Необходима е деполитизация и демутризация на МВР и системата за сигурност, заяви проф.Николай Радулов

Филип Попов акцентира върху защита на границата и по-добра киберсигурност

Преговорите по "Вътрешна сигурност": Пълна ревизия на МВР искат партиите

4324 | 25 ноем. 2021 | 10:33

Гражданите са оставени сами да се справят“, отбеляза Николай Радулов, като заяви, че е необходима деполитизация и демутризация на МВР и системата за сигурност. „Там са инфилтрирани хора свързани с олигарси“, каза той

Необходима е деполитизация и демутризация на МВР и системата за сигурност, заяви проф.Николай Радулов-1563341148.png-1631033651.jpg

Пълна ревизия на МВР - около това предложение се обединиха преговарящите партии за сключване на коалиционно споразумение за бъдещо редовно правителство. Преговорите продължават и днес.

В следващите месеци да се направи пълна проверка на ведомството - и на щата, и на работата му, и на финансите в системата, след което да се изготви и нов закон.  

От БСП настояват да се гарантира подготовката, кариерното израстване, както и адекватно заплащане.

От „Има такъв народ“ искат да се извадят от структурата на МВР пожарната и гражданската защита и да се обособят в отделно министерство. „Гражданите са оставени сами да се справят“, отбеляза Николай Радулов, като заяви, че е необходима деполитизация и демутризация на МВР и системата за сигурност. „Там са инфилтрирани хора свързани с олигарси“, каза още той.

„Демократична България“ посочиха като основен проблем корупцията. Според Атанас Атанасов корупцията е заплаха за устоите на държавата, защото се покровителства от самата държава.

 

"Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" започнаха нова серия от преговори за коалиция и по тема "Вътрешна сигурност". Асен Василев води разговорите.

 

В разговорите за "Вътрешна сигурност" участват Иван Иванов, Филип Попов, Тодор Байчев и Валери Сарандев (БСП), Николай Радулов, Виктория Василева и Андрей Михайлов (ИТН), Калоян Янков, Атанас Атанасов ("Демократична България"), Даниел Лорер (ПП) и др.

 

"Ще работим за общество със спокойни условия за труд, бизнес, нулева толерантност към коруцпията. Основна цел е да спре натиска на битовата престъпност върху цели райони в страната с адекватна реакция от страна на държавата", обясни Иван Иванов от БСП.

 

По думите му, сектор сигурност и МВР трябва да се разглеждат в два аспекта - състоянието на самата система, отношението на служителите към йерархичната структура, битовата среда, адекватната подготовка и от друга страна - как гражданите приемат министерството и неговата задача да запазва обществения ред в страната.

 

"За да се случат всички тези неща е необходимо да има преглед на самото министерство. Предлагаме в първите 3 до 6 месеца да се направи пълен анализ на МВР - на всички структури, звена, брой служители, дублиращи звена, тъй като в момента МВР е с най-големия бюджет в страната", подчерта Иванов.

 

На базата на този преглед и анализ на системата трябва да се направи нов закон за МВР. По думите му в момента ведомството представлява обърната пирамида и не дава ефекта, който очакват служителите и гражданите.

 

"Има проблеми и с кариерното изразстване на служителите. Трябва да сложим край на политическото инжинерство, заради което стигнахме до най-ниските нива на доверие към полицията през последните 12 години", подчерта още Иванов.

 

Той посочи, че престъпленията трябва да се намалят на 30-35 на 10 000 души, както и да намалее с 20% броя на кражбите и броя на рецидивите. Да се създадат радикално нови инструменти, стабилна тенденция за намаляване на над 2 пъти на броя на наркоманите в сравнение с 2018 г.

 

Трябва да се създаде нова полицейска карта с постове на жандармерията за не повече от 3 села. Нужна е адекватна подготовка на полицаите, активна работа с европейските партньори, както и подобряване на възможностите за разследване с по-модерна база за криминалистичен анализ.

 

Тодор Байчев посочи, че в МВР се правят козметични промени - сливане или отделяне на различни звена и отдели, в някои от тях има и дублиране на функции. Трябва да има и по-добра законова защита на действащите полицаи, посочи още социалистът. Филип Попов акцентира върху защита на границата и по-добра киберсигурност, разширяване обхвата на дирекция "Вътрешна сигурност".

 

"Сериозен проблем в България е и домашното насилие", посочи още Попов и добави, че това е един от приоритетите за БСП. Пътната безопасност също е сред основните приоритети и цели на партията.

 

Валери Сарандев обясни, че превенцията трябва да бъде приоритет в дейността на полицейските служби.

 

Николай Радулов от "Има такъв народ" обобщи приоритетите на партията в сферата на вътрешната сигурност. Той започна с това, че през последните години хората са станали свидетели на показни акции и това трябва да се промени.

