Ако той изтегли представителите си от диалог с другите институции, това ще доведе до самоизолация на президента, смята политологът

Антоний Гълъбов: Ако Радев иска да участва в политическия живот, по-добре да подаде оставка!

4227 | 5 февр. 2020 | 10:41

Възможно е президентът да се опита да радикализира още повече ситуацията, като организира улични протести, но няма такава законова възможност, коментира той


Президентът действа в политически аспект, но засега няма основание да очакваме следващи негови стъпки. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов във връзка със снетото доверие от правителството от страна на държавния глава. Според Гълъбов е важно докъде е готов да стигне президентът.

„Важно е дали президентът Радев ще направи следваща стъпка и ще оттегли представителите на президентската администрация от диалог с останалите институции. Това би било лош сценарий, който ще доведе до самоизолация на администрацията на президента и до задълбочаване на усещането на институционално противопоставяне“, коментира той.

Доц. Антоний Гълъбов каза още, че решението за снемане на доверието е взето в последната седмица и не е ясно от какво е провокирано. Възможно е това да е неуспешният вот на недоверие, задочният разговор с главния прокурор Иван Гешев, публикуването на решението на наблюдаващите прокурори за спиране на досъдебното производство, което значи, че след като изтече имунитетът му, те имат възможността да го подновят, обясни той.

Възможно е президентът да се опита да радикализира още повече ситуацията, като организира улични протести, но няма такава законова възможност, коментира още Гълъбов. Според него държавният глава е влязъл в предизборна кампания, възползвайки се от предложението за промяна в Конституцията.

Ако Румен Радев има желание да участва в политическия живот, вместо да радикализира отношенията между институциите, е по-добре да подаде оставка и да предизвика предсрочни президентски избори, коментира политологът доц. Антоний Гълъбов. Според него тази година до предсрочни избори няма да се стигне.

 


От категорията

Борисов: Преговаряме с Гърция и с Франция за ваксини назаем (ВИДЕО)
(Видео)

-1614278878.jpg

По-рано днес премиерът нареди на здравния министър проф. Костадин Ангелов да ...

28 февр. 2021 | 19:24

"Медиана": Към момента четири партии сигурно влизат в НС: ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС
(Видео)

-1613900668.jpg

Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да ...

28 февр. 2021 | 14:01

Гуцанов: Единствената партия, която може да премахне и разформирова срутището ГЕРБ е именно БСП
(Видео)

-1606805687.jpg

"Вторият мост на Варна трябва да бъде една магистрала, която да свързва ...

1 март 2021 | 00:39

Кандидат-депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син цял месец с безплатна реклама по БТВ?
(Видео)

По БТВ стартира  новото издание на формата "България търси талант", в чието жури участва и Любен Дилов-син -1614549403.jpg

През 2011 г. именно bTV отлага старта старта на сериала "Стъклен ...

28 февр. 2021 | 23:53