Предвидено и от 1 януари действително ще бъдат увеличени заплатите на военнослужещите, заяви той

Атанас Запрянов: Не искаме да милитаризираме държавата и да колабира икономиката

2300 | 18 окт. 2020 | 12:09

Мнението на зам;-министъра е, че ако бъдат доставени 8 самолета 2024-2025 година, но ги плащаме до 2032 година, това наистина би било зашеметяваща сделка, тъй като ще имаме техника, която ще разплащаме разсрочено в годините


Ако брутният вътрешен продукт се забави до 2024 година, дефицитът в капиталовите разходи за модернизация може да наложи или след 2024 година да се харчат над 2% от БВП за отбрана, за да се компенсира, или да бъде намален броят на приоритетните способности на армията от 38 на по-малко, поясни пред БНР заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.


Ако пандемията засегне икономиката до сериозна степен, някои оръжейни програми могат да се спрат и да се блокират, заяви Атанас Запрянов.

 

„Това се е случвало в миналото. Държавата и нейното функциониране е на първо място. Ние служим на държавата. Ние не искаме да милитаризираме държавата, да изхарчим бюджета й, и да колабира нейната икономика или социални системи, образование, здравеопазване. Балансът трябва да се търси.“

В сезона за подготовка на бюджета на отбраната за догодина Атанас Запрянов изтъкна, че отпусканият бюджет следва логиката на националния план за нарастване на разходите в отбраната.

„Неприятното е от понижения ръст на брутния вътрешен продукт и дори процентите да ги следваме, може да се окаже, че наличните пари са по-малко, отколкото сме очаквали.“

Запитан ще растат ли заплатите на военнослужещите, Атанас Запрянов потвърди, че „това е предвидено и от 1 януари действително ще бъдат увеличени заплатите“.

Относно оповестената вероятност за ускоряване на покупката на още 8 изтребители F-16 от САЩ, Запрянов коментира:

„Самолетите, които ще бъдат произведени за Словакия и за България, са по специален модел, за натовски държави. И тук „Лакхийд Мартин“ предлагат, ако България реши да ускори тази доставка за след 2024 година, да се водят преговори в тази посока. Мнението на министъра е, че ако бъдат доставени 8 самолета 2024-2025 година, но ги плащаме до 2032 година, това наистина би било зашеметяваща сделка, тъй като ще имаме техника, която ще разплащаме разсрочено в годините. България е в листата на държавите, които използват преференция за разсрочено плащане. Това е ситуацията. Няма никакъв бюджет, който да е предвиден, изтеглен, утвърден и едва ли не ние ще сключваме такава сделка“, коментира Запрянов.

Това, че ще получим отговор на запитването за цени и наличности, не значи, че влизаме в преговори, подчерта Атанас Запрянов.

 

Американските правила за международни военни продажби изискват изпращане на официално писмо-заявка за придобиване, посочи той. „Такова писмо-заявка няма да бъде изпратено според мен за мандата на това правителство, няма как да бъде изпратено.“

Запрянов отбеляза още, че военните не очакват втората партида от 8 изтребителя да бъде на по-висока цена от първата.

Една от задачите преди да приемем първите 8 самолета, е да изградим инфраструктурата, каза още Атанас Запрянов. Предвижда се да бъдат инвестирани поетапно 300 милиона лева. Висшето военно-въздушно училище трябва да сформира сертифициран състав, за да обучава пилотите за новите самолети в България, допълни Запрянов.


От категорията

Лек спад на ковид-заразените - 1 589 за денонощието, 13 са починали

Лек спад на ковид-заразените - 1 589 за денонощието, 13 са починали-1603508028.jpg

В болниците има ръст, като към днешна дата 1 886 пациенти са настанени за ...

24 окт. 2020 | 05:50

Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки

Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки -1603482906.jpg

Забраняват се и празненствата на закрито, влючително сватби и кръщенета. ...

23 окт. 2020 | 22:52

Директорът на пловдивската полиция е с коронавирус

Ст. комисар Йордан Рогачев-1603568969.jpg

Тази сутрин той си е направил бърз тест, който е отчел положителен резултат

24 окт. 2020 | 22:48

Мъж със симтоми на коронавирус почина, докато болницата отказва да го приеме

-1603564407.png

От лечебницата твърдят, че нямат случай човек в спешно състояние да бъде ...

24 окт. 2020 | 21:30