 

"Трябва да се обезпечи равната сигурност на всички хора - както осигуряваме сигурността на един министър, така трябва да го правим и за обикновения човек", подчерта Радулов. Той обясни, че навсякъде се говори за цифровизация и нови технологии, а в България полицаите носят хартия от домовете си, за да принтират документи, а най-новия компютър е поне на 5 години.

 

Той даде пример със Закона за специалните разузнавателни средства, който дава възможност на специалните служби да наблюдават всеки, без значение дали е извършил или не престъпление. "С това трябва да се приключи", убеден е Радулов. Той също посочи, че е нужна не само ревизия на щата и състава на МВР, но и финансова.

 

"Стига вече с тези наши фирми", призова Радулов по отношение на обществените поръчки за облекло на униформените.

 

По думите му, най-сетне трябва да се направи децентрализация като това може да стане с отделяне на пожарната и гражданска безопасност, които да се трансформират в отделно министерство на бедствията и авариите.

 

"Големият проблем с обучението на кадрите. Заплащането е ниско, а преподавателите не се ползват с особен авторитет и доверие. ДАНС упорито отказват да имат структура, която да се занимава с обучението на техните кадри извън Академията на МВР. Може да се създаде Национална агенция по сигурност с факултети по сигурност и киберсигурност и да се превърне в модерно учебно заведение", предложи още Радулов.

 

"Отдавна е изоставена системата за подготовка и научна дейност на управленските кадри", коментира още той. По думите му, кадровата политика привидно изглежда открита, но много често е "прикрито връзкарство и заплащане".

 

Трябва да има професионално и честно бюджетиране и разходване на средствата - те така се изразходват, че не стигат нито за мебели, още по-малко за иновации. Институтът по криминалистика и криминология отказва да участва в обучението на служители от районните управления, добави още Радулов и обясни, че обучението по криминалистика трябва да се подобри.

 

Антон Михайлов от "Има такъв народ" се концентрира върху икономическите престъпления и прането на пари, както и работата на ДАНС. Той посочи, че законодателството е добро, но зад това законодателство трябва да има много по-добро взаимодействие между институциите.

 

"Засилване на контрола в онези сектори в икономиката, в които потокът мръсни пари е концентриран. Анализът на риска за такива сектори показва ясно кои са те. Засилване на координацията между органите, които се занимават с противодействие на изпирането на пари. По-добра координация между полиция, НАП и ДАНС", изреди част от целите на "Има такъв народ" Михайлов.

 

По думите му, трябва да има анализ на случаите на проникване на чужди капитали в страната и обясни, че става дума за фиананси, генерирани от престъпления в чужбина, но идват в България.

 

Той подчерта, че новите технологии задължително трябва да намерят място в бъдещите промени.

 

Офшорните дружества да не бъдат изпозлвани за правене на бизнес и да не се използват кухи компании, а бизнесът да бъде съюзник на противодействието на прането на пари, призова Михайлов. По думите му, НАП може да направи анализ на онези сектори, в които има концентарция на стоки на лукс, на лица, които трудно могат да обяснят несъответствието си в приходите и разходите си.

 

"Честната душа е честна, но когато види потока от мръсни пари, това може да се промени. За това е нужен несъмнен интегритет на служители, които се занимават с това", коментира Михайлов.

 

"ДАНС е основен контраразузнавателен орган в страната - основен принцип е да бъде ефективна, професионална и политически неутрална. Може да се постигне с преглед и анализ на структурата, която да функционира според вида на заплахите, а не според написан закон", обясни Михайлов.

 

По думите му, трябва да се подобри способността за противодействие на корупцията като се направят промени и в Антукорупционната комисия и не на последно място той постави високо ниво на парламентарния контрол на службите за сигурност.

 

Атанас Атанасов от "Демократична България" коментира, че в последните години в службите за сигурност са инсталирани послушни лица, които са зависими от задкулисието и са неспособни да изпълняват функциите, за които са назначени.

 

"Нужни са функционални и персонални промени за противопоставяне на това явление. Политически да бъде изведено това, че най-важната задача трябва да е борбата с корупцията чрез системни мерки във всички власти", посочи Атанасов.

 

Трябва да има контрол и превенция на службите и периодични изслушвания на водещи експерти и ръководители на тези служби в парламентарните комисии. Той акцентира и въхру работата на прокуратурата. "Каквв е смисълът службите да разследват и събират доказателства, след като прокуратурата бездейства?", попита риторично Атанасов. По думите му е нужно да се въведе възможност за атакуване пред съд на отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства, но трябва да има филтър, за да не бъдат задръстени съдилищата.

