Критиката е важна и градивна. Заиграването с емоциите на хората не е

Арх. Христо Генчев: Нека да бъдем честни!

3687 | 28 ян. 2019 | 17:41

Прави и впечатление, че практически всеки по-значим проект в София е заливан от вълна от логороични балкански критики, подигравки и дюдюкания.


Арх. Христо Генчев

На 14 февруари 1887 година “комитетът на тристате” (един от участниците е Ги де Мопасан) публикува в Ле Темп петиция срещу айфеловата кула:

“Ние, писатели, художници, скулптори, архитекти и страстни поклонници на досега непокътнатата красота на Париж, протестираме с цялата си сила, с цялото си възмущение в името на пренебрегнатия френски вкус, срещу издигането ... на тази безполезна и чудовищна Айфелова кула ... За да онагледим това е хубаво да си представите тази, нелепа кула доминираща Париж, като гигантски черен кюнец, мачкащ варварски Нотре Дам, Тур Сен Жак, Лувъра, Купола на инвалидите и Триумфалната арка. Всичките ни унижени паметници ще изчезнат в този ужасен сън. Цели двадесет години … ние ще гледаме подобната на мастилено петно ненавистна сянка на омразната колона от болтована ламарина”

Ако някой се зачуди за какви “двадесет години” говори петицията ще напомня че, днешния символ на Париж е планиран като временен обект, който е трябвало да бъде демонтиран през 1907 г.. Парижани свикват бързо с “кюнеца” и никой не посмява да я демонтира а комитетът на “тристате” свенливо забравя за своето съществуване.

Прилагам горния пример защото и ние в София се сблъскваме с подобна тематика. Уважаваният от мен колега арх. Иво Панталеев понася последните седмици и месеци много критика по отношение на ремонта на ул. “Граф Игнатиев” и зоната около него. Дали са плочките, дали са “перките на акули”, дали е липсващата координация с инфраструктурните дружества - този ремонт като че, е извор на скандали презентирани с патоса на горния цитат.

А дали критиките са справедливи? Имат ли основание? Ето я моята гледна точка на архитект и строител който от 25 г. работи по големи обекти по цял свят:

Всеки един строителен проект може да бъде проектиран, координиран и изпълнен както по-добре, така и по-зле. Ако искаме да оценим правилно едино градоустройствено решение е справедливо да сравним новото състояние на общественото пространство със старото, а не с някаква абстрактна утопия (снимките на модерните архитектурни икони са толкова “fake” че, при посещение на място много от тях са неразпознаваеми). Мисля че, няма здравомислещ човек който би предпочел предходното състояние на “Графа” пред настоящето. Това се доказва еднозначно от следния факт - наемите и продажните цени в района са по-високи от преди.

Прави и впечатление, че практически всеки по-значим проект в София е заливан от вълна от логороични балкански критики, подигравки и дюдюкания. За жалост липсва хладнокръвния анализ на направеното осветяващ както добрите и така и лошите страни на проектите. Тези безлимитни критики, освен че носят очарованието на воплите на хор от ориенталски оплаквачки, всъщност пречат на това, което техните автори декларират, че искат да постигнат - а именно създаване на конструктивен обществен дебат, който да доведе до постепенното подобряване на градската среда.

Всяка промяна в средата на живот на даден човек предизвиква стрес. Промяната на едно централно градско пространство има същия ефект върху обитателите на града. Много манипулативно е тази първоначална реакция да се използва за да се трупат точки на гърба на архитекти и проектанти.

Критиката е важна и градивна. Заиграването с емоциите на хората не е. Нима искаме да блокираме всякакво развитие на града, като допуснем всеки проект да бъде отхвърлян в най-трудната за него фаза? Кому помага това?


От категорията

Огнян Минчев: В политиката смислената оферта към избирателя предполага ясна идентичност

-1506762417.jpg

Постепенно възникна и друга "десница" - популистка, тарикатска и ...

16 ноем. 2019 | 10:35

Никакъв народен гняв няма да избухне отдолу! Това показват изборите за шефове на общинските съвети

-1542800136.png

Управляващата партия ще черпи сили не само от собствените си резултати на ...

14 ноем. 2019 | 16:33

Иван Гранитски: БСП да се отърве от политическите хамелеони

-1558446330.jpg

Ако хулителите на Корнелия Нинова бяха впрегнали своята енергия в няколко ...

16 ноем. 2019 | 13:49

Проф. Мухамет Хамити: Косово все още е далеч от съставяне на правителство

Проф. Мухамет Хамити-1573897033.jpg

Създаването на балкански „мини-Шенген” е инициатива, която Косово не трябва да ...

16 ноем. 2019 | 11:36

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ubuntu


28 ян. 2019 | 23:57Кои цени са се вдигнали по точно? На търговските обекти или на жилищата по графа? Второто би ме изненадало, а първото е съвсем естествено. Нима бяха потрошени 24 милиона, за да се вдигнат цените на няколко магазина и пицарии? Има, обаче, и безброй недоразумения, за които архитектът срамежливо замълчава. Например: къде ще се оттича водата при проливен дъжд? Как ще се зареждат търговските обекти по "Графа" и как ще бъдат обслужвани по трудно подвижните жители като колите слаломират между перките, или може би общината ще препоръча рикши? Г н Генчев е специалист по окачените фасади, от градоустройство разбира доста по малко от баща си.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


29 ян. 2019 | 08:58Цените в магазините по Графа са увеличени почти 40%!