Авдулах Хоти: Демократичният съюз на Косово категорично отхвърля всякаква размяна на територии

Институциите на страната от доста време са загубили легитимност, предсрочните избори са неизбежни!

Авдулах Хоти: Демократичният съюз на Косово категорично отхвърля всякаква размяна на територии

1929 | 1 окт. 2018 | 14:37

Окончателното споразумение със Сърбия трябва да се постигне като не се засяга под никаква форма териториалната цялост на Косово, запазвайки унитарния характер на държавата Косово и спазвайки Конституцията на Косово


Демократичният съюз на Косово категорично отхвърля всякаква размяна на територии

 

Авдулах Хоти, председател на парламентарната група на Демократичния съюз на Косово, най-голямата партията в страната. Бивш министър на финансите.

Интервю на Димитър Маринов
специално за www.epicenter.bg

Авдулах Хоти е завършил мениджмънт и информатика в Икономическия факултет на Прищинския университет през 1998 г. Има магистърска (2002 г.) и докторска (2007 г.) степен по икономика от Стафордширския университет, Великобритания.

През 1998 г. е станал асистент в Икономическия факултет на Прищинския университет, а от 2012 г. е доцент в същия факултет.

Преподава икономика и в други университети.

Бил е съветник по икономическите въпроси в няколко министерства, а в периода 2010-2013 г. е бил заместник-кмет на община Прищина.

През 2014 г. е избран за депутат от Демократичния съюз на Косово, а след това и за министър на финансите в правителството на Иса Мустафа (2014-2017).

От 2017 г. е председател на парламентарната група на Демократичния съюз на Косово, която е най-голямата в парламента на страната, както и официален кандидат на партията за министър-председател на Косово, ако успее да сформира следващото правителство.

- Г-н Хоти, Вие сте председател на парламентарната група на най-голямата партия в Република Косово. „Най-горещата” тема през последните месеци е тази за възможното разделяне на Косово. Можете ли да ни изясните позицията на Вашата партия относно тази идея?

- Демократичният съюз на Косово проследява с голямо внимание дебата и позициите във връзка с финалната фаза на процеса на диалога за нормализация на отношенията със Сърбия. Ние оценяваме, че отворените въпроси между Косово и Сърбия може да се разрешат само посредством диалога. Непремерените декларации от страна на президента Тачи са в пълно противоречие с Конституцията на Република Косово и с неговия конституционен мандат. Президентът Тачи се провали във функцията си на обединител и гарант на конституционния ред на страната. Той наруши именно този ред посредством своите позиции. Следователно, президентът не може да представлява Косово в този процес, като добавим тук и факта, че той не е натоварен с мандат от парламента на Република Косово. Демократичният съюз на Косово отново заявява, че границите и държавната субектност на Косово са определени с Декларацията на независимостта, Мнението на Международния съд на справедливостта и подчертава факта, че Косово е признато от повечето свободни нации в света. Затова, окончателното споразумение със Сърбия трябва да се постигне като не се засяга под никаква форма териториалната цялост на Косово, запазвайки унитарния характер на държавата Косово и спазвайки Конституцията на Косово.

- Какво смятате, има ли вероятност да се реализират плановете за разделянето на Косово или за размяна на територии със Сърбия?

- Както подчертах, за Демократичния съюз на Косово разделянето или размяната на територии са изцяло неприемливи възможности, и не само за нас, а и за останалата част от опозицията те са неприемливи. Това ще рече, че 60% от гражданите на страната са срещу. Когато добавим тук и последната декларация срещу тези възможности на две от основните държави в ЕС, Германия и Франция, вярваме и оценяваме, че тези опасни планове за страната не могат да се реализират. Също така, когато имаме предвид и голямата инвестиция на Европейския съюз в различните процеси, през които преминава Косово, не вярваме че ще се позволи една такава промяна. Освен това, подобна промяна може да дестабилизира района и това със сигурност не е политика, която допада на ЕС. С Плана на Ахтисаари е замислено и работено за създаването на едно мултиетническо общество в една единна територия и никога не е разговаряно за разделяне или за размяна на територии. Въз основа на всички тези факти, ми позволете да подчертая, че сега опозицията координира действията си и се ангажира в своя дневен ред да спре тези опасни авантюри, започнати от президента на страната.

- В тази напрегната ситуация може ли да се стигне до предсрочни избори в Косово?

