Финансово ще обезпечим нова Ковид-вълна през есента, изтъква той

Асен Василев: В бюджета са заложени избори 2 в 1 наесен

2604 | 25 юли 2021 | 10:24

Никой не ми се е обаждал за участие в следващото правителство, посочва министърът на финансите


Парламентът ще реши дали да има актуализация на бюджета с разпределение на два милиарда лева, събрани в държавната хазна. Така на пенсиите – 50-те лева, които в момента се раздават на калпак, да са за постоянно.

Това посочи в ефира на БНТ служебният министър на финансите Асен Василев.

Ще има пера и за здравеопазването – финансово ще обезпечим нова Ковид-вълна през есента. Но пък фондът за бедствия е изпразнен, дадени са пари за проекти от 2011 г., допълни Василев.

Ако има тежка Ковид-обстановка, ще има заделени средства за обезщетение на фирмите, и за допълнителни заплати на лекарите.

В момента 43% от пенсионерите са под линията на бедност, а след като затегнахме течовете в държавата стана ясно, че актуализация на пенсиите е възможна. Срамота е да сме европейска държава с такава линия на бедност при възрастните хора, категоричен бе Василев.

В държавния бюджет са заложени избори 2 в 1 – при президентските избори има заложен бюджет за още едни допълнителни парламентарни избори, отделени са 133 милиона лева.

Ние като финансово министерство трябва да предвидим средства, ако не са нужни, ще ги спестим или ще ги пренасочим, допълни министърът.

С парите от Плана за възстановяване трябва да се направят две неща: да се пренастрои енергийната система, защото енергията ни е много скъпа и цените на квотите се вдигат - има опасност до десет години някой друг да ни пуска и спира тока; второто важно нещо е - фирмите, които произвеждат стоки с добавена стойност, да получат грантове за нови машини, както и за подкрепа на бизнесите с висока добавена стойност като цяло, обясни финансовият министър и добави, че има проект за геотермална енергия и за около година и половина може да се установи колко такава енергия има и къде е тя.

Никой не ми се е обаждал за участие в следващото правителство, призна Василев и добави, че поканата му за участие в първия проект за кабинет на Трифонов е била оценка за цялостната му работа.

Към момента няма известни никакви приоритети за това каква визия ще имат следващите управляващи. Аз идвам със свой екип от 20 човека, а и реагирам лошо на телефонни обаждания - държа да имам свобода, за да работя, аргументира позицията си Асен Василев.


От категорията

Европейският институт EISA: ГЕРБ води, БСП е на втора позиция, ИТН губи 1/4 от поддържниците си

-1632771979.jpg

ДПС запазва традиционните си позиции, почти изравнени с ПП, ИБГНИ са под ...

27 септ. 2021 | 22:50

Радев: Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, на лъжци с излъгани

Инициативният комитет, който ще издигне кандидатурите на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на предстоящите избори на 14 ноември. Радев-1632775613.jpg

Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, а осъзнато обединение ...

27 септ. 2021 | 23:00

ИК на Радев/Йотова с трима съпредседатели - Ана Заркова, Цветослава Гълъбова и Йордан Камджалов

ИК на Радев/Йотова с трима съпредседатели - Ана Заркова, Цветеслава Гълъбова и Йордан Камджалов
-1632755220.png

В него влизат Павел Попандов, ген. Михо Михов - бивш началник на ВВС и на ...

27 септ. 2021 | 17:55

Янев: Цените на тока и парното за битовите потребители – без промяна до края на 2021 г. (Видео)

Сн. Нова.тв-1632748581.png

Премиерът подчерта, че служебното правителство целенасочено е работило в посока ...

27 септ. 2021 | 16:16