Залогът на президентския вот е дали гражданите ще дадат втори мандат на Радев, подчертава той

Антоний Гълъбов: Силата на президента е в създаването на диалог, но напоследък не виждаме това

2185 | 13 окт. 2021 | 12:44

Представата, че властови елити се сговарят за управление корумпира отношението към изборите и демокрацията, изтъква политологът


"Българските граждани трябва да не губят от внимание това, че парламентарните избори са по-важните. Като че ли в момента имаме известна асиметрия, вниманието е насочено много повече към президентската кампания, а строго погледнато, онова, от което зависи развитието на страната, е формирането на следващото Народно събрание. Но очевидно е, че имаме различна ситуация по отношение на президентските избори, имаме повече на брой кандидати, които са разпознаваеми, които имат достатъчно време, за да могат да представят своята гледна точка".

Това заяви политологът доц. Антоний Гълъбов пред "Фокус".

"Аз смятам, че подобна асиметрия не отговаря на българския обществен интерес. Залогът на президентските избори е само в това, дали българските граждани ще дадат втори мандат на Румен Радев. Друг залог от гледна точка на развитието на България, съществен, като че ли няма. Обратно – за парламентарните избори залогът е изключително голям, защото натрупването на нерешени проблеми в един много динамичен обществен дневен ред е много сериозно предизвикателство. Румен Радев видимо се чувства застрашен. Точно затова и втвърди тона си, стана по-агресивен, защото от една страна има срещу себе си сериозни кандидатури, от друга - натрупването на проблеми, свързани с управлението на служебното правителство, неизбежно се отразява и върху неговата кампания. Президентът по конституция е фигура, която е насочена към постигането на диалог и съгласие. Силата на президента се изразява в способността му да създава пространство за диалог между останалите власти. Точно това не виждаме и през целия мандат на Румен Радев, но особено през последната година и половина", коментира Гълъбов.

"Има поне две кандидатури, които са с шанс да достигнат до балотаж. Това са, разбира се, проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов. Едновременно с това имаме една серия от партийни кандидати, които имат със сигурност роля по отношение на мобилизиране на собствените си избиратели. Имаме председатели на политически партии, които излизат в президентските избори – имам предвид Волен Сидеров, Мустафа Карадайъ, Костадин Костадинов, както и партийни кандидатури, като Валери Симеонов, Михо Михов и т.н. Така че имаме една цяла плеяда от чисто партийни кандидати и няколко независими фигури. Разбира се, не трябва да пропускаме още една публична фигура, каквато е Горан Благоев като кандидат за президент на „Национално обединение на десницата“ и „Републиканци за България“. ГЕРБ-СДС бяха поставени в изолация в Народното събрание, но остават най-голямата политическа формация в България. Така че връщането или излизането от играта имат по-различно значение", каза още политологът.

"Както колегите ми, така и аз съм много предпазлив към междинните резултати от сондажите на обществените нагласи. Така че в момента е трудно да се каже до каква степен българските граждани ясно са определили предпочитанията си. Рискът, който виждам от позицията на днешния ден, за съжаление е в това, че предварителните намерения на политическите партии основно не вървят по посока на формиране на управляващо мнозинство. Имам предвид, че не вървят по посока на създаване на ясна, конкретна управленска програма, върху която да може да стъпни едно евентуално правителство. Ние се намираме в множествена криза и политическите партии би трябвало да търсят съгласие около един конкретен дневен ред, абсолютно непосредствен, с много ясен хоризонт и с много ясни измерения за резултати. А разговорът продължава да бъде твърде абстрактен и това не е добра основа за постигането на съгласие. Въпросът дори не е в това, дали ще се състави какво да е мнозинство, а да се състави мнозинство, което да може да зададе много ясен хоризонт за управленски действия. В момента имаме дефицит именно на управленска решителност и неяснота. Българските граждани много ясно виждат проблемите, пред които сме изправени, но политиците не успяват да ги артикулират ясно", коментира Антоний Гълъбов.

"Моите опасения от самото начало са, че няма да имаме висока избирателна активност, дори се опасявам от по-ниска от тази, която регистрирахме на 11 юли, когато беше най-ниската, откакто изобщо правим избори. Това би било риск от една страна, тъй като вотът е сложен – става дума все пак за два различни избора, които трябва да се реализират на една и съща машина с една и съща карта, но те ще отнемат и повече време. Биха могли да откажат още избиратели да участват в изборите. Така че не виждам прилив на ентусиазъм сред българските граждани и опитите да се обяснява, че мажоритарният вот ще вдигне избирателната активност, ми се струват недоказани, поне засега. Струва ми се, че продължаваме да гласуваме за личности. По принцип в българската политика всичко е много лично. Това не е добре, тъй като това създава известно завихряне около определени фигури, което за съжаление не отговаря на дългосрочните обществени интереси. Но, струва ми се, важно наистина политическите партии да направят усилие и да се опитат да представят своите конкретни непосредствени управленски предложения и да започнат да търсят някакво съгласие около тях. Аз се надявам, че българските граждани, виждайки конкретни предложения, а не общо говорене на тема „Съдебна реформа“, например, биха били много по-готови да изберат, да направят избор. За съжаление, картината започва да прилича на кораба, който се оказа потопено имущество. Много важно е да се артикулират ясно тези кризи, защото ако част от тях идват извън България, други имат корена си точно в нас и в начина на управление. Важно е според мен, наистина се намираме в сложна ситуация – важно е българските граждани да не губят разбирането си, че те определят кой и как ще ги управлява, а не някой друг. Тази представа, че някакви властови елити се сговарят кой ще управлява, корумпират самото отношение към изборите и към демокрацията", казва в заключение политологът.


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36