Жени Костадинова и орисията „Ванга” – Гласът на новото хилядолетие

Ванга умееше да прониква в невидимото и да разговаря с гласове от Космоса. Нейна популярна фраза беше: „Силите така казват!”

Анжела Димчева за Жени Костадинова и орисията „Ванга” – Гласът на новото хилядолетие

1669 | 8 ноем. 2017 | 14:30

След кончината ѝ излизат над 700 публикации, появяват се книги и филми. Но в продължение на 20 години най-безпристрастният и задълбочен изследовател на Ванга е журналистката и писателка Жени Костадинова, която неусетно, без предварителен замисъл, превръща


 

На 9 ноември 2017 г. от 18,30 ч. в Сити Марк Арт Център ще се състои юбилейна вечер за делото на изследователката на Ванга – Жени Костадинова.

За творчеството ѝ ще говорят акад. Светлин Русев, Анжела Димчева и Юлия Дивизиева. Със специалното участие на Илия Луков. Музикални изпълнения: Калина Томова (сопрано) и Калина Николова (пиано).

 

Анжела Димчева

 

Жени Костадинова и орисията „Ванга” – Гласът на новото хилядолетие

 

Не е лесно да се пише за личност, която не се вписва в дефиниции, логически обяснения и познати категории. За личност, която идва от друго измерение и носи познание от съвършено различен за представите ни порядък. За личност, възприемана като висш дух, божий посланник, библейски пророк, мъдрец. Ако можехме с обикновени думи да опишем даден феномен (природен или човешки, космически или социален), то той нямаше да бъде феномен. Дарбата на световноизвестната пророчица Ванга се вписва именно в тези невъзможни да бъдат обяснени с научни средства явления, които са разположени гранично между класическото онтологично познание и паранормалната фактология.

 

Феноменалното в образа на Ванга е обект на изучаване вече десетилетия: без да прилага методите на когнитивната психология или системи на формалните науки, тя практически съединяваше знания на различни нива. Със силата на интуитивното разчитане на космически послания, на шепота на Бога, на несъзнателните сигнали от душите на хората тази белязана личност реализираше ясновидски практики, превръщайки посланията си в еманация на познанието за човека и природата едновременно в тяхното времево и пространствено единение. Тя умееше да прониква в невидимото и да разговаря с гласове от Космоса. Нейна популярна фраза беше: „Силите така казват!”

 

Още приживе за нея се носеха легенди, стотици страдащи хора от страната ни и от чужбина се редяха на опашки и чакаха с дни, за да почерпят от нейната чудодейна сила, да се обогатят с нейните съвети, да получат надежда за своя живот и рецепта за изцеление. Естествено беше цялото това духовно наследство да бъде съхранено по някакъв начин.

 

След кончината ѝ излизат над 700 публикации, появяват се книги и филми. Но в продължение на 20 години най-безпристрастният и задълбочен изследовател на Ванга е журналистката и писателка Жени Костадинова, която неусетно, без предварителен замисъл, превръща тази тема в орис на своя творчески път. Разгадаването на личността на пророчицата, проникването в хронологията на живота ѝ, събиране на свидетелствата за нея, отзвукът на пророчествата ѝ у нас и по света – цялата тази амалгама от словесни и визуални документи съставляват съдържанието и посланията в 4-те книги и 4-те албума, сътворени от Жени Костадинова. Едно забележително като обем и полиграфско изпълнение мемоарно богатство!

 

Кои са заглавията, които са във фокуса на вниманието ни днес?

Пророчествата на Ванга” – книга енциклопедия за живота и прозренията на тази всевиждаща душа: от социални и природни катаклизми през исторически и философски дилеми до конкретни факти за нейните лечебни напътствия. Или както заявява в книгата Дончо Цончев: „Ванга е моят житейски факултет!” Първият том на тази книга претърпява няколко издания. Първото се появява през 1997 г., когато Никола Кицевски от книгоиздателска къща „Труд” предлага на 25-годишната журналистка да събере и анализира свидетелства от живите близки, приятели и почитатели на пророчицата. Тогава книгата е с обем 144 стр. През 1999 г. излиза втори том от 336 стр., който носи заглавието „Пророчествата на Ванга за човешките съдби”. В него Жени Костадинова представя по-плътно и задълбочено образа на Ванга, като включва свидетелствата на 60 личности, които е интервюирала, и систематизира информацията по теми като: Ванга за изцелението, болестите, зачатието, кръщението, разговорите с мъртви и др.

