Реакцията на Тирана: BILD е подкупен, твърденията са напълно необосновани

BILD: Как мафията в Албания манипулира изборите

1859 | 6 юни 2019 | 17:51

Трябва ли Албания да бъде допускана в Европейския съюз? Тирана настоява, Брюксел изглежда няма нищо против, а Германия подкрепя преговорите, изтъква изданието


Трябва ли Албания да бъде допускана в Европейския съюз? Тирана настоява, Брюксел изглежда няма нищо против, а Германия подкрепя преговорите за присъединяване на балканската държава, като подчертава големия й напредък в демократизацията. Но всъщност страната потъва в хаос. Тя се намира на кръстопът - към демокрация или към Република Мафия, пише германският вестник BILD в статия, озаглавена „Как мафията в Албания манипулира изборите“. В нея се отправят обвинения към правителството на премиера Еди Рама за връзки с мафията. За възможни такива на опозицията не се споменава и дума, отбелязва Агенция "Фокус".

Седмични масови протести, бягство от правоохранителните органи и прокуратурата, корумпирано полицейско ръководство, липса на Конституционен съд, съмнителен Върховен съд - Албания, освен в сферата на туризма, се намира в сериозна криза.

Една от причините, която увлича масите в улични протести, е обвинението към управляващото правителство на премиера Еди Рама в Албания за масово купуване на гласове - с помощта и парите на наркомафията, управляваща страната.

От встъпването в длъжност на Рама, отглеждането на марихуана се е разпространило из цялата страна - освен контрабандата с наркотици, тя се е превърнала в най-важната индустрия в страната. А парите на наркотиците управляват държавата...

BILD наскоро докладва за подслушван разговор, в който премиерът Рама пита регионален социолог дали всичко е уредено, както е договорено. Реакцията на Тирана: BILD е подкупен, твърденията (въз основа на документи на албански и западноевропейски следователи) са напълно необосновани. Дори албанските следователи потвърдиха автентичността на записите.

Сега BILD разполага с данни за телефонни обаждания, които показват как преди изборите през 2017 г. един известен наркобарон купува гласове за Социалистическата партия на Рама. Той гарантира, че определен политик ще влезе в парламента. От редакцията привеждат шест записа на разговори в подкрепа на твърденията си.

Те са част от разследване на албанската полиция - т.нар. „Дело 339/1“. Звуковите документи са направени от албански следователи преди парламентарните избори през 2017 г. Според изследователите протоколите са само извадка от цяла колекция от записи, събрани през месеците през 2017 г.
Конкретният случай е само един от десетките в Албания. Повечето от тях – заметени под килима до днес. Следователите, работещи по случаите, или са били принудени да затворят устите си, или са избягали в чужбина.

Въпросният наркобарон е мафиозо Астрит Авдилай, който според следователите е начело на банда от най-малко 44 души, движеща международната търговия с наркотици (кокаин и хероин) в района около пристанищния град Дуръс (Драч). Авдилай и братята му водят бандата от малкия град Шияк.

За него усилието си заслужават: месеци след изборите той беше арестуван в хода на международни разследвани заедно с други членове на клана и двама от неговите братя. Самият Авдилай сега отново е на свобода - твърди, че има депресия, поради което не може да стои в затвора.

Протоколите показват как мафията се грижи даден политик да стане кандидат за Социалистическата партия. И накрая, как да се гарантира, че този политик и Социалистическата управляваща партия на Рамас също ще бъдат избрани. Кметът на социалистите в Дуръс, вторият по големина град в Албания, също участва в схемата.

Така се оказва, че шефът на мафията, заедно с местни политици, кмета на родния му град и този на Дуръс се обединяват около бъдещ член на Социалистическата партия, след което купуват и организират гласове за него.

Дуръс и другият пристанищен град Вльора са от решаващо значение за мафията: според следователите кокаинът и хероинът влизат в Албания именно през тези пристанища. Оттам наркотиците - включително марихуана, отглеждана в Албания - се вкарват контрабандно в Италия и в Северна и Централна Европа. Печалбите са гигантски.

И тези печалби трябва да бъдат осигурени. Както бившият министър на правосъдието на Албания заяви пред BILD, има съюз между политиката и мафията в Албания: политиката осигурява бизнес, гласовете на мафията, а тя на свой ред инвестира парите от наркотици в недвижими имоти и политици, които обръщат поглед от трафика на наркотици и прането на пари. В клановата система на Албания отглеждащите марихуана са щастливи избиратели, ако правителството осигури заплатите им.

Всичко това не е необичайно в много от балканските държави и сред предшествениците на Рама в Албания - но системата беше усъвършенствана като национална програма по време на неговото управление. Двама вътрешни министри вече бяха освободени. И двамата бяха заподозрени, че са част от наркобанди. В момента е обвиняем е и бившият вътрешен министър Самир Тахири. Рама и неговият екип традиционно отричат обвиненията.

Дори и самият Рама се счита за човек с най-близки връзки с наркомафията: западните следователи и албанската опозиция го обвиняват, че е купен с пари от наркотици.

Като доказателство за това може да се приеме запис от телефонен разговор от 11 септември 2016 г., когато Рама звъни на ръководител на регионален избирателен орган, за да провери дали всичко е уредено за изборите „както бе обсъдено". Отговорът на местния кандидат: „Да, шефе, всичко е обсъдено."

Бившият министър на правосъдието Манджани, уважаван професор по право заяви пред BILD: „Различни международни организации потвърдиха, че е имало масово купуване на гласове". Според него Рама и мафията са ръка за ръка. „Правителството защитава мафията и позволява да върти наркобизнеса са. В замяна бандите и клановете купуват гласовете на избирателите за правителството.

Рама отрича всичко това. Той вижда себе си като жертва на заговор.

Източник: Агенция "Фокус"

 


От категорията

Германският бизнес: US санкциите срещу „Северен поток 2“ са атака срещу суверенитета на ЕС!

-1574147331.jpg

"Опитът за влияние от страна на американците би бил повече от недружелюбен ...

11 дек. 2019 | 14:25

Сергей Лавров: САЩ вече не могат да спрат „Турски поток“ и „Северен поток 2“

-1571727641.jpg

Конгресът буквално е завладян от желанието да направи всичко, за да развали ...

11 дек. 2019 | 11:15

Игра на нерви! Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Мевлют Чавушоглу-1570950173.jpg

Това ще стане, ако Вашингтон наложи санкции на Анкара заради закупуването на ...

11 дек. 2019 | 21:10

Владимир Путин за резолюция на ЕП: Нагла лъжа!

-1575530596.jpg

Държавният глава днес се е срещнал с членове на организационния комитет, ...

11 дек. 2019 | 17:07

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


6 юни 2019 | 21:17А ЗА ТОВА КАК МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИ МОЖЕШ ДА ПРОЧЕТЕШ ВЪВ ВЕСТНИК "НОВА ЗОРА" ОТ 5 ЮНИ Т.Г. НА СТР. 2


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.