Борислав Цеков

Брюксел се опитва да заобиколи Конституциите на държавите, но това просто не е вярно, твърди той

Б. Цеков за резолюцията на ЕП за еднополовите двойки: Тези документи нямат задължителен характер

4945 | 17 септ. 2021 | 19:38

"Върховенството на Конституцията не може да бъде нито отменено, нито заобиколено с актове на Европейския съюз", обяснява специалистът по конституционно право


Европейският съюз трябва да премахне всички пречки, с които се сблъскват еднополовите двойки при упражняването на основните им права, казаха през седмицата членове на Европейския парламент в резолюция относно правата на еднополовите двойки и представители на Общността. Резолюцията е приета с 387 гласа „за“, 161 против и 123-ма, които са се въздържали.

Европейският парламент подчертава, че тези граждани следва да могат да упражняват пълноценно правата си, включително правото за движение навсякъде в Европейския съюз. Бракове или регистрирани партньорства в една държава трябва да бъдат признавани във всяка друга страна от Общността.

"Тази резолюция, както и повечето резолюции на Европейския парламент, има политически характер, а не задължителен. Тя изразява едно отношение на партиите в Европейския парламент към дадена политика, към дадени аспекти на човешките права, но не носи и не може да носи преки задължения за държавите членки", каза за БНР Борислав Цеков, д-р по конституционно право, от Центъра за нова Европа.

Той подчерта, че въпросът с еднополовите връзки е уреден в Конституцията на Република България.

"Върховенството на Конституцията не може да бъде нито отменено, нито заобиколено с актове на Европейския съюз. Има една голяма полемика по тази тема. Бюрокрацията в Брюксел чрез дописване на учредителните договори на Европейския съюз преди година се опита да обяви по съдебен ред чрез съда в Люксембург, че едва ли не правото на Европейския съюз има върховенство над националните Конституции, но това не е вярно и то беше нееднократно категорично отхвърлено от Конституционните съдилища на Германия, Италия и Полша, в това число в определени свои аспекти и от нашия Конституционен съд" допълни в предаването "Хоризонт до за вас" д-р Цеков.

 


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35