- За да се спаси страната от кризата, която продължава да се задълбочава от ден на ден, трябва да отидем на предсрочни избори. Институциите на страната от доста време са загубили легитимност. Ако разгледате само работата на парламента, ще се убедите в това. От близо 4 месеца не се успява да се приключи даже едно единствено заседание, защото мнозинството няма нужните гласове. Диалога със Сърбия настояват да го ръководят тези, които нямат мандат да направят това нещо и, които със своите необмислени декларации, направиха така, че Косово да загуби позиции на международната арена. Нови признавания няма от доста време. Различните международни структури спряха своята работа по задълбочаване на отношенията или по оказването на помощ на Косово за членство в тях. Правителството всеки ден е съпътствано от най-различни скандали. Затова предсрочните избори са неизбежни като единствения начин тази деградация, която се извършва срещу страната, да се спре и тя да се ръководи от легитимни институции, произлезли от свободния вот на народа.

- Като бивш министър на финансите и експерт в областта на икономиката как оценявате икономическата политика на настоящето правителство на Косово?

- Още от обявяването на независимостта на страната не си спомням да е имало такова правителство, което що се отнася до икономическите политики, да няма никаква визия, нито смисъл. Още от началото, това правителство в икономическата област е съпътствано от скандали. Когато казвам това, имам предвид решенията едно след друго за отделяне на средства от бюджета на държавата без никаква обоснованост и в противоречие със закона. По този начин това правителство взе решение за увеличаването на заплатите на правителствения кабинет с близо 100%, натоварвайки така бюджета на държавата, който и без това е претоварен. Държавните резерви се харчат без никакъв критерий. Освен това, последните статистики говорят за ръст на безработицата и за увеличаване на сивата икономика. Подкрепата за частния сектор отсъства и също така и фискалните реформи, които ги бяхме предприели в правителството на Иса Мустафа, са напълно спрели. За съжаление е фактът как това правителство, формирано въз основа на тесните кланови интереси, деградира икономиката на страната. Затова, изборите са неизбежни, за да се спре тази деградация.

- Демократичният съюз на Косово е част от семейството на Европейските народни партии и винаги е работил за европейската интеграция на Косово. Как оценявате политиката на институциите на ЕС спрямо Косово и в кои области трябва да се подобри?

- ДСК е единствената партия в Косово, която е член на Европейската народна партия. Това е късмет за страната, тъй като ни дава възможност да се чува гласът на гражданите на Косово на такива форуми. ДСК винаги е оценявала високо ролята на институциите на ЕС в процеса на интеграцията на Косово в ЕС, без тяхната помощ би било почти невъзможно да се постигне прогресът, който е постигнат досега в тази посока. Надяваме се,ч е тази роля ще продължи и сега в процеса на диалога със Сърбия, както и в процеса на либерализация на визите за нашите граждани. Напомням, че сега е моментът институциите на ЕС да гледат на Косово като техен партньор и да подпомогнат излизането на страната от изолацията.

- България и Косово имат блестящи политически отношения. Къде виждате възможностите за развитие на икономическите отношения между нашите държави?

- Косово има потенциал да развива икономическите отношения с всички държави в ЕС, по-специално със страните от региона. Има много работа за вършене в тази насока, за да се развие икономиката на Косово, за да бъде конкурентна с икономиките на страните от ЕС. В бъдещето правителство, ръководено от ДСК, ще задълбочим областта на икономическите реформи и ще развием икономическите отношения със страните от ЕС, включително тук България.


От категорията

Кеворк Кеворкян: Най-напред пчелите...

-1462343945.jpg

Всъщност, никой не си направи труда да уведоми Народа, че една част от него ...

21 май 2019 | 10:28

Владимир Шейтанов: Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота

-1552918447.jpg

Голяма част от фирмите са с изчерпани кредитни ресурси и са в подчинено ...

21 май 2019 | 10:58

Георги Лозанов: Предизборната ни кампания - пълна скука!

Георги Лозанов: Предизборната ни кампания - пълна скука! -1558538378.jpg

И про-ГЕРБ говоренето не е по-успешно. В тази предизборна кампания то се ...

22 май 2019 | 18:18

Светлана Шаренкова: По плодовете ще ги познаем!?

-1532442676.jpg

В България неолибералният преход, освен тази ценностна подмяна, донесе и тежка ...

22 май 2019 | 17:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.