Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио

В завода им в Белгия има проблем с количествата култивирани ваксини

Скандалът с ваксините се разраства! AstraZeneca отказа среща с ЕС: Нямаме договорна ангажираност

6730 | 27 ян. 2021 | 13:57

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио казва, че компанията му се е съгласила да положи всички усилия, за да достави дозите, които страните от ЕС са поръчали, но не е ангажирана по договор да направи това в определен срок.

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио-1611751470.jpg-1611748747.jpg

Фармацевтичната компания AstraZeneca няма да вземе участие в срещата с ЕС, насрочена за днес, на която трябваше двете страни да обсъдят доставките на ваксини срещу Covid-19, съобщи представител на ЕС, цитиран от в. Independent.

Длъжностното лице добави, че ЕС продължава да иска от компанията да предостави допълнителни обяснения относно съобщението си за намаляване на доставките на ваксини за ЕС с 60%. До март компанията трябваше да достави 80 млн. дози, но количествата бяха коригирани на 31 млн. дози заради проблеми с производството в един от големите европейски заводи на компанията.

Европейският съюз заяви по-рано тази седмица, че AstraZeneca "възнамерява да достави значително по-малко дози от договорените". Служителите на ЕС се притесняват, че забавянето на ваксинационния план може да застраши възстановяването от пандемията. За компенсация англо-шведската компания предложи на ЕС да изтегли напред доставките на ваксината си през февруари с една седмица - от 15-и на 7-и.

Ситуацията обаче се нажежи допълнително, след като стана ясно, че в интервю за няколко европейски издания във вторник главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио казва, че компанията му се е съгласила да положи всички усилия, за да достави дозите, които страните от ЕС са поръчали, но не е ангажирана по договор да направи това в определен срок. Той заяви още, че на Брюксел е отнело три пъти повече време от Лондон, за да подпише сделката.

 

''Първо беше подписан договор с Обединеното кралство. Три месеца по-късно Европейският съюз поиска ваксините да бъдат доставени по едно и също време с тези в Обединеното кралство, но AstraZeneca не успя да поеме този ангажимент'', каза той.

 

"Уговорката ни с Европейския съюз няма договорна ангажираност. По принцип казахме, че ще се опитаме да направим всичко възможно, но не можем да гарантираме, че ще успеем", допълни Сорио. Освен това твърди, че в завода им в Белгия има проблем с количествата култивирани ваксини.

Думите му предизвикаха бурна реакция. "Европа инвестира милиарди, за да помогне за разработването на първите в света ваксини срещу Covid-19. И сега компаниите трябва да спазват задълженията си", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на виртуална среща на Световния икономически форум. Анонимен източник от ЕК се изказва пред няколко западноевропейски медии, че Сорио твърди неверни неща и че договорът предвижда гъвкавост. Днес по-късно се очаква официално изявление на ЕК.

Брюксел заплаши да наложи контрол върху износа на ваксини, произведени в рамките на ЕС. Ако това се случи, ще се засегне износът на произвежданата в завод в Белгия ваксина на Pfizer/BioNTech, изнасяна и за Великобритания, припомня Би Би Си.

 

 

 


От категорията

Forbes: Морски дуел – НАТО и Русия демонстрираха един на друг на какво са способни в Крайния Север

Изстрелване на ракети от руския крайцер "Маршал Устинов"-1614711309.jpg

Докато пактът задейства мощни въздушни и морски сили на западното крайбрежие на ...

2 март 2021 | 20:54

САЩ ще наложат санкции срещу 7 руски представители заради Навални

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен-1606241809.jpg

Междувременно държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон търси ...

2 март 2021 | 17:40

Зам.-председателят на ЕК: Да сме наясно – ваксинационният паспорт няма да е пожелателен

-1457962501.jpg

Документът ще бъде задължителен за пътуване, подчертава Маргаритис Схинас

2 март 2021 | 17:44

Според Бучковски възгледите на Любчо Георгиевски заслужават обсъждане и внимание

Владо Бучковски-1606915248.jpg

"Трябва да подготвим местната общественост за темите, които ще бъдат ...

2 март 2021 | 12:34