност", към него посягат само най-бедните хора". Този факт се осъзнава в много страни, в които държавата се намесва решително не само по отношение на лотариите, но и спрямо един от най-разпространените видове хазарт- казината.

 

В някои страни като Израел, Бразилия, Русия, Норвегия и Турция те са направо забранени. В Европа казината са държавни в Холандия, Швеция, Финландия и Молдова, а в други броят им е силно ограничен (само три в Сърбия и две във Финландия например). В Канада има частни, но и над десет държавни казина, от които държавата печели. В редица страни има строг контрол върху онлайн казината. В някои не се допускат чужди оператори, или както е в Швеция, онлайн казината са също държавни.

 

Във Великобритания се обмисля забрана онлайн компаниите да приемат залагания срещу кредитни карти, практика, която позволява играчите да губят значително повече суми, които могат да си позволят. На особен прицел е един от най-големите играчи в хазартния бизнес Bet365, която е обвинявана за практиката да отпуска кредити на играчи и която е регистрирана и извършва дейност в България.

Какво е положението с казината у нас?

 

В сайта на Държавната комисия по хазарта казината в страната не са описани нито по бройка, нито по име, съдържа се само информация за компаниите, които имат лиценз да предлагат хазартни игри. Но има един сайт за най-добрите казина в София, от който се вижда, че само в столицата има 25 казина.

 

Хазартът в България е изключително доходен бизнес: не произвежда материални блага, за които е необходим пазар, складове и транспорт, това е бизнес без никакъв риск, инвестициите са еднократни.

 

В България при годишен оборот от 3.5 млрд лв. годишно цигарената индустрия е платила през 2017 г. почти 3 млрд. лева като акцизи и ДДС, докато при годишен оборот от близо 3 млрд. лв., хазартната индустрия е платила през 2016г. само 177 млн. лв. Законът за хазарта представлява опит за държавно регулиране на този бизнес, забранява се например да има казина в близост до училища, но не се забранява те да оперират в жилищни сгради, което обезсмисля тази забрана.

 

В САЩ например няма казина в големите градове, философията е, че в тях живеят много бедни, които ще бъдат изложени на риск, както и че малолетните не бива да имат достъп до зали, предлагащи хазартни игри.

 

Законопроектът на Валери Симеонов и депутати от НФСБ не е национализация, а навременна мярка от страна на държавата в областта на този вид хазарт и следва да бъде одобрен от българския парламент. Той би бил обогатен и ако предвиди забрана за реклама на хазартните игри в телевизионни предавания, в който спечелили от лотария, разказват колко са доволни и щастливи от печалбата, внушавайки на зрителите, че и те могат подобно на тях да спечелят. И както във Великобритания и други страни да се помисли за забрана на носенето на имената и логото на хазартни компании на фланелките на футболните отбори и на такива от други спортове.


От категорията

Валерия Велева: ГЕРБ, вразумете се! Спрете гаврата с Конституцията!

-1448546816.jpg

Да приемем за нормално, че ГЕРБ настоват да си изкарат мандата, защото до ...

1 окт. 2020 | 15:59

Франсис Фанън: За САЩ "Турски поток" през България е инструмент на Русия за изнудване

Франсис Фанън-1601559675.jpg

"За нас най-добрият сигнал за отвореност е да привлечете американски ...

1 окт. 2020 | 16:38

Георги Димов: Петрол и газ са в основата на конфликта в Нагорни Карабах – доставките са през Кавказ

-1489388560.png

Турция е самотна и изолирана. Все още в района тежката си дума не е казала ...

1 окт. 2020 | 15:16

БСП преживя доста раздели. Но който напусна „къщата“, загуби!

Не само ГЕРБ, БСП също преживя доста раздели. Но който напусна „къщата“, загуби -1601468871.jpg

БКП единствена от ръководните партии - държави от бившия соцалистически блок не ...

30 септ. 2020 | 18:29