През 2006 г. двата тома са обединени под заглавието „Пророчествата на Ванга”, което е преработено и допълнено и вече съдържа 690 стр. Именно то днес е на разположение на читателите, защото през 2015 г. е преиздадено от издателство „Озарение”. В предговора авторката прави ретроспекция по темата за големите пророци на човечеството и нарежда Ванга до Мишел дьо Нострадамус, Едгар Кейси, Боян Магесника, Слава Севрюкова, Джийн Диксън. Авторката добросъвестно отбелязва, че в първата част се позовава на книгата на племенницата на Ванга – Красимира Стоянова, „Истината за Ванга”. Известно е, че пророчицата рядко допуска до себе си журналисти, затова голяма част от пророчествата ѝ са предадени от втора ръка. Самата Жени Костадинова изпитва трудност да отсее съмнителното от достоверното, но държи в нейните книги да има проверяема конкретика и винаги цитира източниците на думите на Ванга. „Оригиналната мъдрост и предсказания на голямата пророчица не са съхранени, казва авторката. С изключение на няколко книги и на три документални филма („Феноменът” на Невена Тошева, „Ванга” на Стилян Иванов и Богомила Косатева, „Така каза Ванга” на Тома Томов), почти няма други източници, които да отразяват автентични факти от битието на ясновидката. А то е необятност от чудотворства, прозрения, лечителство, морални наставления, жертвоготовност, любов към хората и вяра.”

 

Изследователката отбелязва със съжаление, че е трудно да реставрираме мъдростта на Ванга, тъй като нямаме оригинални записи, за разлика от американците, които са съхранили 14 000 стенографски записа от сеансите на техния пророк Едгар Кейси. Според нея Ванга е по-значимо явление от Кейси, защото нейните пророчества не са само от общ характер, а са реципрочност на конкретни човешки съдби.

 

И още нещо: за да е в състояние да влиза в биополето на човека, Едгар Кейси се нуждае от трансов сън, докато Ванга пророкува в будно състояние и се движи безпроблемно в различните аспекти на времето: минало, настояще и бъдеще.

 

В първата част на „Пророчествата на Ванга” ще прочетем доста точни прогнози в политически и социален план за България, Балканските страни, Русия и света. Ще надникнем в хуманистичните, религиозни и чисто морални принципи, изповядвани от тази забележителна българка. Особено впечатляват нейните послания за космическата хармония, за извънземните цивилизации, за ролята на вярата в житейски и аксиологичен план.

Втората и третата част на книгата съдържат тематично обособени, лично записани от Жени Костадинова разкази на хора, общували директно с ясновидката по различни поводи – както от нейното обкръжение, така и от хилядите посетители. В отделните текстове много добре проличава как Ванга е и морален коректив на човешката душа: авторката е съумяла да предаде скритото и съвсем явно вълнение на всеки, застанал пред нея; диалозите носят и следи от македонския диалект на пророчицата, а реакциите ѝ придават онази така необходима кинематографичност на живата среща, което прави текстовете магнетични за читателя.

 

Апологията към нейната личност, преклонението, пиетета към способностите ѝ са втъкани не само в думите на свидетелите, те избликват от насълзените им очи, от цветята, които с любов ѝ носят, от готовността да дарят средства за нейната благородна кауза – храма „Св. Петка Българска”.

 

Сред уникалните разкази с важни пророчества са срещите на Ванга с хора на изкуството и културата: тук ще се докоснем до диалозите ѝ с акад. Светлин Русев, Минчо Минчев, Любомир Левчев, Дончо Цончев, Рангел Игнатов, Евтим Евтимов, Иван Динков, Владимир Голев, Димитър Шумналиев, проф. Тончо Жечев, Лили Иванова, Тончо Русев, Николай Николаев, Аня Пенчева, Володя Стоянов, Илия Луков, Павел Писарев, както и много политици, банкери, спортни деятели (Стефка Костадинова, Илиана Раева, Христо Стоичков), високопоставени личности от чужбина (Леонид Леонов, Юлиан Семьонов, Вячеслав Тихонов, Евгени Евтушенко, Сергей Михалков, Светослав Рьорих).

