Атанасова: Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство

Готови сме и за предсрочни парламентарни избори, подчертаха от ГЕРБ

Атанасова, ГЕРБ: Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство

7466 | 19 апр. 2021 | 09:29

Очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент, ние сме първа политическа сила. Не ни е страх, както чуваме, че някой се опитва да втълпи на българския народ, нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет, посочи Атанасова.

Атанасова: Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство-1618814511.jpgГотови сме и за предсрочни парламентарни избори, подчертаха от ГЕРБ-1618814890.jpg-1614875311.jpg

"Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство".

 

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в началото на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“.


„Били сме и преди в подобна ситуация. Не ни е страх, както чуваме, че някой се опитва да втълпи на българския народ, нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочни парламентарни избори. Трябва всички парламентарно представени политически сили и под Ваше ръководство, г-н президент, и на цялата президентска институция, да намерим баланс в отношенията. Да търсим решенията за България. Очакваме, че патосът, който владее Народното събрание в първите дни, ще отмине, и всички заедно ще бъдем по-прагматични и ще вземаме решения с мисъл за държавата ни“, допълни Атанасова.

Тя изрази обида, че президентът не е поздравил ГЕРБ за победата им на парламентарните избори.

„По силата на Конституцията и нейния чл.99 ГЕРБ като първата политическа сила след проведените редовни избори е поканена от Вас на консултации. Явяваме се тук с ясната отговорност, че пред държавата ни стоят редица предизвикателства. Правилно отбелязахте, че все още не е отминала здравната пандемия. Предстоят икономически и социални предизвикателства. Осъзнавайки отговорността, която носим, непосредствено след изборите уведомихме обществото ни, че сме готови да излъчим състав на Министерския съвет, който много бързо може да започне ежедневната си дейност във връзка със справянето с пандемичната обстановка и здравната криза и всички предизвикателства, които следват за България.

 

Очакваме, че в 45-ото Народно събрание ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще бъде в опозиция, въпреки че сме най-голямата парламентарна група. Първото гласуване за избор на председател на Народното събрание ясно показа разпределението на силите в Народното събрание.

 

Готови сме с предложение за състав на Министерския съвет, който съгласно процедурата и след всички проведени консултации с всички парламентарно представени политически партии очакваме отново първо да връчите на нас като победилата партия на тези избори. Очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент. След това отговорността идва от вашите ръце и по отношение на връчване на мандата на втората политическа сила, това е „Има такъв народ“, и съгласно Конституцията – на трета, ако втората не състави кабинет“, завърши тя.


От категорията

Кристиан Вигенин: Партията на Кирил Петков е като акционерно дружество

-1603015758.jpg

Кирил Петков и Асен Василев използваха участието си в служебния проект, за да ...

27 септ. 2021 | 08:10

Каракачанов готов за кандидат-президент: Възприемам всяка битка като битка за каузи

-1618324586.png

Корупцията при трафика на мигранти е на местно ниво, подчертава бившият ...

27 септ. 2021 | 08:18

Иван Гешев напусна дом 5 на резиденция „Бояна”

-1621504334.jpg

На уточняващи въпроси дали след първи октомври договорът ще бъде подновен, от ...

27 септ. 2021 | 09:03

Борислав Сандов за заседналия кораб: Престъпно бездействие! Очакваме екокатастрофа до дни

-1627885067.png

Според него операцията е опасна: „Опасна е операцията, защото вълнението става ...

27 септ. 2021 | 09:02