Критиката е важна и градивна. Заиграването с емоциите на хората не е

Арх. Христо Генчев: Нека да бъдем честни!

6960 | 28 ян. 2019 | 17:41

Прави и впечатление, че практически всеки по-значим проект в София е заливан от вълна от логороични балкански критики, подигравки и дюдюкания.


Арх. Христо Генчев

На 14 февруари 1887 година “комитетът на тристате” (един от участниците е Ги де Мопасан) публикува в Ле Темп петиция срещу айфеловата кула:

“Ние, писатели, художници, скулптори, архитекти и страстни поклонници на досега непокътнатата красота на Париж, протестираме с цялата си сила, с цялото си възмущение в името на пренебрегнатия френски вкус, срещу издигането ... на тази безполезна и чудовищна Айфелова кула ... За да онагледим това е хубаво да си представите тази, нелепа кула доминираща Париж, като гигантски черен кюнец, мачкащ варварски Нотре Дам, Тур Сен Жак, Лувъра, Купола на инвалидите и Триумфалната арка. Всичките ни унижени паметници ще изчезнат в този ужасен сън. Цели двадесет години … ние ще гледаме подобната на мастилено петно ненавистна сянка на омразната колона от болтована ламарина”

Ако някой се зачуди за какви “двадесет години” говори петицията ще напомня че, днешния символ на Париж е планиран като временен обект, който е трябвало да бъде демонтиран през 1907 г.. Парижани свикват бързо с “кюнеца” и никой не посмява да я демонтира а комитетът на “тристате” свенливо забравя за своето съществуване.

Прилагам горния пример защото и ние в София се сблъскваме с подобна тематика. Уважаваният от мен колега арх. Иво Панталеев понася последните седмици и месеци много критика по отношение на ремонта на ул. “Граф Игнатиев” и зоната около него. Дали са плочките, дали са “перките на акули”, дали е липсващата координация с инфраструктурните дружества - този ремонт като че, е извор на скандали презентирани с патоса на горния цитат.

А дали критиките са справедливи? Имат ли основание? Ето я моята гледна точка на архитект и строител който от 25 г. работи по големи обекти по цял свят:

Всеки един строителен проект може да бъде проектиран, координиран и изпълнен както по-добре, така и по-зле. Ако искаме да оценим правилно едино градоустройствено решение е справедливо да сравним новото състояние на общественото пространство със старото, а не с някаква абстрактна утопия (снимките на модерните архитектурни икони са толкова “fake” че, при посещение на място много от тях са неразпознаваеми). Мисля че, няма здравомислещ човек който би предпочел предходното състояние на “Графа” пред настоящето. Това се доказва еднозначно от следния факт - наемите и продажните цени в района са по-високи от преди.

Прави и впечатление, че практически всеки по-значим проект в София е заливан от вълна от логороични балкански критики, подигравки и дюдюкания. За жалост липсва хладнокръвния анализ на направеното осветяващ както добрите и така и лошите страни на проектите. Тези безлимитни критики, освен че носят очарованието на воплите на хор от ориенталски оплаквачки, всъщност пречат на това, което техните автори декларират, че искат да постигнат - а именно създаване на конструктивен обществен дебат, който да доведе до постепенното подобряване на градската среда.

Всяка промяна в средата на живот на даден човек предизвиква стрес. Промяната на едно централно градско пространство има същия ефект върху обитателите на града. Много манипулативно е тази първоначална реакция да се използва за да се трупат точки на гърба на архитекти и проектанти.

Критиката е важна и градивна. Заиграването с емоциите на хората не е. Нима искаме да блокираме всякакво развитие на града, като допуснем всеки проект да бъде отхвърлян в най-трудната за него фаза? Кому помага това?


От категорията

Валерия Велева: Счупената държава

-1448546816.jpg

Борисов можеше да се измъкне. Преди девет месеца. Тогава имаше път назад със ...

13 юли 2020 | 13:21

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Васил Стоянов: БСП ще продължи по пътя на промяната, Корнелия Нинова е без алтернатива

Васил Стоянов-1594729847.jpg

Лидер на БСП трябва да е този, който има визия и политическа воля да реши ...

14 юли 2020 | 15:28

Кънчо Стойчев: Ахмед Доган спира мощно влияние от Турция и трябва да разполага с държавна охрана!

-1592287679.png

„Да пазим нашия парламент! Изборите са неизбежни и колкото по-разумно се ...

14 юли 2020 | 13:32