Теменужка Петкова Снимка: БГНЕС

Парите ще се използват от НЕК, за да плати на двете американски ТЕЦ

БЕХ е получил заем от 535 млн. евро от три чуждестранни банки!

2772 | 25 апр. 2016 | 14:21

Това е кредит на доверието, банките повярваха на реформите, които правим в енергетиката, заемът е без държавна гаранция, каза министърът


Българският енергиен холдинг е сключил в петък заем в размер на 535 млн. евро от консорциум от три междунаародни банки, водени от Джей Пи Морган, за да може НЕК да се разплати с двете американски централи в комплекса "Марица-изток".

 

До часове парите ще постъпят в сметките на НЕК, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос от Епицентър.бг.

 

С тези пари държавната електрокомпания трябва да се разплати с двете американски ТЕЦ в комплекса "Марица-изток", за да влязат в сила споразуменията за намаление на изкупните цени на тока от тях по дългосрочните и договори.

 

"Параметрите по кредита са доста приемливи – без държавна гаранция и без обезпечение. В договора има и клауза, която забранява да се съобщават подробности",  допълни тя.

 

Лихвите са под тези, които бяха по предишния чуждестранен кредит за БЕХ.

 

Сегашният заем отново е мостов. Това означава, че в следващите 12 месеца БЕХ ще емитира облигации на международните финансови пазари.

 

"През тези първи 12 месеца няма да има плащания по главницата. За емисията  търсим да са налице поне две неща – да има търсене за такъв тип продукти на международните пазари и да имаме техническата готовност - отчети и рейтинг, които да презентираме пред финансовите инститции", поясни изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов.

 

"Нашето желание е да излезем в подходящ момент на капиталовите пазари. Имаме домашна работа да свършим. Вършим я в момента. И чакаме благорприятен момент", каза зам.-министър Николай Николов.

 

"Облигациите ще бъдат на стойност също 535 млн. лв. – поне до този момент това търсим. Но дори облигацията да не покрива на 100% изтегления кредит, ние в БЕХ ще бъдем в състояние да покрием разликата", добави Петьо Иванов.

 

"Това, че успяхме да получим още един кредит – това е кредит на доверието. Никоя банка няма да даде своя ресурс в система, която не работи добре. Банките, инвеститорите, повярваха в реформите, които правителството прави от една година в енергетиката", коментира министър Петкова.

 

Все пак БЕХ не успя да получи заем за пълната сума, която търсеше в преговорите с банките - 650 млн. лева.

 


От категорията

Емил Димитров: Нямам партийно назначение, Борисов може да иска оставката на Живков

-1590744450.png

Ако бъде намерен подходящ човек за поста министър на околната среда и водите, ...

29 май 2020 | 12:17

Танева: Няма опасност за хляба, очакваме 5 млн. тона зърно! България ще остане голям износител

Снимка Кадър БНТ-1590743627.png

Според министъра на земеделието песимистичните прогнози са за реколта от ...

29 май 2020 | 12:12

В писмо до Борисов: Синдикати и работодатели искат нови мерки за справяне с кризата

-1585299118.jpg

Участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество са подкрепили ...

30 май 2020 | 07:46

Standard & Poor's потвърди ‘BBB’ рейтинга на България, перспективата за страната ни е стабилна

-1419201695.jpg

Посочва се, че режимът на валутен борд в страната насърчава разумната фискална ...

30 май 2020 | 07:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Никола Николов


26 апр. 2016 | 10:57Мангала Костов натопи България с американски централи, а сега герберите теглят заем,след заем да му оправят продажните бакии! Народа български да плаща, а герберите да крадат от всякъде!До кога народе??????


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.