Артефакти са заравяни при стоителството на небостъргача "I Tower", свързан с Божков

На мястото на „Солни пазар” има ями от османски период и 23 гроба от античността.

Артефакти са заравяни при стоителството на небостъргача "I Tower", свързан с Божков

11555 | 22 май 2020 | 15:37

Археолозите са били поставяни под натиск да заряват артефакти само и само за да върви строителството, сведетелстват с днешна дата експерти. Имало е и протести към Столична общиназаради унищожените старини.


Некропол от четвърти век лежи в основата на 113-метровия небостъргач "I Tower" на ъгъла на улица „Позитано” и бул. „Христо Ботев” в София, за който прокуратурата поиска днес проверка на строителството.
"I Tower" ще бъде 5-звезден хотел от луксозната верига "Мариот", в който са инвестирани 90 млн. евро.

Теренът от около 5 декара е купен през 2003 г. за близо 7 млн. лв. от "Ай Ти Риъл Истейт" АД.

Дружеството е теглило заем от "Уникредит Булбанк" от 8.25 млн. евро през 2006 г., който е изцяло погасен в края на март 2017 г., показват данните в Търговския регистър.


През септември 2012 г. компанията получава разрешение за строеж на Италианската кула (ITower – съкратено от Italian tower). Проектът е за изграждане на висока над 100 метра многофункционална сграда с офиси, апартаментен хотел и търговски комплекс и по-малка многофункционална сграда с подземен гараж. За двете разрешителни за строеж "Ай Ти Риъл Истейт" плаща 1.2 млн. лв. на общината.

 

Разрешителното за строеж предвижда  30-етажна сграда с три подземни нива с около 85 хил. кв. м разгъната площ - хотел с 210 единични и двойни стаи, СПА център с фитнес зала и басейн, бална зала и няколко ресторанта, включително панорамен на последния 30-и етаж, с капацитет от 80 места и тераса, като визията е леко изменена след промени от НАГ през 2017 г. На последните десет етажа са предвидени 60 големи панорамни жилища със статут на апартхотел според последните концептуални идеи.

Малко преди изтичането на разрешителните за строеж – през октомври 2015 г. е открита строителната площадка.
Година по-късно в Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община постъпва искане от "Айтауър дивелопмънт", което е правоприемник на "Ай Ти Риъл Истейт", за промяна на одобрения инвестиционен проект – от многофункционална сграда с офиси и апартаменти на хотел с търговски обекти. Намаляване на подземните етажи от седем на три и промени в конструкцията на сградата.

През март 2017 г. главният архитект на София Здравко Здравков допуска изменението на инвестицонния проект, а в края на 2017 година започва и строителството на хотела, който по проект трябва да бъде открит през 2020 г.

Проектът е дело на "Архитектурно студио Пантелеев" ЕООД - на същия арх. Иво Пантелеев, прочул се с "перките" по "Графа", в които десетки граждани си счупиха главите. Строител на обекта е българското подразделение на австрийската компания "Щрабаг".

Подземната част на "I Tower" е на три нива с 40 паркоместа.

Под земята са и складовите помещения.

Това място в центъра на София - терена на изгорелия софийски цирк до пл. "Македония" в непосредствена близост с кулите на Синдикалния дом на КНСБ пази дълбока история. Богато е на археологически находки, датирани още от четвърти век според археолози, работили на мястото.

По време на строителството от Министерството на културата няколко пъти потвърждаваха, че теренът попада в границите на западния некропол на Антична Сердика. На мястото на „Солни пазар” има ями от османски период и 23 гроба от античността.


Въпреки това експертната комисията "не е открила археологически структури с експозиционна стойност" и теренът е бил освободен за инвеститора. Археолозите са били поставяни под натиск да заряват артефакти само и само за да върви строителството, свидетелстват с днешна дата експерти.

Имало е и протести към Столична община заради унищожените старини. Доц. Тодор Чобанов, археолог и заместник-кмет по културата в Столична община (СО) тогава е обяснявал, че съдбата на историческите находки на площад „Солни пазар” е в ръцете на Министерство на културата, а не на СО.

От Министерство на културата са знаели, че в хода на проучването са открити освен антични гробове, съдове, накити, отоплително съоръжение от античен период, част от византийско жилище, съдове и над 150 монети. Всички регистрирани археологически структури са били проучени и заснети.

Но жители от квартала са виждали от прозорците си как строителите буквално са засипвали с бетон артефактите, които са се подавали под кофите на багерите.
Столичанинът Драган Милев наблюдавал от прозореца си и още преди две години е разказал пред медиите: "Направиха каквото направиха наоколо. Казаха, че има наблюдаващи археолози на място, които следят да не излезе нещо. И когато са копали, са попаднали на гроба, аз дори го имам на снимка. И тогава вече провериха археолози с една група работници. Като ги попитах още в в началото, казаха, че са намерили гроб от IV век, както и по-късни - от X век, и са намерили нещата вътре, които са в римските традиции, а по-късно били намерени и турски. Казаха, че се води късноантичен некропол. Те не са изкопали надолу да видим какво още има. Доколкото знам, надолу сградата ще бъде три етажа". И небостъргач нагоре."

Разрешението за строеж на 30-етажната сграда е издадено на 28 септември 2012 г. Според действащото тогава законодателство то е със срок 5 години и с опция за удължаване с още толкова. От публичните документи на сайта на направлението "Архитектура и градоустройство" става ясно, че удължаване на документа няма. Той е допълван на два пъти заради изменения в първоначалния проект. Веднъж през март 2017 г., когато предназначението на част от сградата се променя от офиси на хотелски стаи, и втори път през март 2019 г.

При липсата на удължаване на разрешението за строеж от 2012 г., то би трябвало да е изтекло през 2017 г. Въпреки това и след датата на евентуалното му изтичане се правят промени в проекта.

Множество проверки по казуса, правени от ДНСК в годините, завършваха с констатация, че проблеми с документите няма. Същата беше и тезата на главния архитект на София Здравко Здравков, който се позоваваше на указания от Министерството на регионалното развитие, според който по-дългият срок на разрешенията за строеж, приет през 2017 г. от депутатите, се прилага и за заварени случаи.

 

ДНСК обяви днес, че започна проверка на законността на строителството на небостъргача „I Tower“ в центъра на София.
Докладът с резултатите Дирекцията за национален строителен контрол ще предостави на Върховната административна прокуратура.

 

Въпросът е защо чак сега институциите се задвижиха и решиха да отворят очите си за законността на този строеж.

 


Grand Energy

От категорията

Теменужка Петкова: Българските потребители плащат справедлива цена на газа (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1601400081.jpg

"Може би проблемът с фактурите, които „Топлофикация“ беше издала на своите ...

29 септ. 2020 | 20:19

Специални предложения от магазини ЗОРА

Специални предложения от магазини ЗОРА-1601330257.jpg

29 септ. 2020 | 00:57

От 1 януари 2021 г.

БНБ вади хартиените двулевки от употреба

Снимка: Дарикнюз-1601389287.jpg

След тази дата банкнотите ще се обменят на касите на Българската народна банка ...

29 септ. 2020 | 17:20

Кристалина Георгиева: Пандемията ще ликвидира икономическия напредък в Източна Европа

-1580020812.jpg

Според прогнозите на световната организация загубите от кризата ще превишат 13 ...

29 септ. 2020 | 08:16