Арх. Мирянов: Защо е тази атака срещу АРТЕКС? Нямаме обществени поръчки, не сме зависими от политици

В днешно време трябва да можем да градим мостове – към ближен, към корени и памет, към Бога

Арх. Мирянов: Защо е тази атака срещу АРТЕКС? Нямаме обществени поръчки, не сме зависими от политици

6960 | 24 юни 2021 | 17:52

И каквото и да построим, Господ винаги ще докаже колко тленно е то, за да провери дали е жива духовната ни тъкан, за да провери на кои основи градим – на Вавилонски кули на гордостта, или на здравата тъкан на християнските ценности“, каза арх. Мирянов


"За нас спирането на строежа на сградата „Златен век“е изключително лош знак за това как не се спазват принципите на правовата държава, знак, че имаме много лош инвестиционен климат."

Това заяви арх. Пламен Мирянов в студиото на „Честно казано с Люба Кулезич“ на тв Евроком.

„Питаме се, защо точно на АРТЕКС се случи всичко това? В София има много други високи сгради. Онзи ден ние за първи път не започнахме деня с труд, а с апел за справедливост, за необходимост, за зачитане на закона, защото той повелява ние да имаме строителство за строеж. Не знаем защо тази сграда е неудобна за някого. Защо не се гледа по същия начин на сградата на площад „Македония“, която също се строи след подобно разрешение за строеж и по същата редакция на закона, а се гледа само нашата сграда? Може би защото сме чисто българска компания, може би защото никога не сме участвали в обществени поръчки, може би защото никога не сме били зависими от политическо влияние“.

Тези риторични въпроси зададе арх. Мирянов, коментирайки административния натиск, който се упражнява в момента върху АРТЕКС от ДНСК за спиране строежа на "Златен век", въпреки решението на ВАС, че строителството може да продължи.


Мирянов подчерта, че още през 1996 г. главният архитект тогава Стоян Янев постановява и определя градоустройствен план, според който на това място в кв. „Лозенец“ може да се построи висока страда.

По чл 154 от ЗУД е въведена етапност на строителството, според която до 30-31-ви етаж се смята за първи етап на строителството. Подробният градоустройствен план, признат и от ДНСК, позволява на АРТЕКС да строи и нагоре. тъй като компанията има т.нар Прокотол 3 за заверяване на фундаментите. Това означава, че дори и в хипотезата, която те са убедени, че няма да се случи, да се окаже, че разрешението за строеж след 10 години битки в съда изтече, от АРТЕКС ще могат да поискат ново разрешение за дострояване на сградата. Това дава основание на арх. Мирянов да е убеден, че сградата „Златен век“ ще я има с тези параметри. Такова е и мнението и на арх. Влади Калинов.

Арх. Мирянов разясни какъв е основният спор с ДНСК – срока на разрешението за строеж. От АРТЕКС твърдят, че разрешението е най-малко до 2022 , а като се вземат предвид и 2 години, пропилени в съдебни спорове, то трябва да се удължи до 2024-а. Според ДНСК обаче разрешителното е изтекло през 2020 година.


Ние сме жертва на административен и политически произвол. Въпреки всички недоволни и всички подписи, ние строим. Ние сме насочени към инвестиции, към строителство, към нови работни места и в един момент всичко това пропада и се спира“, подчерта арх. Пламен Мирянов

И продължи: „Ние харесваме сградата такава, каквото е  - с културната ѝ стойност, изразяваща разцвет и подем чрез един параклис на най-високата точка. Нито един бар, нито едно кафе не е по-важно от храм. Ние вярваме в тази идея, тя ще е в полза на всички. Този храм ще е отворен за всички“, убеден е младият творец..

С огорчение арх. Мирянов призна, че АРТЕКС има врагове. „Адв. Борис Милчев си е втълпил, че ние сме му врагове. Нямам представа защо архитект Шишков ни има зъб. Изказванията му са злонамерени към нас". И поясни: "Ние не сме изтеглили искането за презаверка, това се случва след като поправката в законавлиза в сила. Такива малки детайли говорят, че арх. Шишков не знае истината и налага свои теории, за да ни злепостави“, коментира арх. Мирянов, който развива мащабна благотворителна дейност, насочена към запазване на българщината, за възпитание в уважение към традициите и обич към Родината на десетки ученици. 

Той разкри, че в сградата до строящия се „Златен век” живее един от протестиращите срещу нея и той е споделял с инвеститора, че винаги е искал да го има този проект и да се осъществи. „Това, ако не е завист. Св. Василий Велики казва: „Скръб, поради благополучието на ближния”.

Арх. Мирянов цитира мнението на уважавания юрист проф. Огнян Герджиков, който е убеден:„Няма съмнение, че държавата ни ще бъде осъдена и ще плащаме всички ние, заради юридическата неграмотност, довела до загуби на компанията”.


Да,ние сме изправени пред избора да съдим държавата - нямаме друг избор, тласнати сме към тези решения. Не искахме да се стига дотук. Не искаме държавата да плаща за грешките на администрацията, но просто нямаме избор“, каза с огорчения арх. Мирянов.

Ние винаги сме милеели за България и за нашия град и сме го доказали с делата си. В днешно време трябва да можем да градим и да възстановяваме мостове – мост към ближен, мост към корени и памет, мост към Бога. И каквото и да построим, Господ винаги ще докаже колко тленно е то, за да провери дали е жива духовната ни тъкан, за да провери на кои основи градим – на основи на Вавилонски кули на гордостта, или на здравата тъкан на християнските ценности“, завърши арх. Мирянов


ОЗК

От категорията

БЕХ: Рекордни са нивата на износ на ток от България към страните от региона

-1505024957.jpg

Извършени са всички необходими мероприятия, свързани с подготовката на ...

28 септ. 2021 | 19:21

Специални предложения от магазини ЗОРА - до 14 октомври

Специални предложения от магазини ЗОРА - до 14 октомври-1632812820.jpg

28 септ. 2021 | 10:06

Над 80 общини у нас вече нямат автобусни превози, 150 фирми прекратили дейността си за година

-1430499610.jpg

Цената на билета може да скочи само с процента на инфлацията, проблем е ...

28 септ. 2021 | 11:17

ЕЦБ: Няма риск от ръст на инфлацията в еврозоната

-1580982372.jpg

Сред причините за ръста на цените в Европа Кристин Лагард спомена исканията на ...

28 септ. 2021 | 13:44