 

Специално място е отделено на духовната връзка между Ванга и Нешка Робева, чието начало е през 1973 г. и продължава до самата кончина на пророчицата, както и на близостта между Ванга и Людмила Живкова.

Основното послание на тази книга се събира в едно кратко изречение – поклон от хилядите, на които е помогнала „Ванга светицата!” Очевидно в паметта на своите съвременници тя е такава, независимо дали православната ни църква ще я признае или не. Особено силно се вряза в паметта ми оценката на Володя Стоянов: „Леля Ванга беше Обединител на нацията, мост между етносите. Тя обичаше хората. При нея ходеха всички – българи, цигани, турци, македонци, гърци, и я почитаха като свята жена. Своята лична благодарност към нея аз изразих с песента, която ѝ посветих: „Ти, светице, толкоз земна”.

 

 

Въпреки че повечето свидетели говорят за конкретни минали събития, факти и предсказания, нерядко Ванга си служи с дълбоко философски метафори, които внушават респект и подсказват интелектуална извисеност. Този подход е описан по блестящ начин от Любомир Левчев: „Ванга имаше особено излъчване. В нейно присъствие човек се чувстваше неспокойно, неловко, като попаднал в магнитно поле. Чувстваш се като във вакуум, който ти изсмуква силите и ти се иска миг по-скоро да се освободиш от това състояние. Но после, като излезеш навън след срещата с нея, се чувстваш като новороден. Усещаш прилив на духовни сили, на енергия, едно ти е леко на душата.”

 

Така чрез индивидуални щрихи на обрисуване избликва единството в релефния образ на тази уникална личност, чието пълнокръвно представяне е цел на Жени Костадинова.

 

Тя го продължава в друга знакова творба – „Дарбата на Ванга. Учени разгадават тайнствената сила на пророчицата”. Първото издание е през 2009 г. в книгоиздателска къща „Труд”, а второто се появява през 2015 г. в издателство „Озарение”. В обем от 200 страници са събрани мненията на именити учени – лекари, физици и богослови, опитващи се от научна гледна точка да изкажат хипотези за възникването и механизма, по който се е развивал пророческия гений на Ванга. Но дали въобще е възможно да се проникне в Тайната!?

 

В обговарянето на темата Жени Костадинова стига до извода, че „малцина от българските учени се осмеляват да дръзнат срещу научния консерватизъм по отношение на подобни явления и да направят опит да разбулят загадката”. В този сборник тя включва 12 хипотези, както и спомени на десет видни лекари, които са се срещали с Ванга. Читателят сам може да прецени, че нашата наука е загубила много, като не е предприела задълбочено изследване на феноменални способности на пророчицата още през 70-те и 80-те години.

 

Макар че такъв опит прави психиатърът проф. Георги Лозанов, който я изследва в продължение на две години и стига до заключението, че в 70 процента от случаите Ванга прави напълно точни предвиждания. Нейният живот е пример за лична екзистенциална теология, където тя битува в непостижими за разума състояния, един вид свръхприрода, нова форма на висше общение.

 

В книгата ще прочетем мнението и на проф. Лъчезар Филипов (астрофизик): „Във вселената съществува „единно поле на информацията”. Ако се научим да четем тази глобална информация, ние можем да видим историята на цялото човечество. Ванга е черпела от тази голяма база данни – от тази Вселенска библиотека. Чрез медитация някои хора успяват да теглят от това поле, наричано неосфера.”

 

Важно е да се отбележи, че интересът към Ванга в Русия е огромен. Затова през 2012 г. на руски език излиза нова книга на Жени Костадинова „Ванга и Русия”, издадена с подкрепата на Станка Шопава, председател на фондация „Устойчиво развитие за България”.
Ето как самата авторка определя необходимостта от появата на този текст, за да могат руските читатели да се докоснат до автентичното слово на бъргарската Пророчица: „Занимавайки се от 16 години с темата Ванга, забелязах, че има два народа, към които пророчицата проявява особено отношение, особена симпатия, уважение и обич. Това са народите на Русия и Франция. За Франция Ванга казва, че познава историята ѝ отблизо, защото я е преживяла лично, защото в предишен живот е била изявена личност във Франция (Жана Д
Aрк), а и защото духът на майка ѝ през 80-те години я вика в „Нотр Дам”, за да ѝ предаде важно за света послание. 

