Връзваме социалния пакет за страната, коментира премиерът Бойко Борисов пред Епицентър.бг

Азербайджан отпуска 1 милиард кубически метра газ на изключително ниски цени за България (снимки)

26530 | 15 ян. 2018 | 17:43

Бойко Борисов и Илхам Алиев потвърдиха гарантираните за България 1 млрд. куб. м./год. природен газ за България от втората фаза на находището "Шах Дениз"

-1516026588.jpgСнимка: Министерски съвет-1516032029.jpgСнимка: Министерски съвет-1516032015.jpgСнимка: Министерски съвет-1516032001.jpgСнимка: Министерски съвет-1516031980.jpg

София-Баку

 

Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа.

Това стана ясно след срещата на министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев в окъпаната в кристална светлина и бял мрамор резиденция "Загулба" в Баку.

 

Азербайджан иска да газифицира България за своя сметка

 

Новината има конкретни измерения - Баку е готов да газифицира България със свои средства. Целта е увеличаване на азерските доставки през бъдещите връзки с Гърция и Турция.

 

А това означава премахването на посредниците, заради които газта в България е на най-високите цени в Европа. Обсъжда се изграждането на алтернативна газопреносна мрежа там, където вече е изградена от "Оворган".

 

Азербайджан, чрез държавната си газова компания СОКАР, е готов да газифицира за своя сметка България, обяви президентът на страната Илхам Алиев по време на общия брифинг с българския премиер Бойко Борисов, който в понеделник пристигна в Баку на двудневно посещение, придружаван от четирима министри.

Българският министър-председател допълни, че на ресорните министри Емил Караниколов и Теменужка Петкова е разпоредено да проучат възможностите за газифициране. "Процесите са в напреднал стадий. Всичко е готово", заяви пред Епицентър. Бг министърът на икономиката Емил Караниколов. Енергийната министърка Теменужка Петкова вече проведе разговори с президента на СОКАР Ровнаг Абдулаев.

 

Целта е увеличаване на доставките на азерски газ у нас, каквито разговори неведнъж са водени. Още през 2014 г. Баку прояви интерес към разширяването на газовата ни мрежа и хранилището в Чирен, а година по-късно Борисов и Алиев обсъдиха в София възможността страната ни да стане транзитьор на азерски газ до Европа чрез плановете си за хъба "Балкан".

 

 Азерски газ вместо въглища и дърва

 

Едва 3% от територията на България е газифицирана, а в същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разширим използването на материали за отопление на населението, които не водят до замърсяване“, заяви премиерът Борисов. Усилията, които правителството полага в тази насока са, за ограничаване на замърсяването  на околната среда.

 

По думите на президента Алиев 93% от територията на Азербайджан е газифицирана, перспективата е да стигне до 95%. Страната е инвестирала успешно в газификацията на Грузия, Албания и би могла да прудаде опита и добрите си практики и в България.

 

След срещата енергийните и икономическите министри на двете страни ще представят план за инвестиране в газопреносната мрежа на България.

 

Стратегическо партньорство по Южния газов коридор 

 

Президентът Алиев подчерта, че Азербайджан и България са стратегически партньори в реализацията на проекта за изграждане на Южния газов коридор, който ще гарантира енергийна сигурност за Европа.

 

„Очакваме през месец юни да стартира изграждането на междусистемата газова връзка Гърция-България, а през месец юли да е готово разширението с Турция.

Така за страната ни ще се гарантира получаването на договорените 1 млрд. куб. м./год. природен газ за България от втората фаза на находището "Шах Дениз“, каза министър-председателят

 

Видимо доволен от разговорите с Алиев премиерът Борисов коментира, че договорените един милиард кубични метра азерски газ е най-евтиният и ще може да се използва за социални пакети за бедните домакинства. Което според него ще се реши и екологичния проблем с мръсния въздух.


Казвайки, че едва 3 процента от територията на България е газифицирана, премиерът подчерта, че в същото време въздухът в страната ни е замърсен най-вече заради използването на дърва за огрев и въглища. Затова, според него, България трябва да си постави амбициозната цел да използва материали за отопление, които са екологични. Борисов отбеляза, че близо 90 на сто от територията на съседната на Азербайджан Грузия е газифицирана, като се надява в най-близко бъдеще с подобен резултат да се похвали и България.

 

Евтина газ за бедните домакинства

 

"Връзваме социалния пакет за страната",

коментира премиерът Бойко Борисов пред Епицентър.бг договореностите с дърпжавния глава на Азербайджан. 

