Ако кабинетът въведе изискване за възраст от 52 години и 10 месеца, която ще се увеличава до 55, войниците ще останат без право на пенсия, тъй като имат право да служат до 50 години. ©ДЕСИСЛАВА ВЕСЕЛИНОВА

Армията ни пред пенсия?

13280 | 6 май 2015 | 12:52

На България не достигат дори войници


Нека не се заблуждаваме - новите идеи на социалното министерство за реформа в пенсионната система в силовия сектор ще внесат напрежение и дестабилизация.
Какво се предвижда?


В момента за полицаи, военни, служители на затворите, ДАНС и спецслужбите няма пенсионна възраст. А от 1 януари 2016 г. ще се иска те да излизат в заслужен отдих при 27 години трудов стаж и навършени 52 години и 10 месеца. Тази възраст ще расте с два месеца на година, докато достигне таван 55 г. За летци, водолази и парашутисти параметрите са 15 г. стаж и възраст от 42 г. и 10 месеца до 45 години.


Ако това бъде прието, прогнозите не са оптимистични. През есента на 2012 г. 1100 униформени напуснаха казармите три месеца преди да влязат в сила изискванията за възраст, въведени от първото правителство на ГЕРБ. После кабинетът „Орешарски“ ги отмени.


А миналата есен стана известно, че сегашното правителство има намерение да въведе пак такива условия. Тези слухове подтикнаха нови близо 1200 армейци да подадат рапорти за напускане.


Това масово „бягство“


оголи системата на командване и управление, защото останаха незаети близо 800 офицерски длъжности. Дефицитът може да се запълни след 8-10 г., тъй като армейските висши училища произвеждат по 80-100 лейтенанти годишно.
Очаква се станалото да се повтори, макар и не в същите мащаби. Но е логичен въпросът няма ли един ден да останем без офицери, няма ли по принуда да закрием и пенсионираме войската?


Ябълката на раздора


е трябва ли за униформените у нас да важи общото изискване за възраст. Проблемът е сериозен и за него би трябвало да се говори сериозно. В момента обаче популистки се дърпа чувствителна струна, настройва се една обществена прослойка срещу друга.


Вече в очите на много българи военните, полицаите, служителите от сигурността са тунеядци, които живеят на техен гръб. Дори един именит профсъюзен лидер скандално бе нарекъл армейците „торбари, тъпанари и чугунени глави“. А Асоциацията на работодателските организации у нас оскърбително ги квалифицира като „неприлични пенсионери“.


Само че днешна България я има и благодарение на нейната армия. За тази свещена земя, в която бизнесът може да процъфтява, а синдикални босове си мерят палатите, са положени костите на хиляди редници, сержанти и офицерски чинове. Как така хората, поели техния дълг, да са „неприлични пенсионери“? Да не би да са яли чужд хляб?


Сега след близо три десетилетия служба военният се уволнява без оглед на възраст. Не знам някой да е напуснал казармата като милионер и без разклатено здраве, особено летците. Като се пенсионира и вземе прословутите 20 заплати, униформеният погасява заеми, за да излезе на зелено. Защото е живял на кредит от гарнизон в гарнизон. Но ето че завидяха и на едното око на кьоравия.


Казусът се политизира и никой управник не гледа на него в перспектива отвъд мандата. А е необходимо стратегическо мислене, което да подскаже, че има риск да се разпадне система, която е опора на държавността.


Какво прави в случая социалното министерство? Вади бакалски сметки как НОИ издъхва и няма пари. Аргументите са, че яслата е една, а пенсионерите - много. Пък тези, „ранните“ - военни, полицаи, разузнавачи, балерини и други по чл. 69 от Кодекса за социалното осигуряване (КСО), и те се нареждали на опашка, а другите бъхтали още след тях. Ето как се отваря безсмислена война. А щом ще говорим с цифри, нека сме обективни. Ето данни на НОИ:


Към 31 декември 2014 г. у нас е имало общо 1 914 241 пенсионери. От тях по чл. 69 от КСО са едва 88 290 души.


Миналата година в страната са се пенсионирали 90 488 души и само 2,8% от тях (2561) - по реда на чл. 69.


2561 новоотпуснати ранни пенсии не натоварват осигурителната система, защото през цялата 2014 г. са прекратени поради смърт 2523 лични пенсии на военни, полицаи и т.н.


За какво „ранно“ пенсиониране говорим, след като средната продължителност на живота за военните е 62 г. при 75 г. за страната. Те излизат в заслужен отдих обикновено на 52,8 г. но получават пенсии средно 9,4 г.


И още един факт. Средният размер на пенсията по чл. 69 е 533,09 лв. Следователно има военни пенсии и под 300 лева.


Моля да бъда извинен, че обяснявам азбукарски. Но нека се види ясно дали армията тежи на пенсионната система, дали източва осигурителните фондове.