 

Трябва да се направят много сериозни промени в начина за прилагане на Специални разузнавателни средства, смятат от "Деморкатична България". Атанасов посочи, че трябва да се ограничи кръгът от огани, които имат право да заявяват искане за прилагане на специални разузнавателни средства. Антикорупционната комисия също има право да предлага СРС и това е правен абсурд, коментира Атанасов. По думите му прокуратурата също има такова право и това трябва да бъде отменено.

 

Той поиска анализ на кадротово състояние в МВР и изрази съгласие пожарната да бъде извадена от ведомството и да бъде обособена в ново министерство, което да е ангажирано с гражданската защита.

 

Илия Антонов, който е част от експертния екип на "Демократична България", изброи някои от приоритетите и целите на партията.

  • Утвърждаване на водеща роля на разследващия полицай
  • Създаване на условия за автономност и независимост на разследващите екипи
  • По-висока ефективност и развитие на капацитета на разследващия полицай чрез оптимизиране на функциите и щатовете – да се увеличи рязко броят на разследващите полицаи
  • Организационно и финансово развиване на експертизата и експертната помощ – много малко са криминалистите в България и са крайно недостатъчни
  • Подобряване на материалната база на местата за провеждане на процесуално-следствени действия – в момента няма достатъчно стаи за водене на разпити, а те трябва да са "каквито сме гледали по филмите" – от 90 районни управления такива стаи има в 19.
  • Няма стаи и за разпознаване от свидетели и трябва да бъдат създадени такива
  • Да се подобри оперативноиздирвателната работа с операции под прикритие
  • Развитие на отдели за планиране и информация


Димитър Сяров от експертния екип на "Демократична България" смята, че трябва да има зам.-министър, който пряко да отговаря за квалификацията на служителите в МВР.

 

"Трябва да има закон за обществния ред, както и закон за оперативно-издирвателната дейност. От МВР трябва да бъдат изведени всички несвойствени дейности като например чистачките – няма проблем тази дейност да бъде аутсорсвана. Не би трябвало в МВР да се назначават хора по няколко закона - закона за държавния служител, по кодекса на труда и т.н.", обясни Милен Иванов от "Продължаваме промяната".

 

По думите му има проблеми и с обучението и в момента след като излезеш от Академията на МВР може да станеш ръководител на 100 души, без никакво обучение за това как да ги ръководиш.

 

Едно от предложенията е икономическа полиция да стане истинска данъчна полиция и може да премине към данъчните.

 

"В момента има частни детективи, които работят на ръба на закона и могат без да се притесняват да наблюдават хора, да ги записват и следят и това е парадокс. Частните охранителни фирми не бива да са врагове на системата, ако разбира се спазват закона. Секторът за сигурност страда от липса на отваряне в посока частния бизнес", коментира Иванов.

 

По думите му, в момента има и няколко структури, които са с полицейски функции, но са извън МВР - Главна дирекция "Охрана на съдебната власт" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". В момента те функционират в Министерството на правосъдието, а назначаването и функциите им са по Закона за МВР.

 

Асен Василев наблегна на това, че езиковата квалификация не трябва да бъде подценявана. По думите му, много от престъпленията са международни или са свързани с документи на чужди езици и езиковата подготовка също е изключително важна.

 

Очаквайте подробности!Преговори за коалиция и по тема "Вътрешна сигурност"

Гражданите са оставени сами да се справят“, отбеляза Николай Радулов, като заяви, че е необходима деполитизация и демутризация на МВР и системата за сигурност. „Там са инфилтрирани хора свързани с олигарси“, каза той

От категорията

Нинова: Нямам проблем с Крум Зарков!Той има проблем с БСП, яростно подкрепя Истанбулската конвенция!
(Видео)

Снимка Нова нюз-1638030247.jpg

Все повече сме оптимисти, че ще се състави редовен кабинет, посочи тя. Голямото ...

27 ноем. 2021 | 18:21

Последен ден на преговори за съставяне на кабинет - финанси и международни отношения
(Видео)

Последен ден на преговори за съставяне на кабинет-1637996414.jpg

След завършване и на днешните две срещи, постигнатите договорености ще бъдат ...

27 ноем. 2021 | 08:59

Росен Плевнелиев: ПП и ИТН са времеви проекти
(Видео)

-1584112840.png

Лесно е да се хвърлят лозунги, но да видим какви хора ще влязат в състава на ...

27 ноем. 2021 | 19:22

Илхан Кючук поднесе съболезнования в Скопие на близките на загиналите в катастрофата на АМ "Струма"
(Видео)

Илхан Кючюк поднесе съболезнования в Скопие на близките на загиналите в катастрофата на АМ "Струма".-1638034120.jpg

Кючюк посети училище в квартал Чаир, Скопие, от което 5 деца са намерили ...

27 ноем. 2021 | 18:52