По думите му има възможност Азерската компания СОКАР и доставяното от нея гориво по домовете в България да бъдат включени в социални пакети за подпомагане на енергийно бедните. В момента енергийните помощи в България се плащат във ваучери за закупуване главно на дърва и въглища за огрев през зимата.

 

"Целта е да се доставя газ за огромен брой домакинства, за да се отопляват и да си готвят, защото азерската газ е най-евтината“, заяви Борисов. Не стана ясно обаче на каква цена е договорена доставката на природен газ от Азербайджан. 

 

"Още от тази година ще бъде възможно азерският газ да стига вече до България, защото ще бъде завършен газопроводът ТАНАП, който свързва азерските находища с Адриатика през Турция и Гърция", обясни президентът Алиев. През юли пък ще бъде завършен интерконекторът между България и Турция и така вече доставките ще могат да се осъществяват и от Турция към България. Досега посоката бе само към южната ни съседка.

 

Приятелство и стари връзки


"Много обич има между нашите два народа, хубавото е, че до този момент с президента Алиев - каквото сме се разбрали, всичко се е случило. Директната въздушна връзка Баку-София ще е много голяма крачка да работят бизнесът и туризмът. Но това е завършена задача, вече ще имаме нова и се надявам президентът да разпореди към СОКАР. Проучихме вашия опит в газоразпределителните мрежи, които изграждане и в Грузия, и на други места", каза Борисов.

Той допълни, че се очаква се тази година, освен старта на строежа на интерконектора с Гърция, и да се финализират и преговорите за газовата връзка с Турция. Разговори за този интерконектор се водят от години, но досега нищо конкретно не е била договорено.

Алиев посочи, че главното, което обединява двете страни, са приятелските отношения, но има и много общи интереси в областта на икономиката и енергетиката. С Борисов двамата са обсъдили и европредседателството на страната ни, както и перспективите пред транспортния жп коридор, изграден със съдействието на Азербайджан, който е най-краткият път през България до Европа.

 

Транспортни коридори, най-пряката връзка от Китай за Европа

 

Премиерът Борисов и президентът Алиев подчертаха важността и на транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия. Директната авиолиния София-Баку, която утре ще бъде открита официално, беше договорена през 2015 г., когато Алиев беше на посещение у нас. Новата транспортна връзка ще помогне за бизнеса между двете държави и ще укрепи още по-здраво икономическите, търговските и културните отношения. 

Българските железници да се включат в транспорта на стоки от Китай през Турция, Азербайджан, Грузия и Черно море към Европа, поиска още премиерът Борисов. В отговор президентът Алиев заяви, че ЖП-връзката Карс-Баку-Тбилиси вече е готова и чрез нея стоките могат да стигат от Китай до Европа и обратно за 2 седмици. Това е най-късият път от Азия за Европа, подчерта Алиев.

"Над 300 км от нашата жп мрежа вече са реконструирани, в момента се работи по останалите. И всички трасета от Китай през Казахстан, Иран и останалите държави ще влизат образно казано във фунията на българската железопътна мрежа", образво разказа премиерът Бойко Борисов.

През коридорите номер 8 и номер 10, които трябва да бъдат изградени като част от интеграцията на Западните Балкани към ЕС реално стоките от Китай ще могат да стигат до Вльора в Албания и до всички останали държави в Европа, обясни още той.

 

Българското европредседателство и евровизите за Азербайджан

 

Президентът на Азербайджан е поздравил Борисов за българското европредседателство, като е изразил увереност, че България ще се представи по най-добрия начин. От своя страна българският премиер пое пред Алиев ангажимента да говори с останалите държави от ЕС за сваляне на визовия режим за граждани на Азербайджан. „Не мога да обещая, че това ще стане, но ще говоря с тях да направим за Азебрайджан това, което направихме с визите за Украйна, Молдова и още други страни“, заяви Борисов пред медиите в Баку.

В изказването си пред журналисти от двете страни президентът на Азербайджан със задоволство припомни, че Борисов бе един от малкото чужди държавници, които през 2015 г. уважиха поканата му да присъстват на откриването на европейските олимпийски игри в Баку. Тогава повечето държавници от ЕС отклониха поканата, след призиви за бойкот на игрите заради авторитарния режим в Азербайджан.  Борисов обаче прие, а в понеделник Алиев припомни, че не е забравил жеста на българския министър-председател.

От Баку българският премиер поздрави и парламента на Македония, който ратифицира подписания през август 2017 Договор за добросъседство и приятелство с България, подчертавайкипо този начин още  един успех от своята външна политика.

 

В делегацията, придружаваща Борисов, са министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Емил Караниколов, на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, които имаха пленарни сесии с колегите си в своите области.

