В Националния исторически музей при представяне на две крупни находки от културно-исторически ценности в присъствието на Георги Първанов, Стефан Данаилов и Румен Петков (Снимка: БГНЕС)

Божидар ДИМИТРОВ за новата си книга:

Аз, агентът Тервел от разузнаването

17360 | 10 февр. 2015 | 13:04

От Ватикана били наясно, че Сергей Антонов нямал нищо общо с атентата срещу папата

В Националния исторически музей при представяне на две крупни находки от културно-исторически ценности в присъствието на Георги Първанов, Стефан Данаилов и Румен Петков (Снимка: БГНЕС)-1423499895.jpg-1423499888.jpg

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров публикува в мемоарната книга „За кожата на едно ченге“ (намек за едноименния френски филм с Ален Делон от 1981 г. - б.р.) цялото си досие като сътрудник на бившата Държавна сигурност, предоставено му от Комисията по досиетата. Известният историк споделя, че прави това, за да даде отговор на един от най-често
задаваните му въпроси - защо се е съгласил да сътрудничи на Първо главно управление на ДС в периода 1973-1990 г. Преди време той на шега по друг повод заяви, че само историците могат да четат правилно документите.


В книгата, която вече е в книжарниците, са включени колоритни коментари по факсимилираните документи. Както и жив преразказ за годините, които авторът е прекарал във Ватикана, и откритията, които е направил за нашата историческа наука. Предлагаме на читателите части от най-важните разкрития в книгата.  

 

Кога се ражда
Кардам


За никого не е тайна, че службите по онова време са подбирали свои сътрудници сред най-амбициозните и даровити българи. Още в университета те си набелязват отличаващия се с буден ум студент по история Божидар Димитров. Неговите мотиви да приеме вербовката: „Най-големият успех на българското историческо разузнаване в периода между двете световни войни безусловно е прибирането в София на архива на Османската империя.

 

През 1926 г. правителството на Кемал Ататюрк, който не иска да има нищо общо с Османската империя, го продава на търговец на стара хартия, който на свой ред го продава на представител на хартиената фабрика в княжеството. Представителят е всъщност от българското разузнаване. И тогавашният архив се озовава в София в Националната библиотека „Кирил и Методий“ - „Ориенталски отдел“.


През 1974 г. новоизлюпеният шпионин Кардам заминава за Париж в състава на екипа, осъществил първата изложба на тракийското злато в чужбина. „Моята задача бе да пиша материали за френските медии за различни аспекти на древнотракийската история и култура. Неподписани, те се оставяха на пресконференциите на една маса заедно със снимки. Журналистите ги вземаха, леко ги преработваха и ги публикуваха от свое име. Големите „акули“ като „Монд“ и „Фигаро“ имаха за сътрудници известни френски историци - професори, доктори. Те също не се свеняха да подписват статиите ни, нещо нормално, никой не се е интересувал от траките. След 5-6 години в капитален труд за тракийското изкуство наш професор цитира статията на такъв френски професор в „Монд“  като признат капацитет. Откъде да знае горкият за мои писания и че е цитирал глупостите на един незавършил още студент. Е, не бяха съвсем глупости...“

 

Гаф и вън от
разузнаването


В тази първа мисия като секретен сътрудник историкът допуснал грешка, която била квалифицирана като „тежко престъпление“ срещу комунистическата държава по онова време. Младият Димитров си купил произведения на легендарния дисидент от СССР Александър Солженицин, изявен антисталинист, преследван от тогавашната милиция. Четенето и разпространяването на негови книги е било забранено и се е считало за „идеологическа диверсия“, за което мнозина отивали в затвора. Божидар Димитров бил „натопен“ от своя състудентка, че чете и разпространява книгите на Солженицин, заради което бил арестуван и изхвърлен от разузнаването като „мръсно коте“.

