БАБХ откри нарушения в кетъринга за "Пирогов" и "Шейново", кухнята е затворена

От днес, 1 юли, кухнята на фирма ЕТ "Ира-Ирена Георгиева" спира дейност

БАБХ откри нарушения в кетъринга за "Пирогов" и "Шейново", кухнята е затворена

1026 | 1 юли 2020 | 08:29

"Шейново" вече развали договора си с кетъринга, "Пирогов" пък почна процедура за това, но ще трябва да мине поне месец, за да бъде завършена новата обществена поръчка и да има нов доставчик.


 Установени са редица груби хигиенни нарушения – на технологично оборудване, разпилени храни, непочистени зеленчуци, смесване на потоци с храни. Намерени са и варива с изтекъл срок на годност.

 

Това заяви Бистра Иванвоа, представител на Областната дирекция на БАБХ по скандала с доставка на развалени храни за три големи болници в София, включително в "Пирогов" и "Шейново".

 

Иванова подчерта и, че не са установени достатъчно документи, които да доказват произхода на приготвяната храна.

 

"Просто е недопустимо да се предлагат такива храни на пазара", добави тя пред Нова телевизия. И каза още, че БАБХ не е получила нито един сигнал, макар че от "Пирогов" твърдят, че имат цял класьор със сигнали, а служителите на фирма ЕТ "Ира-Ирена Георгиева" се разприказваха пред камера.

 

Прокуратурата проверява фирмата, доставяла негодна храна за болници в София 

 От днес, 1 юли, кухнята на фирма ЕТ "Ира-Ирена Георгиева" спира дейност – докато не се отстранят пропуските при работата.

 

Припомняме, че "Шейново" вече развали договора си с кетъринга, "Пирогов" пък почна процедура за това, но ще трябва да мине поне месец, за да бъде завършена новата обществена поръчка и да има нов доставчик.

 

Фирмата ЕТ "Ира-Ирена Георгиева" не приготвя и не доставя развалени храни и такива с изтекъл срок на болниците. Това заявяват в позиция до медиите собствениците на компанията Борислав Радулов и Ирена Радулова. Продуктите за готвене се набавят всекидневно и не е възможно да има застояване на количества, твърдят от фирмата.

 

Компанията обслужва многобройни обекти с около 3000 порции на ден и не може да си позволи да бъде компрометирана, добавят собствениците. "Не е възможно да има застояване и разваляне на продукти при това огромно количество. Доставчиците на зеленчуци, плодове, месо, яйца, риба, мляко и млечни продукти са изцяло български и дългогодишни партньори. Продуктите също са основно от български производители и преработватели. Досега никога не сме имали проблеми и оплаквания от клиентите ни", подчерта Борислав Радулов.

 

"Изцяло ще съдействаме на проверяващите органи от прокуратурата и Българската агенция за безопасност на храните. Редовно сме проверявани заради нашата дейност и не са откривани нарушения", каза Борислав Радулов.

 

Според него, атаката срещу компанията идва от уволнени готвачки – майка и дъщеря. Те са работили едва два месеца и са уволнени заради занемарено качество и хигиена при приготвянето на храната. Именно след уволнението започват да подават сигнали срещу компанията. Показаните снимки от готвачките не отговарят на действителността и са на храна, която не е достигала до клиентите и хората.

 

Правени са в хладилния склад за отпадъци и са предназначени за брак, допълни Борислав Радулов.

ЕТ "Ира-Ирена Георгиева" е част от групата LSC кетъринг. Базата ѝ се намира до летище София.


От категорията

Нинова: ГЕРБ счупиха държавата. В сряда внасяме вота, подкрепете ни в деня на дебатите пред НС!

Корнелия Нинова: ГЕРБ счупиха държавата. В сряда внасяме вота, подкрепете ни пред парламента!-1594538054.jpg

Истинските причини са погубното и корумпрано управление на ГЕРБ.Призовавам ...

12 юли 2020 | 10:08

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали-1594531778.jpg

Най-много са новозаразените в София - 94, следвани от Пловдив - с 23 и ...

12 юли 2020 | 08:27

Корнелия Нинова покрусена се прощава с учителя-символ Гергина Тончева

Корнелия Нинова покрусена се прощава с учителя-символ Гергина Тончева -1594580834.jpg

Основателката през 1977 г. и първи директор на Националната гимназия за древни ...

12 юли 2020 | 22:05

Почина филантропът-милионер Игнат Канев

Почина големият бизнесмен Игнат Канев-1594578987.jpg

През 90-те години на 20 век Игнат Канев изпраща огромно количество ...

12 юли 2020 | 21:05