Артур Оганесян, главен редактор на сп. „Международная жизнь“

Главният редактор на сп. „Международная жизнь“ за актуалните проблеми на съвременната журналистика

Армен Оганесян: Вече гледаме и измислени новини по измислени събития. Това е страшно!

6638 | 8 ноем. 2018 | 17:22

Съвременните информационни технологии дават широк простор за всякаква виртуална реалност. Тук като нищо може да се прекали, категоричен е той


„Русия и Европа: актуални проблеми на съвременната международна журналистика“.

Това бе мотото, под което в София се проведе международна конференция с участието на Армен Оганесян, главен редактор на списание „Международная жизнь“. Модератор на дискусията бе Чавдар Минчев, изпълнителен директор на Националната асоциация за международни отношения и главен редактор на списание „Международни отношения“.

 

„Възможността за открит диалог между представителите на средствата за масова информация днес е най-важният инструмент за урегулиране на международните връзки между Русия и Европа“, подчерта в изложението си на форума Армен Оганесян. И изтъкна, че конференцията е важна стъпка към укрепването на професионалните критерии в международната журналистика, особено в днешни дни, когато на различни паневропейски равнища недостига разбиране и готовност към оздравяване на отношенията.

 

Г-н Оганесян отговори и на въпроси на Епицентър.бг.

 

- На различни езици ли разговарят днес - за света, за себе си, Русия и Европа, г-н Оганесян?

- По много въпроси те наистина говорят на различни езици, но има общочовешки аспекти на всяка политика, по които не бива да се говори на различни езици. Ако говорим за проблемите на сигурността в Европа, за проблемите на икономическата справедливост или за новите подходи към базовите, традиционни, християнски ценности, които в продължение на столетия са определяли живота в Европа, то – да, ние говорим на различни езици. Но в същите тези теми има аспекти като заинтересоваността от мир в Европа, от достъпно образование, от чиста околна среда, интерес от културния обмен – то тук, слава Богу, ние все още намираме общ език. Макар че за съжаление понякога политиката влияе и на тези аспекти – на екологичните и дори на културните. Спомнете си как по време на истерията около санкциите срещу Русия имаше опит да се ограничи културния обмен, да се пречи на гастролите на театри, да се спират изложби. Така че лозунгът „Политиката над всичко“, с който г-жа Меркел се опита да успокои германския бизнес, разтревожен от налаганите санкции, е неправилен.

 

- Какво е мястото на лъжливите новини в този процес?

- Когато „политиката е над всичко“ и определени политически постулати стават водещи, реалността започва да се „сверява“ с това мислене. Желанието да се представя реалността в изопачен вид, дори да се създава реалност, която не съществува е много опасна. Да вземем прословутите „бели каски“ в Сирия – абсолютен фейк! Около фейковите събития се правят фейкови новини, около несъществуващи събития се гради информационна политика, която прави тази всевдореалност – реалност. Това не са просто измислени новини, това са измислени новини по измислени събития. Това е страшно!

 

- Това явление ще се развива ли или, напротив, ще затихва?

- Съвременните информационни технологии дават широк простор за всякаква виртуална реалност. Тук като нищо може да се прекали, при това с опасни последици. А как да се противопоставим на това явление, ли? На информационните войни може да се противопоставим само с добрата журналистика. Какво означава добра журналистика – връщане към старите традиции на журналистиката, традиции на добросъвестно отношение към читателя, на представяне на различните гледни точки. Това не означава, че журналистът трябва да се откаже от своето собствено мнение, не, но той трябва да представя целият спектър от различни становища. Да дава и противоположната гледна точка, за да може читателят да сформира свое информирано мнение, а не да се движи в тесния коридор на предварително зададени от днешните политици представи.

 

- Светът вече не е еднополюсен, но как ще изглежда формиращият се многополюсен свят? И как ще отразят това медиите, защото политиката винаги е оказвала влияние върху средствата за масова информация, съвременните технологии просто улесняват този процес?

- След разпадането на Съветския съюз в течение може би на десетилетие светът беше еднополюсен – Съединените щати доминираха не само във външната политика, но и в оценката на това, което става. Сега картината се променя. Мисля че ще има по-скоро регионални обединения ад хок, т.е когато различни страни се обединяват по някаква тема. Но има и обединения, които не позволяват вече да се говори за еднополюсен свят, като БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество, например. Когато тези регионални полюси са много, вече не може да се говори за еднополюсен свят.

 

- Русия и България ще успеят ли да останат приятели в този многополюсен свят?

- Много се надявам, че това ще бъде така. Ние имаме солиден културно-исторически фундамент за това. Единството на вярата е нещо много важно. Но върху тази основа, разбира се, трябва да се надгражда. Визитите на президента Радев и премиера Борисов показват, че България иска да измени предишния подход – когато от Брюксел и Вашингтон имаше явна намеса в българо-руските отношения. Спомняте си случая, когато проектът Южен поток бе спрян след визитата на група американски сенатори в София. Страни като Италия, Австрия, Унгария не се поддадоха на такъв натиск, но в България явно намериха слабо звено. И затова в Русия мнозина са нащрек – как е възможно, при положение, че са постигнати някакви договорености, да дойде някакъв чичко, да прошепне някому нещо на ухото, и договореностите да се отменят! Но сега виждаме определени положителни сигнали, ще видим как ще се развиват съвместните ни проекти, като АЕЦ „Белене“, например.

 

- Но има въпроси, по които в България и в Русия мненията по-скоро се различават – като отношението към договора между Македония и Гърция за името на Македония и към автокефалността на украинската църква.

- Не бих искал да коментирам отношенията с Македония, не съм специалист. Но що се отнася до опитите на Константинополската патриаршия да предостави автокефалност на украинската църква, българската православна църква не я е подкрепила, Светият синод създаде комисия. Православните в Русия се надяваме, че българската църква ще вземе разумно решение. Защото не става дума за разкол в Украйна, това е удар по вселенското православие. За нас, православните, глава на Църквата е Христос, а не константинополският патриарх! Това е основано на Евангелието, не са го измислили православните! Да предадеш тези принципи, означава да предадеш православието.

 

- Как двете списания - вашето „Международен живот“ и българското „Международни отношения“ допринасят за развитието на българо-руските отношения?

- Ние отделяме сериозно внимание на Балканите и особено на България. Не защото това е наша редакционна политика, а защото нашите читатели го изискват - културно-историческите връзки между двата народа дават своето отражение. Интересът към днешна България е голям. И не случайно нашата конференция се проведе тук, в София.

 


От категорията

Анализът ИСА за май: Всички - и власт, и опоненти, вече играят ва банк

Анализът на ИСА за май 2020-1591089308.jpg

За вътрешната опозиция в БСП идващите месеци са „бой последен.“ Хвърлят ресурс, ...

2 юни 2020 | 12:25

Даниел Смилов: Какво се крие зад "истинската история" на Васил Божков

-1515601699.jpg

В интерес на г-н Божков е да представи цялата информация, с която разполага. ...

2 юни 2020 | 16:47

Къде са потънали милионите на Божков?

Къде са потънали милионите на Божков?-1591196899.jpg

Със спечелените от хазарта пари Божков е подкрепил политически проект, ...

3 юни 2020 | 18:11

Политологът Петър Чолаков: Разкритията на Божков - тъжна диагноза за България

-1539858143.png

Ние сме "юзърите", а г-н Божков е от бившите ...

3 юни 2020 | 16:02