На 4 април 1991 г. Соломон Паси основава Атлантическия клуб в България

Априлските шеги на историята в една дата - 4 април

11836 | 15 ян. 2021 | 16:47

На 4 април Тодор Живков става генерален секретар на БКП, а се говори още, че тази дата му била любима, защото на нея е излязъл в Балкана като партизанин


Току изречена, и избраната от президента дата за избори се превърна в разделителна линия. Първо, за католици, арменци, някои протестанти и евреи, които ще трябва на своя Великден и Пасха да правят избори и да ходят до урните. Хипотетично. По-вероятно е да спазят канона на 4 април, отколкото да извършат светотатство, като станат членове на секционни комисии.

Оказа се, че не само религиозните общности са порязани от избраната дата за вот, но сериозни трудности ще срещнат българите в западните, католически държави, чисто от организационно естество, пише Дарикнюз.

Символиката на четворката пък тепърва подлежи на тълкувание от нумеролози, макар историята вече да я е белязала с не едно и две знаменателни събития.

4 април е паметна дата за двама от водачите на държавата в миналото - Тодор Живков и Симеон Втори. И двамата много добре и отблизо познава трети ръководител на държавата, Бойко Борисов, на който в същия ден ще му наложи да организира избори за нов парламент и ново правителство, и да се бори за четвърти мандат.

На 4 април през 2000 г. Симеон Втори се върна в България и обяви, че остава в родината, от което последва създаването на НДСВ и правителство, оглавено от наследника на българската корона, който стана премиер и участваше в управлението с партията си цели два мандата.

Още 20 години по-рано, през 1981 г. точно на същата дата най-дълго управлявалият страната държавен ръководител Тодор Живков става генерален секретар на ЦК на БКП, а се говори още, че тази дата му била любима, защото на нея е излязъл в Балкана като партизанин.

Отново на 4 април, през 1990 г., печатният орган на БКП - "Работническо дело", е прекръстен на "Дума", днес партийният вестник на БСП.

И за да ни намигне историята още веднъж - през ярко оцветената в червено дата минава и евроатлантическа нишка - на 4 април 1991 г. Соломон Паси основава Атлантическия клуб в България.

Още по-назад във времето - през 1818 г. София е разлюляна от силно земетресение, земята се разтваря, а до джамията в днешния център на столицата - Баня баши, бликва горещ минерален извор.

Ще има ли трусове на 4 април 2021 г., или пред урните ще е лежерно и спокойно, покрай началото на пролетната ваканция на учениците, предстои да видим.

 


От категорията

The National Interest: Съгласието на САЩ за „Северен поток-2“ би било победа за Путин

-1614181083.jpg

Самозаблудата на онези европейци, които, макар Москва да ги е смущавала и ...

24 февр. 2021 | 17:31

Владимир Костов: Залогът на изборите - новият национализъм

-1469249999.jpg

На мястото на глобализма, или в конкуренция с глобализма, в съвременния свят се ...

23 февр. 2021 | 15:09

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген-1614152104.jpg

За периода от 10 години, след първия ни официален отказ през месец септември ...

24 февр. 2021 | 09:34

Проф. Коста Костов: Националният план за ваксинация върви тромаво и на места - хаотично

Проф. Коста Костов Снимка: Агенция "Фокус"-1614176570.jpg

С ваксината на AstraZeneca трябва да се ваксинират по-млади хора, на възраст ...

24 февр. 2021 | 16:21