При формулата „обучение и подготовка“, младите хора няма да нощуват в казарми

Армията трябва да се допълни с още близо 24 000 човека

941 | 17 апр. 2018 | 10:57

Дискусия за наборната служба ще се проведе днес в София. Експерти по отбраната ще обсъждат варианти за съвместяване на наборната и професионалната военна служба


Дискусия за наборната служба ще се проведе днес в София. Нейни организатори са Експертната общност по сигурност и отбрана в София, Конфедерацията на обществените организации по сигурност и отбрана, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и Дискусионен клуб по политика „21“ към БСП- София.

За предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ о.р. полковник Румен Кисьов - член на УС на Конфедерацията на обществените организации по сигурност и отбрана, сподели:

„Лансираното от министър Каракачанов въвеждане на наборна служба има смисъл и то много голям. Дали тя трябва да бъде наборна или задължителна, тука имаме разминаване със министър Каракачанов по доста причини.

В този момент имаме под 20 000 души армия, в която има недокомплект от над 6000 човека. Основната причина, естествено, е непривлекателният армейски труд, който в момента е на доста ниско ниво. Когато заговорим за доброволност и недоброволност, веднага мога да кажа, че, ако има желаещи доброволци, те и сега биха могли да се явят и да запълнят недокомплекта от професионалната армия. Обаче няма!

 

Анализът показва, че недостигът от личен състав е около 20 - 24 хиляди човека. Трябва да се допълни сегашната армия с толкова! Цифрата 40 - 45 000 не е измислена случайно. Това е въпрос на разчети и съотношение с нашите съседи".

Ние говорим за съвместяване на наборната служба с професионалната. Има го в много държави и много държави, включително от Европейския съюз, се връщат към този вариант. Това означава, че младежите задължително ще преминават през една военна подготовка, ще получават определени умения.

Кисьов подчерта, че при формулата „обучение и подготовка“, младите хора няма да нощуват в казарми. Годишната издръжка на един професионален войник е три пъти по-голяма от тази на един наборен, категоричен е полковникът.


От категорията

Дипломатически маратон! Борисов закусва в София, обядва в Словения, вечеря в Румъния

-1523961047.jpg

Сутринта министър-председателят ще участва в Срещата на върха на Процеса за ...

23 апр. 2018 | 16:16

Убийствена критика! "Юрактив": България сближи европейската младеж с алкохол и полуголи танцьорки!

България сближи европейската младеж с твърд алкохол и полуголи танцьорки!-1524488554.jpg

Участници на Европейския младежки форум изразиха недоволство от начина, по ...

23 апр. 2018 | 15:52

Димитър Делчев: Дясното не може да се обедини в момента

Снимка Кадър БТВ-1524497624.png

Поискахме оставката на Явор Нотев, защото легитимира инвазията на Русия в Крим, ...

23 апр. 2018 | 18:32

Младите в БСП: Разочаровани сме от младежкия форум, бяхме зрители на правителствена постановка

Младежкото обединение в БСП-1524497534.png

Това поведение на управляващите показва на младите хора в страната и Европа, че ...

23 апр. 2018 | 18:31

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Terminator


17 апр. 2018 | 11:58Сетила се Мара да се побара! Идиотизма, не дебелизма водят до там, че хайде от начало да започнем да си създаваме нужното за да имаме държава! Следва някои които се имат за съвременни "държавници" да се запознаят с въпроса за изграждане на държава въобще а не папагалската да говорят за неща от които не разбират!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018