Антонио Таяни

Посещението на Путин в България не е против европейските правила

Антонио Таяни: България трябва да върши повече за Европейския съюз (видео)

4235 | 26 ноем. 2017 | 18:04

Според председателя на Европейския парламент у нас има проблем с корупцията, но преди 15 години било по-лошо


Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пристигна в София и само за няколко часа се видя с отговорните фактори в държавата. След официалните срещи дойде и най-интересната част, в която Таяни и девет ръководители на парламентарните групи в момента се изправиха пред 700 студенти от Софийския университет. Точно на тази среща Таяни усети, че у нас има прекалено много будни и мислещи млади хора, за разлика от посещението му в пленарната зала на парламента, където превода не сработи и той трябваше да прекъсне речта си.

 

- Снощи баба ми ме попита защо българското председателство е толкова важно. И аз й казах „Ще попитам господин Таяни”. Какво ще й отговорите – на нея и на много други хора? Защото на моменти хората тук свързват председателството главно с ремонта на НДК.

 

-Основното значение е свързано със стабилността на Европейския съюз. Намираме се в много напрегнат период и не е лесно, особено след изборите в Германия, след изборите във Франция, дори в Италия през следващите месеци. По време на вашето председателство, ситуацията може да се промени в най-важните страни. Ето защо вашето председателство е от ключово значение за стабилността, доброто сътрудничество в момента.

 

Европейският съюз трябва да се промени. И има много проблеми. Чака ни много работа срещу нелегалната миграция, тероризма, безработицата сред младите. Също бих споменал и Западните Балкани, като един от приоритетите за нас. И не само заради миграцията и тероризма, трябва да работим много с тези страни.

 

Преди две седмици посетих Черна Гора, през януари ще посетя Сърбия, Косово и Босна и Херцеговина, защото там се сблъскват много интереси. Да, те са европейци, но там има руски, турски, дори саудитски интереси. За нас е важно ние да бъдем лидери в сътрудничеството с тези държави.

 

- До този момент преговорите за коалиция в Германия се провалят. Ако не се сформира ново правителство до края на годината, как това ще повлияе на българското председателство?

 

-И това е свързано главно със стабилността на съюза и се отнася за всяко председателство. След изборите в Германия, имаме различни групи, между които споразумението се оказва трудна задача, Но аз съм оптимист, защото се нуждаем и от построяването на една нова Европа, в която да има по-голяма ангажираност от останалите страни-членки.

 

Например, по-голяма ангажираност от страна на Италия или Испания. Защото когато най-голямата тежест се носи от Германия и Франция, това не е добре за Европа. Също бих казал, че по време на българското председателство, мисля че трябва да видим по-голяма роля на южните страни, както и от държавите на изток като България и Вишеградската група

 

-Ако се огледате в тази стая, ще Ви кажа, че някои от българските книги тук са по-стари от много държави в света днес. Но мислите ли, че днешните български политици са готови да носят такава отговорност като цяло председателство?

 

-Знаете ли, интересувам се от България от много години. Знам много неща за вашата страна. За първи тук дойдох тук през 1998 г. и през годините съм идвал в различно качество – като евродепутат, комисар, вицепрезидент, президент на Европейския парламент.

 

Срещал съм много добри политици. Бих посочил Мария Габриел, която се справя много добре. Също вашият премиер работи много добре. Срещнах се и с лидерите на различни групи, с които е лесно да си сътрудничим. Също и българските евродепутати – млади хора, които работят много съвестно. Вижте, мисля че сте готови за председателството, България се развива и разбира се имате своите проблеми. Например корупцията, но ситуацията е по-добра от преди 15 години.

 

- Ще използвам фактa, че сте италианец, за да ви попитам – защо личности като Фалконе и Борселино са такава рядкост в днешно време, особено в страни като България? При такава необходимост от смели прокурори и съдии…

 

-Те и двамата посветиха живота си на борбата с мафията в Италия. Днес ситуацията е много по-добра. Но искам да погледнете към Малта... Това е невероятно – убит журналист при бомбен атентат. Трябва да погледнем към Малта. Тази страна преминава през много труден период и Европейския парламент е много ангажиран с този въпрос. Трябва да видим какво става там. Ние кръстихме зала на името на Дафне Галиция. Имаме нужда от пълно разследване на нейното убийство, дори се нуждаем от европейско разследване.

 

Вижте, ние се нуждаем от истинска демокрация – разделение на властите между правителството, парламента и съда. Инвазията и намесата не са добри. Трябва да уважаваме правилата.

 

- Има покана към президента на Руската федерация да посети България по случай трети март. Бихте ли се срещнали с господин Путин в България, по средата на българското председателство?

 

-Това е национално решение и не е свързано с качеството на председателстваща страна на Европейския съвет. Това са нормални отношения между България и други държави и не е против европейските правила.

 

Светослав Иванов, БТВ



Антонио Таяни: България трябва да върши повече за Европейския съюз

Според председателя на Европейския парламент у нас има проблем с корупцията, но преди 15 години било по-лошо

От категорията

Първан Симеонов: Президентът Радев започна опасна игра. Борисов с право се притеснява

Първан Симеонов: Президентът Радев започна опасна игра. Борисов с право се притеснява-1519051089.jpg

Ако трайно свикнем с този институционален сблъсък, политическата атмосфера в ...

19 февр. 2018 | 16:29

Мартин Карбовски: Битката с Истанбулската конвенция не е свършила. НПО-та тепърва ще дават отпор

Мартин Карбовски: Битката с Истанбулската конвенция не е свършила. НПО-та тепърва ще дават отпор-1519055989.jpg

Зад Истанбулската конвенция и привидната борба с насилието срещу жени има много ...

19 февр. 2018 | 17:58

Иван Кръстев: ЕС е изправен пред потенциална криза на Балканите и трябва да действа без отлагане

Иван Кръстев-1466780086.jpg

Брюксел още не е готов за живот в свят, където геополитиката се завръща, в ...

21 февр. 2018 | 15:13

Ска Келер: Много българи ми се извиниха лично заради Валери Симеонов

Ска Келер-1518252309.jpg

Това, че само часове след декларацията на НФСБ българското правителство ...

21 февр. 2018 | 14:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018