Израелският гражданин е обвинен за измама, пране на пари, участие в престъпна група и др.

Арестуваха Гал Барак - "Вълкът от София" в съдебната зала, предават го на Австрия

1017 | 2 дек. 2019 | 18:09

До настоящия момент вредите от трансграничната престъпна дейност възлизат на над 10 000 000 евро


С решение на Софийския апелативен съд прокурор от Окръжна прокуратура - София е предоставил на властите на Австрия израелския гражданин Гал Барак, обвинен за онлайн измами, съобщава news.bg. 

Софийският апелативен съд е преценил като основателни доводите на прокурора, че има опасност исканото лице да се укрие и да извърши ново престъпление. С решението е допуснато предаването на Барак и той е с мярка "задържане под стража", като същият е арестуван в съдебната зала.

Припомняме, че Софийския окръжен съд с решение отказа да изпълни Европейска заповед за арест, издадена от Първи прокурор при Прокуратура на Фелдкирх, Австрия.

В протеста е изразено несъгласие с изводите на СОС, че европейската заповед за арест е издадена от некомпетентен орган, като е пренебрегнато обстоятелството, че има одобрение на направеното искане от съд. Оспорва се становището на преобладаващата част от първоинстанционния съдебен състав, че издадената ЕЗА не съдържа конкретни данни за обстоятелствата - време, място и степен на участието на исканото лице в извършване на престъпленията, за които е образувано наказателното производство.

Гал Барак е разследван в Австрия за няколко тежки престъпления - измама, в особено големи размери и особено тежък случай, пране на пари, участие в престъпна група и др.

От европейската заповед за арест и допълнителната информация става ясно, че се касае за широкомащабна, трансгранична престъпна дейност, извършвана на територията на Австрия, Германия, Конфедерация Швейцария, Република Сърбия и България от 2015 г. до настоящия момент, вредите от която възлизат на над 10 000 000 евро.

Гал Барак е арестуван при излизането си от България, на ГКПП Калотина. Той се е легитимирал с официален документ - редовен паспорт на гражданин на Р Израел.


От категорията

Съветът на Европа ни призовава да променим Конституцията заради контрола върху главния прокурор

Съветът на Европа ни призовава да променим Конституцията заради контрола върху главния прокурор-1575703519.jpg

България трябва незабавно да изготви нови законодателни предложения, ...

7 дек. 2019 | 09:24

Охранител е починал след скандал пред заведение в Пловдив

-1564392902.jpg

42-годишният мъж е починал в линейката на път за болницата

7 дек. 2019 | 13:07

Съдът заседава по делото за касиране на изборните резултати в столицата

-1419259949.jpg

За 10 ч е насрочено поредното заседание на състав на Административния съд

10 дек. 2019 | 08:35

Цистерна премаза работник в Любимец

-1498915755.jpg

Мъжът на възраст 44 години е участвал в работата по преместването на цистерна в ...

9 дек. 2019 | 17:05

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.