Един от двата кораба, с които ще работи международният екип от учени

Археолози водолази дирят старини в Черно море

1833 | 13 септ. 2015 | 18:34

Световни учени твърдят, че химическият състав на водата запазва артефактите непокътнати


Подводен археологически проект ще проучва дъното на Черно море в продължение на месец. След това данните ще се анализират, интерпретират и ще бъдат представени на българското правителство през пролетта на 2016 г. Това е едно от най-мащабните проучвания, предприемани някога, а за нашето крайбрежие е първото. То ще направи карта на подводното културно наследство на България и ще опише праисторическото и историческото антропологическо въздействие върху околната среда. Учените определят Черно море като една от най-добрите подводни лаборатории в света заради специфичният химически състав на водата в него, в която артефактите се запазват по-добре, отколкото в която и да е друга морска среда.
Районът е от основно значение за историята на човешкото развитие и за разселването на праисторическите хора от Ранния палеолит насам.Проучването на българската акватория на Черно море ще хвърли светлина върху периода от ранната праистория до късното пост-средновековие. Надеждата е да бъдат откритипотънали кораби с историческо значение от по-нови времена.Проектът има потенциал да отговори и на едни от най-големите въпроси в археологията: как и кога Черно море се свързва със Средиземно. Тригодишният проект, който се финансира от Фондация „Експедиции и образование“ (Expedition and Education Foundation), която заедно с Центъра за морска археологиякъмУниверситета наСаутхамптън (Великобритания) и Центъра за подводна археологияи Националнияархеологически институт с музей при БАН (България), Университета на Кънектикът, (САЩ), Научноизследователския институт за морска археология къмУниверситета Södertörn (Швеция)и Гръцкия център заморскиизследвания, ще работят заедно.
Професор Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН и директор на изследването, коментира:„Ние сме развълнувани не само от перспективата какви данни могат да бъдат събрани в този задълбочен, тригодишен проект, но също така очакваме с голямо нетърпение да работим заедно с нашите научни партньори от Университета на Саутхамптън и от другите международни институти. Работата в сътрудничество предоставя безпрецедентна възможност да се приложат иновативни археологически изследователски технологии, които ще бъдат много полезни за българската подводна археология. Проектът ще обогати познанията ни за историята на региона на Черно море и ще ни помогне да разберем как е реагирала човешката цивилизация на измененията на климата.“
Водещият български морски археолог на експедицията, Христина Ангелова, Център за подводна археология в Созопол, поясни:„Тази експедиция предоставя перфектната възможност за обединяване на съществуващите изследвания от предишни проекти, провеждани в Черно море, както и да се използват и други проекти от цяла Европа”.
Международният научен екип, ръководен от професор Джон Адамс от Центъра за морска археология към Университета в Саутхамптън, е избрал оптимална площ от над 1000 кв.км от българското морско дъно за научни изследвания, които ще се осъществяватот борда на два плавателни съда – един за плитки и един – за дълбоки води. Проектът ще се осъществява в пълно съответствие с Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство.


От категорията

Руската академия за изкуство приветства Вежди Рашидов

Руската академия за изкуство приветства Вежди Рашидов-1505985079.jpg

Председателят на Комисията по култура и медии и президентът на академията ...

21 септ. 2017 | 12:10

Къщата на София отвори врати с изящни акварели и джаз

Къщата на София отвори врати с изящни акварели и джаз-1505934739.jpg

Екипът, който създава този културен център е воден от идеята в нашия град да ...

20 септ. 2017 | 22:14

Боян Радев брои грехове в Нирвана

Легендата Любен Диманов (в средата) показа 10-те Божи заповеди на Боян Радев и собственика на галерия Нирвана - Ники Младжов-1506195837.jpg

Легендата Любен Диманов показа 10-те Божи заповеди

23 септ. 2017 | 22:42

Вежди Рашидов е официален гост на честването на 260-годишнината на Руската Академия за изкуство

-1498562060.jpg

Тържествата за юбилея в Москва са съпроводени от Международна конференция на ...

20 септ. 2017 | 10:39

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.