 

Към Русия Ванга изпитва истинска обич и многократно и отчетливо я показва в разговорите си с близки, приятели и посетители. Нещо повече: често сама отваря темата в разговори с български политици и ги съветва да не пренебрегват Русия, въпреки промените след 1989 г., да поддържат връзките си с Русия – първо, защото тя е наш освободител от турското робство, и второ, защото за малка България Русия е от огромно значение като икономика и пазари. „Русия е входната и изходната врата на България към света”, казва Ванга пред Янка Такева. И още: „България е душата, а Русия – тялото, заедно ще спасят света.”

 

Не по-малко интересни са луксозните албуми, които Жени Костадинова състави с много труд и изключително изящество: фотохрониката на български език „Ванга – пророчицата” (изд. „Озарение” и Фондация „Ванга”, 2011), където блестят най-знаковите нейни срещи, пророчества, философски аксиоми; последва билингва албумът „Ванга и храмът” (български и английски език, Фондация „Ванга”, 2014 ), който е издаден още на руски и испански език. Който притежава тези книги в библиотеката си, наистина би могъл да каже, че ежедневно е благословен с магията на нейното слово, от присъствието на духа ѝ, извиращ от фотографиите – от портретните снимки на всевиждащата до припламващите свещи в храма „Св. Петка българска”, с който Ванга увенча своето най-важно послание – „Да не се мразите, ами да се обичате, че всички сте Божии деца...”

 

Чрез книгите на Жени Костадинова се получава завихряне на едно ново енергийно поле на дебат за обяснение на необяснимото – пророчествата и заветите на Ванга прекрачиха в новото хилядолетие и тяхната сила видимо се увеличи. Въпреки технологичната информираност и бумът на интернет, много от свърхестестените човешки възможности остават неразгадани и в 21 век. Свойствата на духовната и психическата материя не са изучени. А точно в техните безгранични коридори е пътувала душата на Ванга и е намирала своя и наш морален и екзистенциален ориентир.

 

 

Закономерна беше появата и на още една книга по темата: „И остави Ванга следа...” (Фондация „Ванга” и „Озарение”, 2017), събрала нови 33 разказа от първо лице за непреходната лечителска и ясновидска дарба на Ванга, в които се акцентира на истината, а не на сензацията. Нейното наследство е неоценимо, а нейната изследователка не просто събира златните зърна на едно авангардно, задминало времето си познание.

 

Жени Костадинова съумя чрез поредица от трудове на професионално ниво да формулира същностната природа на тази изключителна българка: „Ванга беше Въпрос! Въпрос, отправен от Мирозданието, от високата божествена кула на съвестта – там, където живее душата и общува с Твореца. Ванга беше дошла, за да държи будни сърцата ни за Любовта, душите ни за Вярата и умовете ни за Истината.”

 


От категорията

Екзархията – българското сърце на Истанбул
(Видео)

Екзархията – българското сърце на Истанбул-1531840247.jpg

Във Фестивалния и конгресен център ще има среща-разговор с екипа на филма и ...

17 юли 2018 | 18:08

Блестящи солисти и разнообразна програма на лятното турне на „София Симфоникс”
(Видео)

-1528699005.jpg

Първият концерт ще се състои на 15 юли в рамките на престижния музикален ...

15 юли 2018 | 18:59

Найден Вълчев стана лауреат на награда „Георги Джагаров”
(Видео)

Боян Ангелов връчва статуетката, която символизира богинята на победата Нике, на поета Найден Вълчев.-1531900123.jpg

Българските читатели се радват на 5-томник с творби на Найден Вълчев, каза ...

18 юли 2018 | 10:47

Ники Илиев с премиера на Ischia Global Film&Music Fest
(Видео)

Антония Бандерас през 2017 в Иския
пресцентър Ishia Global Fest

-1531512950.jpg

Анди Гарсия, София Вергара, Джесика Частейн, Дуейн Джонсън, Куинси Джоунс и ...

13 юли 2018 | 23:14

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.