 

Ново вербуване -
Тервел


След няколко месеца наш професор по онова време (чието име не се споменава) отново вербува амбициозния историк. Този път той избира друго име на български владетел - Тервел. Божидар Димитров е категоричен, че винаги е ползвал само двете имена - Кардам и Тервел, въпреки че в досието му са били „пришити“ и доку-
менти, подписвани от „Богдан“ и „Телериг“. От аналите, предоставени от Комисията по досиетата, става ясно, че Тервел е бил подготвян като единствен агент по онова време, който е трябвало да осъществи двете най-важни тогава за отдела операции - „Острова“ - Ватикана, и „Цитаделата“ - Зографския манастир.

 

Път към Ватикана


Нашата държава постигнала споразумение с Ватикана да приемат млад български учен, който да се обучава в гръцка и латинска палеография и дипломатика в Школата към Секретния архив на Ватикана. Обещават да му осигурят достъп до
Секретния архив и Апостолическата библиотека, както и до архивите на католически ордени, работили в нашите земи. „Имали са две изисквания - младият учен да бъде религиозен и да не е ченге. От страна на службата към мене имаше само едно - да издирвам документи за българската история от всички времена и епохи. И така в късната есен на 1976 г. вече бях във Ватикана. Шефът на школата и вицепрефект на Апостолическата библиотека монсеньор Жозе Руискар ми даде протоколен обяд. Школата бе елитна - с 20-25 курсисти, млади учени от цял свят.“ Така започва разузнаваческата и научна дейност на Тервел във Ватикана.

 

Най-значимите открития на историка

 


✔ „На първо място това е историята на България, написана от Петър Богдан Бакшев, католически архиепископ на София (1643-1674). От негови писма, открити и публикувани още през ХIХ век, е станало ясно, че той е написал тази история в 1667 г., т.е. 95 години преди Паисий да напише „История славянобългарска“, дал я във Ватикана за отпечатване и оттам следите на ръкописа се губеха.“ Младият асистент Божидар Димитров обаче открива ръкописа.

 

✔ В България кой знае защо се смяташе за най-голямото ми откритие една късносредновековна хроника за Моравската мисия на Кирил и Методий. Там Методий бе наречен с българското име Страхота. Това бе сметнато дори от академичните кръгове за сигурното доказателство за българския произход на Кирил и Методий.


✔ Групата документи, свързани с дейността на българите католици през ХVII век. Много от тях са свързани с Петър Богдан - създател не само на първата българска история, но и на още няколко исторически студии, една от които е „История на Охрид - столица на България“. Петър Богдан е първият българин, започнал битката за Македония.


✔ Докладите на венецианските резиденти на разузнаването на републиката в Константинопол. Те хвърлиха обилна нова светлина върху положението на българския народ през ХV-ХVII век в Османската империя и решиха някои спорни въпроси. С огромна любов Божидар Димитров разказва за своите открития „и новости, свързани с любимото ми море. Събрах всички морски карти и локации и ги публикувах в една огромна по размери книга. В нея бяха всички български пристанищни градове (някои от тях днес изчезнали) с изображения на крепостните им стени, днес достоверна основа за реставрацията им.“


Божидар Димитров е все още във Ватикана, когато светът е покрусен от атентата, извършен срещу папа Йоан II през 1981 г. и за това набеждават в съучастие българина Сергей Антонов.


Случаят „Антонов“


„Бях там по време на атентата и арестуването на Антонов. Всички българи и български специализанти в Рим бяха помолени да напуснат Италия. Ватиканът демонстративно ме остави да си работя. Бях помолен в неофициален порядък да предам в София, че Ватиканът няма нищо общо с това глупаво обвинение. „Американците и италианците са, сеньор Димитров, ние не сме в тази игра.“ Бях единственият българин във Ватикана в тези години. Желаех да помогна с нещо, но водещият офицер - професор, ми каза, че е решено да си гледам издирването на документи, но понеже настоявах, той махна с ръка: „Казвай им, че не сме ние...“


...С този случай завършват разказите на разузнавача Тервел, който като изворовед твърди, че мемоарите не са най-надеждният извор за историята.


От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика-1638368831.jpg

Марков, който от години живее в Унгария, изреди и част от социалните ...

1 дек. 2021 | 15:36

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47