Уволненият шеф на ДАР обвини Радев в нарушение на Конституцията и заговори за импийчмънт

Основната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл и един бизнесмен с много обвинения, посочи Атанасов

Уволненият шеф на разузнаването обвини Радев в нарушение на Конституцията и заговори за импийчмънт

14127 | 16 юни 2021 | 14:52

"Добре дошли в Римската империя! Императорът го знаем, личното правителство всеки ден се грижи да дава хляб, кръв и зрелища," каза в изявление отстраненият шеф на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов

Уволненият шеф на ДАР обвини Радев в нарушение на Конституцията и заговори за импийчмънт -1623846143.jpgОсновната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл и един бизнесмен с много обвинения, посочи Атанасов-1623847354.jpgшефът на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов-1623844810.png

Скандал! Уволненият шеф на ДАР Атанас Атанасов обвини президента Румен Радев в нарушение на Конституцията и заговори за импийчмънт на държавния глава.

 

"Добре дошли в Римската империя! Императорът го знаем, личното правителство всеки ден се грижи да дава хляб, кръв и зрелища." 

Това каза в изявление шефът на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов, предложен от правителството за освобождаване.

 

"Основната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл, а също така и координирани действия с един известен безнесмен с много обвинения", обясни Атанасов.

 

По-рано днес служебното правителство предложи на президента Румен Радев да освободи Атанасов от поста, като за негов заместник беше предложен Антоан Гечев.

Като мотив са освобождаването му беше посочена необходимостта да се гарантира устойчивост на системата за защита на националната сигурност. „Под ръководството на Атанасов е осъществявана дейност по неспазване на презумпцията за обективност и безпристрастност“, коментира говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

 

"През изминалите месеци много се говори за справедливост и законност. За съжаление през последните седмици ние сме свидетели на прояви на висши форми на демагогия, популизъм, а според някои индикации и за диктатура. В момента има смесване на дейностите на различни служби. Мотивите за отстранявате ми не отговарят на истината. Намираме се в уникална ситуация, в която президентските правомощия се припокриват с тези на избрания от него кабинет. Конституцията бива нарушена. Президентските укази не подлежат на контрол, поради което аз не мога да потърся своите права", коментира Атанасов.

Той посочи, че заради указите, с които се нарушава закона, има основания да се поиска процедура по импийчмънт на президента.

Конституционният съд има тълкувателни решения от 2002 г., в които ако се окаже, че един президентски указ не е рентабилен и е порочен – може да бъде повод за задвижване на процедура за импийчмънт. Призовавам депутатите от следващия парламент, които имат желание да го направят и да се спазва законът – да го направят“, заяви Атанасов.

"Вчера беше поискано отстраняването на шефката на Агенцията по вписванията, имено защото иска да спази закона. За себе си също мога да заяви, че законът е бил спазван през цялото време. Всички обвинения, които прочетох като мотиви за моето освобождаване не отговарят на истината”, увери отстраненият началник на ДАР.

 

Той подчерта и, че е обяснил на министър-председателя причините да се намира в отпуск, които са били семейни и лични. „Нека държавните служители да внимават като ползват конституционното си право на отпуск. На всички тези, които през последните дни и седмици имаха наглостта да обвиняват мен и ръководителите на другите служби за това, че сме били престъпници, крадци, предатели, искам да заявя, че аз от 27 години работя за България. Нека тези, които говорят, това да го имат предвид, визирам и господина със специфичния син поглед, който освен всичко е и юрист, за съжаление и преподавател. Съжалявам неговите студенти“, коментира Атанасов, вероятно визирайки служебния министър на МВР Бойко Рашков.

 

Атанасов бе категоричен – Зловредното руско влияние е основна причина за смяната на ръководния състав на службите. „Не говоря за литература, култура, а за зловредното руско влияние, имайки предвид руските специални служби“, каза още той.

 

„От тук насетне може да бъде задействан план „Здраствуйте, братушки“, но не по курортите и нашите прекрасни места, а и на други позиции“, завърши председателят на ДАР.Атанасов: Основната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл

"Добре дошли в Римската империя! Императорът го знаем, личното правителство всеки ден се грижи да дава хляб, кръв и зрелища," каза в изявление отстраненият шеф на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов

От категорията

Нинова скастри кабинета за неадекватните мерки срещу високите цени, предлага четири решения

Нинова скастри кабинета за неадекватните мерки срещу високите цени, предлага четири решения -1630301280.jpg

Според нея могат да се вземат бързи и адекватни решения за хората, ...

28 септ. 2021 | 14:00

Ева Майдел: Има свирепа криза, а правителството е заето да гони ГЕРБ от НДК

-1604663570.png

Докато все повече европейски държави отменят ограничения за КОВИД, ние говорим ...

28 септ. 2021 | 12:02

Държавният глава Румен Радев ще участва в Деветия европейски форум за социално предприемачество

-1625579162.jpg

Президентът ще произнесе приветствие пред участниците във Форума и ще връчи ...

28 септ. 2021 | 18:20

Адвокат по морско право за заседналия кораб: Капитанът е трябвало да бъде задържан веднага
(Видео)

Адвокат Владимир Владимиров Снимка: бТВ-1632842358.jpg

Още от сега трябва да се помисли за задържане и арестуване на кораба и товара, ...

28 септ. 2021 | 18:18