От 10 години условията за пенсиониране на военните се промениха четири пъти, като изискването за стаж от 20 г. поетапно растеше и сега е 27 г. Такива мерки не са предприемани към никоя категория работещи. Освен това отбранителният сектор е единственият надежден платец към НОИ. От 1 януари 2013 г. осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ за униформените от войската е 40,8% от основното месечно възнаграждение, което е с 20 пункта повече спрямо останалите трудещи се и с 8 пункта по-високо от вноските на заетите в първа категория труд. А и значителна част от бизнеса у нас работи в сивия сектор и не плаща реални осигуровки, или дори не плаща никакви.


Да не говорим и за хилядите уж „инвалидни“ пенсии. За тях вицепремиерът Ивайло Калфин наскоро каза, че почти всяка втора пенсия у нас е поради „заболяване“ и 20% от разходите на НОИ са именно за такива пенсии.


Защо униформените у нас, за разлика от другите, се пенсионират при облекчени условия и без да се иска навършена възраст? Както между другото е в повечето армии от НАТО. Там, за да станеш военен пенсионер, е необходимо да отговаряш само на изискването за прослужени години. Този норматив е от 20 до 25 години, като е различен за всяка армия. Натовските военни имат и друго предимство - можеш да се уволниш и преди да си „навъртял“ прослужените години, но получаваш процент от пенсията, което за униформените у нас не е разрешено.


Не е зле социалният министър Ивайло Калфин да посъветва служителите си да проучат чуждия опит, за да не говорят нелепости, че само тук военните имали тази привилегия. А законодателят я им е дал, защото са с ограничени граждански права - общо 11 на брой. Нали е справедливо, щом лишаваш някого от права, да го компенсираш с друго.


Щом управниците искат възрастов праг за пенсиониране, тогава нека да разрешат на военните страничен бизнес и допълнителна дейност (както за всички граждани), така че да не разчитат само на заплата. Да им позволят да членуват в партии и синдикати, да могат да пътуват свободно зад граница, да имат нормален работен ден, а не да са 24 часа на повикване.


Трагикомичната страна на предложението е, че военният като леля Пена ще плюнчи молива и ще брои месеците. А тъжната е, че българският войник, гръбнакът на армията, ще остане без пенсия. Причината е, че по закон може да служи максимум до навършване на 50 г., т.е. по-малко от планираната „пенсионна възраст“! Как ще погледне ЕС на тази явна трудова дискриминация?


По-тревожно е друго - у нас


редниците опасно застаряват


Така е, след като войнишката професия не е привлекателна. При 608 лв. начална заплата и отговорност за автомат, танк или оръдие едва ли ще има много мераклии за реднишки пагони. От друга страна, в българската народопсихология съществено значение има „пенсийката“. Тя е една от малкото примамки, която дава на държавата войници. Но и нея ще вземат на боеца, без някой да мисли за последствията, нищо че вече се чудим защо войската има 3000 вакантни места за пехотинци.


Когато идват у нас щатски рейнджъри, ахкаме какви млади, прави и здрави момчета са. Така е. Но правителството на САЩ мисли умно по въпроса. Да оставим настрани заплатата на американския боец. Той отива с желание да служи, защото има друг стимул - парите са най-малкият. Там, ако се запишеш в армията, държавата ти поема разходите за висше образование, а в САЩ то е скъпо. Ако учиш по време на службата, ти дават близо $5000 всяка година за обучение. Освен това на US боеца се полага безплатен персонален компютър, домашен стационарен и мобилен телефон.


В детската градина плащат 30% от таксата, медицинските застраховки и грижи за семейството му са безплатни. Затова


младежите отиват с желание във войската


служат два-три договора и си отиват. И не стоят до 50 години в строя като тук. А ние сме на принципа с трици маймуни да ловим.


В предложението на социалното министерство има и друго недомислие. Лансира се идеята военният, като се уволни, да продължи да служи и да получава и пенсия, и заплата. Но никой не се е постарал да обясни как би изглеждала такава комбинация „строеви пенсионер“ във въоръжените сили.


Мисля, че не е и логично, когато се променя КСО в частта за силовия сектор, армията да се приравнява с другите. Всички в един кюп - такава практика няма никъде. Всяка професия е специфична и подходът е различен.


Не е ли по-разумно казусът, който буни страстите, да се реши, след като се приемат устройствените закони за спецслужбите? За да не се окаже, че в стремежа да направим добро армията да излезе предсрочно в пенсия.


Още по темата

У нас с армията правят външна политика

Полигон „Ново село“, Сливенско, момент от многонационално учение. Българската армия е напълно готова за съвместни действия с други армии от НАТО. Но тя не е в състояние за самостоятелни отбранителни операции. ©БГНЕС-1430300501.jpg

Първият въпрос за самолетите не е какви да са, а за какво ще ги използваме

29 апр. 2015 | 12:28

В България няма държавност и армия не е нужна

-1430216536.jpg

Интервю на Божидар СЪБЕВ за бойната авиация, за Студената война и мостовете на ...

28 апр. 2015 | 12:15