 

След брифинга министър-председателят представи на Илхам Алиев главния редактор на Епицентър.бг Валерия Велева с думите: "Тя е един от водещите журналисти в България".

 

Утре предстои откриването на самолетната линия Баку-София, като официалната делегация ще се върне в България с първия полет по тази линия. Полетът от София до Баку ще се стига за три часа и той е една прекрасна възможност първо за развитие на бизнеса между двете страни, азерски туристи да идват на нашите ски и морски курорти, а български да посещават древната азерска земя, посочи Борисов.

 

Полетите ще са веднъж седмично, а цената на билетите започва от 29 евро.

 

От Баку премиерът Борисов директно отлита за Страсбург, където в сряда ще представи пред ЕП приоритетите на Българското европредседателство.


От категорията

Министър Ананиев намекна за фалит на Правителствена болница

-1511539071.jpg

По промените се въздържаха членовете на парламентарната комисия от опозицията в ...

13 дек. 2018 | 23:00

Инж. Мирослав Мазнев: Ако има „строителна мафия”, то как 20 г. всички работят с нея?

Снимка БТВ-1544718223.jpg

Според изпълнителния директор на Камарата на строителите в България при ...

13 дек. 2018 | 18:22

Здравната комисия в НС отхвърли преобразуването на Правителствена болница в детска

-1544716111.jpg

"Ние също искаме да има детска болница, но каква ще е съдбата на колегите, ...

13 дек. 2018 | 17:45

Бойко Борисов благодарил на Франс Тимерманс за добрия мониторингов доклад

Снимка Пресцентър на МС-1544715208.png

Премиерът е в Брюксел за редовното заседание на Европейския съвет

13 дек. 2018 | 17:28

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


16 ян. 2018 | 12:34Нека се уточним за какво става въпрос: Преди няколко години премиерът летя до Азърбайджан и донесе сладката новина, че ние ще се отопляваме с природен газ от находището Шах Дениз и Шах Дениз 2 и БГ ще има газов хъб до Варна. Нещо повече: щяхме да захранваме с газ ЮИ и част от Централна Европа. Онзи ден г н Борисов каза, че Азербайджан ще ни продаде 1 млрд.м3 газ год. на много ниска цена. Проектът ТАП предвижда Италия да се захранва с 8 или 10млрд.м3 газ год. и такова количество азерите ще изнасят за Европа. Ще има ли хъб до Варна и какво количество газ ще ни доставят в края на краищата от Азербайджан?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


16 ян. 2018 | 08:50Тази статия е пълна с полуистини, заблуди и правописни грешки. Азербейджан лавира на тънката граница между руските газови интереси и заплахата от цветна революция, идваща от ФАЩ и ЕС.Често на "напълно газифицирания" Азербейджан му се налага да внася руски газ, т.к. не може да си покрие потреблението. Шахдениз 2 е нероден Петко, в който трябва да се набият поне 10млрд долара, за да заработи. През Турция ще се изнасят едни 10млрд м3, което за европейския пазар е нищо, турците ще си го ползват за крайграничните градове, а за Европа ще ползват "суап", т.е. руски газ от новите тръби. ТАНАП ако не се финансира от ЕС, няма икономически смисъл, т.к. с такъв малък обем не може да се постигне ефективност. Идеята вероятно е била в бъдеще да се вкара туркменски и ирански газ, но това е далечно бъдеще...пък и още утре руснаците могат да ударят единствената възможна транзитна страна там Азербейджан, арменските сепаратисти са въоръжен


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борисов


15 ян. 2018 | 23:57В сакове ли ще го пренесе Бойко? Или в сакове само изнася?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksimable


15 ян. 2018 | 20:41E, тези 1 милиард кубически метра газ, вече ще напълнят Боковия гъ ов хъб !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Бай Манол


15 ян. 2018 | 19:21Главният ни психомасажист пак напъва с прегръдки азера...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


15 ян. 2018 | 18:15Тези двамцата хубаво се прегръщат с левите си ръце ама къде са им десните? Май нещо се попипват някъде! За нашия знаем, ама за азера даже и не подозирахме ,че е третополов!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Krassimir Vitanov


15 ян. 2018 | 17:57То газта 1млрд. М3 не може да се сложи в торба и да се донесе, пък и открадне като напр. 1мрд. евра от еврогейските фондове но може да се прави ПИАР и да се вдига пушилка оооще много преди да е готово трасето от газопроводи!!! Замириса ми силно на азерски газ, БАЦЕ да не гръмне Банкя, че язък за минералните извори нема откъде да пият софиянчетата!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.