БАН готова да публикува доклада за АЕЦ "Белене"

Директорът на Института за икономически изследвания Александър Тасев

БАН готова да публикува доклада за АЕЦ "Белене"

770 | 4 дек. 2017 | 17:04

Не казваме стройте АЕЦ "Белене", а казваме, че има възможност за това при постигане на определени параметри, допълва експертът.


Ръководителят на работната група от БАН, изготвила доклада за АЕЦ "Белене" по поръчка на Българския енергиен холдинг (БЕХ), ще изпрати до края на деня писмо до държавната компания с искане да се разреши публикуването на резултатите от доклада.

Това обяви самият проф. Александър Тасев на пресконференция, цитиран от агенция "Фокус".

"Надявам се, че в следващите няколко дни ще бъде разумно прието нашето искане и ще можем да качим на сайта на БАН нашите подробни резултати", коментира той.

Изявлението идва след като по-рано днес сайтът "Биволъ" обяви, че междинният доклад на БАН, изпратен до поръчителя БЕХ през септември, "разиграва" 90 различни сценария за проекта и нито един от тях не показва жизнеспособност на проекта.


Проф. Тасев обяснява, че са се получили 90 комбинации от всички фактори за един-единствен сценарий. "При нито един от вариантите на тази комбинация нямаше как и не може да бъде жизнен проектът. Записано е, че при промяна на параметрите проектът може да бъде жизнен", допълни Александър Тасев.

"Бяха отработени и останалите варианти, с целия диапазон до оптимистичния вариант, до който може да се стигне. Междувременно излязоха параметрите на една договорена сделка, при която при проиграването с най-тежки варианти на инвестиционен разход се оказа, че при умерени и високи цени всички сценарии са жизнени", казва днес Тасев.

"В момента, в който се разреши публикуването на материалите, ще отпаднат много от въпросите. Ще ни бъде много по-лесно да отговорим на всичко това, което притеснява обществеността или което тя не разбира", казва още директорът на Института за икономически изследвания Александър Тасев.

Не казваме стройте АЕЦ "Белене", а казваме, че има възможност за това при постигане на определени параметри, допълва той.

Тасев верява, че "това, което екипът на БАН предаде на 15 септември като междинен доклад за АЕЦ "Белене", е включено като резултати и в даденото на 14 ноември".

"Явно незнанието и липсата на поглед върху материалите е сериозен проблем за разбирането на резултатите, които са постигнати", коментира проф. Тасев.


От категорията

Румен Гечев: България не се движи на две скорости в Европа по политиката на дълга. Движим се назад

-1498736848.jpg

Според Драгомир Стойнев, българският дълг почти не се управлява и е оставен на ...

15 дек. 2017 | 16:02

КЗК глоби "Техем" със 160 026 лв. за злоупотреба с господстващо положение

-1429880846.jpg

Дружеството за дялово разпределение е прилагало различни ценови уловия в ...

15 дек. 2017 | 17:31

„Хабертюрк“: ”Турски поток” ще минава през България

Турски поток-1513254221.jpg

Промяната е била обсъдена в Анкара и за нея е било уведомено българското ...

14 дек. 2017 | 14:21

"Уникредит" очаква 4,4% икономически ръст у нас за 2018 г.

-1513258698.jpg

Според банката отиващата си 2017 г. е най-добрата за българското стопанство за ...

14 дек. 2017 | 15:36

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.