Асен Христов, Еврохолд: Сделката с ЧЕЗ е от национален интерес, няма да бъде прекратена

Сделката е добра за България, защото това е родна компания. Българските закони предвиждат защита на потребителите, подчерта той

Асен Христов, "Еврохолд БГ": Сделката с ЧЕЗ е от национален интерес, няма да бъде прекратена!

3554 | 9 окт. 2019 | 08:28

Водим преговори за закупуването на бизнес, който смятаме да развиваме. Стойността е 335 милиона за пакета на ЧЕЗ. Няма да искаме промяна на цената на тока. Ще направим всичко възможно тя да се запази. Ще внедрим нови модерни системи за управление на мрежа


Чешката енергийна група ЧЕЗ ще запази активите си в България, ако българските власти блокират поредния опит за тяхната продажба. Това стана ясно от изказване на заместник-председателя на съвета на директорите Томаш Плескач.

В тази връзка председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд България“ Асен Христов, коментира в ефира на БТВ, че сделката е в КЗК. Отворена е процедура. Очакваме в последните 20 дни да дадат одобрение.

„Ако се намери повод комисията да излезе с някакво странно решение, компанията би предпочела да остане в страната в близките 5 години. Тази сделка е добра за България, защото това е родна компания. Българските закони предвиждат възможност за защита на потребителите“, подчерта той.

По думите му, от ЧЕЗ не са размислили - сделката върви. „Сделката е от национален интерес. Има структури отвън, които имат интерес да попречат на тази сделка. Въпросът е дали в България има достатъчно предатели, които да ги подкрепят. В последните месеци се водеше кампания срещу „Еврохолд“, но всичко удари на камък. На този етап сделката няма да бъде прекратена“, увери представителят на българската компания.

„Водим преговори за закупуването на бизнес, който смятаме да развиваме. Стойността е 335 милиона за пакета на ЧЕЗ. Няма да искаме промяна на цената на тока. Ще направим всичко възможно тя да се запази. Ще внедрим нови модерни системи за управление на мрежата, ще инсталираме умни електромери, ще ограничим загубите и разходите и се надяваме цената дори да падне“, заяви още Асен Христов.


От категорията

ЕП прие на първо четене 50 млн. евро увеличение на средствата за справяне с чумата по свинете

Андрей Новаков Снимка: ГЕРБ-1571834133.jpg

"Тук не става дума просто за финансова инжекция за няколко засегнати ...

23 окт. 2019 | 15:34

„Фолксваген” не търси алтернативно място за изграждане на нов завод

-1557812555.jpg

От компанията заявяват, че следят внимателно ситуацията в Турция

23 окт. 2019 | 08:31

Изолираха зона от 200 кв./км в Габровско заради намерено мъртво диво прасе

-1571061033.jpg

Проверките на служителите от Областната дирекция по безопасност на храните по ...

23 окт. 2019 | 10:23

Започна строителството на най- дългия тунел у нас - „Железница“

Снимка: БГНЕС-1571820215.jpg

Тунелът е част от автомагистрала „Струма“ и част от коридор „Ориент/Източно ...

23 окт. 2019 | 11:30

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.